Vraag & Antwoord

OS Linux

[vnc 4.0] Vragen van een jongbekeerde

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Uit een eerdere thread blijkt wel dat ik nu onder de indruk ben van vnc. Als ik kijk hoeveel moeite het kostte om (programma's) onder X remote te laten draaien en hoe eenvoudig het was om vnc over ssh te laten draaien, begrijp ik opeens de enthousiaste verhalen over vnc.

  Nu mijn vragen.

  1) Ik draai nu KDE 3.1.x remote. (Waarbij niet-KDE applicaties zoals Evolution 1.4.x er trouwens beter uitzien. Zal wel met de fonts te maken hebben). Lijkt goed te gaan, maar ik vraag me af wat wellicht voor de handliggende tweaks zijn. Het enige dat ik nu heb gedaan is inloggen met de -C optie van ssh.

  2) Verder start vnc kennelijk een "tweede" KDE sessie op: de applicaties die op dat moment draaien op de desktop-PC moet je bijvoorbeeld opnieuw opstarten. Daarvan raakt de echte KDE sessie (met name de zogenoemde "dcopserver") van slag. Al met al moet je uitloggen uit KDE om KDE op de dekstop-pc daarna weer aan de praat te kunnen krijgen. Is dit de oplossing? En heeft iemand dat al eens geprobeerd? Het ziet er namelijk wel spannend uit - je moet immers gaan rommelen in XF86Config.
 • Hoe start je KDE via VNC op?
  In KDE zit een ingebouwde VNC-server. Als je die gebruikt, dan wordt je huidige KDE-sessie over het netwerk verzonden, en geen nieuw-gestart exemplaar.

  Rinse
 • Nou, ik ben weer wat verder. De link in mijn eerste post is inderdaad een erg mooie oplossing! Met in wezen één aanpassing in XF86Config (Load "vnc") verandert vnc in een module voor X. Wat dat inhoudt, weet ik ook niet, maar het effect is dat ik nu (na inloggen via ssh!) op mijn laptop precies hetzelfde scherm zie als op de desktop-PC. Aardig is ook dat je zelfs kan uitloggen uit bijv. KDE en daarna kan inloggen op bijv. Gnome: er is dus amper verschil met een gewone grafische sessie. Andere mooie grap is dat je ook nog steeds kan blijven werken op de desktop-PC: de desktops lopen gewoon synchroon.

  Veel mooier dus dan wat ik totnutoe had: dan startte vncserver namelijk een tweede X sessie op (met "exec /etc/X11/xinit/xinitrc" waardoor een kleine ketting aan scriptjes begon). Zo'n tweede sessie zou normaal op vt8 verschijnen maar verscheen nu op de laptop. Gevolg daarvan was wel dat ook een nieuwe KDE sessie werd gestart die een echte KDE sessie op de desktop-PC onbruikbaar maakte …

  Enfin, het wordt alleen maar leuker!

  Ik herhaal mijn oproep voor handige tweaks om de prestaties van vnc te optimaliseren …
 • Hoezo is het remote draaien van programma's moeilijk?

  Als ik voor de uni remote moet werken hoef ik slechts het volgende te doen in een grafische console:
  [code:1:88fc690ffd]
  xhost +localhost
  ssh -X username@server
  <password opgeven>
  [/code:1:88fc690ffd]
  en vervolgens kan ik via de command prompt Mozilla/KMail/ etc. opstarten.
  [code:1:88fc690ffd]
  remotex
  [/code:1:88fc690ffd]
  start zelfs een complete Gnome omgeving op.
 • Marcelk had, geloof ik, gelijk toen hij zei:[quote:a777ad1961="marcelk"]Hoezo is het remote draaien van programma's moeilijk?

  Als ik voor de uni remote moet werken hoef ik slechts het volgende te doen in een grafische console:
  [code:1:a777ad1961]
  xhost +localhost
  ssh -X username@server
  <password opgeven>
  [/code:1:a777ad1961]
  en vervolgens kan ik via de command prompt Mozilla/KMail/ etc. opstarten.
  [code:1:a777ad1961]
  remotex
  [/code:1:a777ad1961]
  start zelfs een complete Gnome omgeving op.[/quote:a777ad1961]Mijn problemen zagen vooral op het remote opstarten van een X-sessie. Dus de (tussen) opmerking over programma's was minder gelukkig. In elk geval: sinds ik realvnc "ontdekt" heb zijn mijn (meeste) zorgen als sneeuw voor de zon verdwenen …

  Overigens kent mijn desktop-PC geen "remotex". Waar komt "remotex" vandaan?
 • Zolang je maar ssh gebruikt. Puur X remote of VNC zijn beiden erg onveilig. Je kunt beiden tunnelen via ssh. En X is daar speciaal in gebakken bij ssh. Ik zou voor X via ssh gaan!
 • [quote:f332e5bee6="PeBo"]…
  Overigens kent mijn desktop-PC geen "remotex". Waar komt "remotex" vandaan?[/quote:f332e5bee6]
  Onder RedHat een scriptje dat een complete desktopomgeving, in dit geval Gnome, opstart. SuSE heeft bijvoorbeeld het
  [code:1:f332e5bee6]
  startkde
  [/code:1:f332e5bee6]
  script waarmee je dan een complete KDE omgeving "remote kunt draaien".

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.