Vraag & Antwoord

OS Linux

[ssh en XFree86] remote login geheel via ssh?

Anoniem
PeBo
11 antwoorden
 • [quote:670c000240="robian"][quote:670c000240="Marcel de Reus"]
  Vanaf de laptop log je dan in met 'ssh -X ipdesktop' [/quote:670c000240]
  Wat is ipdesktop?[/quote:670c000240]Marcel de Reus bedoelt hier het ip-adres van de pc die het programma moet draaien maar de grafische output van dat programma moet doorsturen naar de PC vanaf waar je met SSH inlogt. Toch?
 • Ik gebruik VNC (http://www.realvnc.com/) en daarmee draai ik een vnc-server als normale gebruiker. Vervolgens kan ik vanaf 't internet inloggen op m'n pc via ssh. Op school kan ik putty gebruiken (onder windows) om een ssh tunnel op te zetten vanaf school naar m'n eigen pc die 't geheel weer doorstuurt naar poort 5900.
  Zo kan ik dus thuis grafisch linux-en via ssh zonder dat ik een extra poort open moet zetten.
  Klinkt misschien een beetje vaag, maar met deze tutorial is 't mij gelukt (om vnc te installeren staat een vrij duidelijk verhaal op de site van vnc zelf):
  http://freesco.no-ip.org/VNC/

  Succes!
 • [quote:337ee9618c="Marcel de Reus"]
  Vanaf de laptop log je dan in met 'ssh -X ipdesktop' [/quote:337ee9618c]
  Wat is ipdesktop?
 • VNC tunnelen via ssh is absoluut een goed idee om veilig remote te werken. Ik denk dat remote X daar niet tegenop kan….
 • Met hulp van dit forum is het me eindelijk gelukt: vanaf een "oude" laptop (266 MHz, 3 GB schijf, maar inmiddels wel 256 MB geheugen), via een basisstation (wifi/ethernet) inloggen op een desktop-PC (1,5 GHz, 40 GB, etc.) en daar een X-desktop opvragen. Alhoewel er vast nog een hoop te "tweaken" valt, vraag ik mij nu alvast af:

  1) lijkt het zinvol het verkeer tussen laptop en desktop-PC via ssh te laten lopen?
  2) zo ja, hoe doe je dat eigenlijk? Het gaat dan namelijk om in elk geval twee verkeerstromen:
  i) inlogverkeer op poort 177 van desktop-PC(XDMCP)
  ii) verkeer van desktop PC naar poort 6000+n op laptop (KDM/GDM en X)

  Bovendien vermoed ik dat het verkeer van de laptop naar de desktop-PC (toetsaanslagen, muisbewegingen e.d.) niet naar poort 177 loopt maar ook naar poort 6000+n, maar dan van de desktop-PC: iii) dus.

  Iemand een idee in welke richting ik de oplossing van dit specialistische probleem (dus als ssh tenminste een zinvolle oplossing lijkt) moet zoeken?
 • Je kunt door het #'je voor #X11Forwarding yes
  in de file /etc/ssh/sshd_config op de desktopPC weghalen en de ssh daemon herstarten met killall -HUP sshd

  Vanaf de laptop log je dan in met 'ssh -X ipdesktop' en dan hoef je verder niets meer te doen. Ssh stuurt automatisch alle grafische output naar de grafische display van je laptop en alles wordt versleuteld, kijk maar eens met ettercap :)
 • Dank voor het antwoord.[quote:14b22907e0="Marcel de Reus"]Vanaf de laptop log je dan in met 'ssh -X ipdesktop' en dan hoef je verder niets meer te doen. Ssh stuurt automatisch alle grafische output naar de grafische display van je laptop en alles wordt versleuteld, kijk maar eens met ettercap :)[/quote:14b22907e0]Dit is me al gelukt met individuele programma's (bijv: Evolution, OO.o). KDE programma's lijken trouwens lastiger … Enfin, twee vragen:

  1) hiermee kan je toch niet een hele desktop vanaf de desktop-PC naar de laptop laten sturen? (Ik heb dat voor de gein eens gedaan: ik eindige met een soort KDE (van de desktop-PC) genest in Gnome (van de laptop). Leuk, maar niet echt handig!)
  2) ettercap?
 • [quote:967c0ac887="MrLeeJohn"]VNC tunnelen via ssh is absoluut een goed idee om veilig remote te werken. Ik denk dat remote X daar niet tegenop kan….[/quote:967c0ac887]

  ik denk het wel… VNC is een rete traag protocol.. ook tov van soortgelijke protocollen. VNC heb ik daarom ook al bij het grof vuil gezet.
  met ssh/X Forwarding haal ik betere prestaties. bovendien hoef ik geen X server te draaien , maar enkel een X aan de client kan is voldoende.
 • [quote:5e446eda96="MrLeeJohn"]VNC tunnelen via ssh is absoluut een goed idee om veilig remote te werken. Ik denk dat remote X daar niet tegenop kan….[/quote:5e446eda96]
  VNC is alleen boeiend als je remote ook non-X systemen wilt bedienen ala Windows bijvoorbeeld. Remote X over ssh is veel sneller en simpeler, de cliënt-server opbouw is er niets voor niets.

  [quote:5e446eda96]1) hiermee kan je toch niet een hele desktop vanaf de desktop-PC naar de laptop laten sturen? (Ik heb dat voor de gein eens gedaan: ik eindige met een soort KDE (van de desktop-PC) genest in Gnome (van de laptop). Leuk, maar niet echt handig!)
  2) ettercap?[/quote:5e446eda96]
  1) nooit geprobeerd, maar waarom zou het niet kunnen? Iig kan ik wel prima KDEapps bedienen.
  Kijk nesten lijkt mij idd geen goed plan, maar je kan toch gewoon onder een andere tty die desktop remote laten verschijnen. Hoe dat weet ik ook zo snel ff niet, aangezien je wel eerst een x-sessie met display nummer moet hebben om er iets naar te kunnen tunnelen.
  2) ettercap is een sniffer, ofwel http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=ettercap+howto ;)
 • [quote:1f91a26eb4="Marcel de Reus"][quote:1f91a26eb4="MrLeeJohn"]VNC tunnelen via ssh is absoluut een goed idee om veilig remote te werken. Ik denk dat remote X daar niet tegenop kan….[/quote:1f91a26eb4]
  VNC is alleen boeiend als je remote ook non-X systemen wilt bedienen ala Windows bijvoorbeeld. Remote X over ssh is veel sneller en simpeler, de cliënt-server opbouw is er niets voor niets.
  [/quote:1f91a26eb4]

  Hmm..
  Meer snelheid is altijd interessant. Mag ik vragen hoe je dat precies hebt gedaan?

  Groetjes,
  Wilco
 • [quote:7805196259="PeBo"]
  1) hiermee kan je toch niet een hele desktop vanaf de desktop-PC naar de laptop laten sturen?
  [/quote:7805196259]
  Je kunt slechts de Xserver starten op de laptop mbv xinit. Hiermee start als het goed is geen window manager op. Een lelijke grijze achtergrond met een terminal is het resultaat. Vanuit deze terminal vervolgens met ssh inloggen op de pc en dan de desktop cq wm opstarten.

  Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar ben benieuwd of je hiermee succes hebt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.