Vraag & Antwoord

OS Linux

[gentoo] Linux en raid, wat is aan te raden?

Anoniem
Marcel de Reus
10 antwoorden
 • Ik ben mijzelf aan het orienteren op hardeschijven gebied. Ik heb een tweede hardeschijf gekocht. Deze schijven zijn even groot en toen schoot mij iets te binnen dat ik dan een raid-systeem kan maken.

  Is dit aan te raden? Ik las iets over RAID-0, dat je dan maximaal twee keer zo snel kan schrijven, maar geen fout-corretie hebt. Dit heb ik van http://www.weethet.nl/dutch/hardware_raid.php#standard

  Heeft iemand hier ervaringen met RAID, dan wel positief danwel negatief.
 • Ik heb ervaring met RAID en het is wel een aardige techniek, maar imho voor in je desktop de moeite niet waard. Wat jij bedoelt is RAID 0, ofwel striping en dat verdeeld de datablokken over de verschillende schijven, waardoor je data sneller weg kunt schrijven en sneller op kunt vragen. Als echter een van beide schijven verrot gaat ben je alle data kwijt, je vermeerderd de kans op een enorme dataloss dus ook gelijk naar 200%.

  RAID 1, ofwel mirroring schrijft elk datablok twee maal weg. Het schrijven duurt daarom wat langer, terwijl het lezen wat sneller gaat. Het voordeel is dat je altijd een backup hebt, want de ene schijf is een exacte kopie van de andere schijf. Dit wordt veel gebruikt in fileservers.
  Wat je ook veel ziet in servers is RAID0+1, dat is een combinatie van beide. Een striping array van 2 of meer disks, die door 2 of meer disks gemirrored wordt.

  Een goede RAID kaart is echter duur en daardoor al snel de moeite niet waard voor in je desktop. De onboardchips en goedkope kaarten geven veel minder prestatiewinst en bovendien zijn er nogal wat van die flutchippies die niet werken onder GNU/Linux. Goede RAID kaarten voor GNU/Linux zijn 3ware kaarten, een ander alternatief is softwareraid, maar de prestaties daarvan zijn te vergelijken met de goedkope kaartjes en ik hoor van verschillende mensen niet al te goede ervaringen ermee.

  Je merkt het draaien van een RAID0 array het meest als je aan videobewerking doet en tijdens het booten. Als je niet aan videobewerking doet dan zou ik de schijven lekker zo laten draaien en RAID links laten liggen, anders is het het overwegen wel waard.
 • Maar volgens mij is softwarematige RAID-1 in Linux op een desktop toch wel de moeite waard, of niet? Vanwege de veiligheid.

  Ik doe nu elke dag rsync backup naar een andere PC, maar met 2 schijven en software raid-1 heb je dat toch eigenlijk ook.
 • Ik heb van verschillende mensen gehoord dat ze niet zo tevreden waren over de softraid en dat deze nogal brak functioneerde, maar MVE van dit forum had er dacht ik wel goede ervaringen mee op productieservers dus die kan wellicht meer vertellen.
  Als je ze in een RAID1 array zet, ben je dus overigens wel de helft van he schijfruimte kwijt hè, dat is natuurlijk ook logisch aangezien alles twee maal weggeschreven moet worden. Daarbij komt het feit dat het wegschrijven langer duurt. Het lijkt mij effectiever om van die paar kritieke bestanden in je home gewoon een dagelijkse backup te maken ipv een mirror te draaien.
 • Wat marcel zegt..Raid1 op je desktop is wil safe maar niet optimaal voor je desktop en applicaties.
  Dan kan je beter Raid 5 gebruiken , alleen dan loop je al snel tegen de 32 BITS limiet op.
  Maar ik gebruik op servers graag Raid1 of Raid5 ..werkt erg goed en is goed te herstellen .
  Voor je desktop kan je je beter afvragen wat je wenst en wat je wilt betalen.
  Failover Redundance en een iets mindere snelheid met schrijven.: soft Raid 1
  Snelheid maar weinig geld: Softraid 0
  Failover Red. en snelheid maar weinig geld: Software Raid 5

  Voor als je toch wat geld over hebt: 3ware kaartje kopen en serial ATA diskjes er aan knopen..die zijn niet zo heel erg duur en verschrikkelijk snel..alleen loop je dus weer tegen die 32 bits limiet op.(tenzij je een 64 BITS slot hebt) .

  Ik hoop je zo genoeg geinformeerd te hebben :)

  M.
 • Ik heb inderdaad wel genoeg informatie verzameld hiero en heb besloten om gewoon twee schijven te nemen.
 • Dat wisten we al…die heb je namelijk zoiezo nodig voor Raid..maar hoe ga je het opzetten?
  Softraid? 3ware hardware raid? Wat voro Raid etc.?
  Daar zijn we juist benieuwd naar en je ervaringen daarmee :)

  M.
 • Hij bedoeld dat hij geen RAID neemt.
 • [quote:f637f2848b="MVE"]Dat wisten we al…die heb je namelijk zoiezo nodig voor Raid..maar hoe ga je het opzetten?
  Softraid? 3ware hardware raid? Wat voro Raid etc.?
  Daar zijn we juist benieuwd naar en je ervaringen daarmee :)

  M.[/quote:f637f2848b]

  Sorry, maar 2 schijven en geen raid dus. Dan moet ik neem ik aan ook mijn systeem overzetten ed. Dat heb ik er niet voor over.
 • Ok..suc6 iig! :)

  M.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.