Vraag & Antwoord

OS Linux

Nieuwe Linux start, welke?

Anoniem
None
43 antwoorden
 • Ik zou ook eerst voor Slack gaan. Het is helemaal niet zo moeilijk, en als je het eenmaal kent krijg je tenminste echt door hoe GNU/Linux werkt. Met 9.1 heeft Slackware ook alle flashy desktopenvironments, movie players, etc.

  Misschien heb je hier iets aan: http://www.slackfiles.org/documentation/nl/books/slackware-handboek/html/slackware-handboek.html
 • ja…madrake is erg mooi..alleen mijn 3com wlan kaartje werd grafisch iig niet goed geconfigureerd en onder Suse wel :)
  Vandaar 1 van mijn keuzes voor Suse..

  M.
 • ok,

  ik wilde nog maals een poging wagen om naast Windows ook een Linux
  distributie te draaien, alleen….welke?

  Ik ben niet meer geinteresseerdt in Red Hat.
  Tegenwoordig zit ik achter een ADSL modem/router van Draytek, met uiteraard een sweex ethernetkaart.
  Dus geen dom modem meer zoals een usb van alcatel. :wink:

  Ik heb gisteren slackware gelaagd. Is dat aan te raden??
  anders conectiva uit Brazillie???

  welke raden jullie aan?
 • Voor een beginner zou ik Slackware niet aanraden.
  Slackware heeft namelijk nauwelijks grafische tooltjes om je systeem in te stellen.
  Dus tenzij je veel tijd en zin hebt om te leren hoe linux in elkaar zit zou ik slackware niet aanraden.
 • [quote:111072703a="windowsXP-PRO"]Ik heb gisteren slackware gelaagd. Is dat aan te raden?? [/quote:111072703a] Slackware 9.1 met Gnome 2.4.1 en KDE 3.1.4 is een goede keuze. Deze heeft kernel 2.4.22 en is bovendien voorbereid op kernel 2.6.0. Ik ben nu zelf bezig met Slackware 9.1 met test kernel 2.6.0-test8.
  [quote:111072703a="Supersnail"]Slackware heeft namelijk nauwelijks grafische tooltjes om je systeem in te stellen. [/quote:111072703a] Zo erg is dat niet. Voor een Nvidia kaart is de Nvidia driver voor kernel 2.4.22 eenvoudig te installeren. Alleen voor de test kernel 2.6.0-test8 is behalve de nvidia driver, een Nvidia patch nodig. Om de hardware te laten werken kan het nodig zijn /etc/rc.d/rc.modules handmatig aan te passen.
  Voor het configureren van de netwerkkaart heeft Slackware [code:1:111072703a] netconfig [/code:1:111072703a]
 • WindowsXP-PRO, als Slackware 9.1 te moeilijk(?) is, lijkt ook SuSE 9.0 Prof, die ik ook aan het testen ben, een goede keus.
 • Een gouden tip…. lees de faq van dit forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Gezien de verwachting die je eerder had toen je alhier met RedHat bezig was denk ik dat SuSE 9.0 veel beter aansluit op wat je wilt.
  Ga geen Braziliaans product als conectiva gebruiken. Is verder niks mis mee, maar het richt zich voornamelijk op de Zuid-Amerikaanse markt, en is dus niet van huis uit ingericht om eenvoudige zaken, zoals het inrichten van een ASDL-aansluiting snel en eenvoudig op te lossen..

  Max
 • [quote:b27161ef1f="MrLeeJohn"]Een gouden tip…. lees de faq van dit forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote:b27161ef1f]
  Wat die faq betreft, we zijn alweer wat distroversies verder, dus als iemand een impressie wil geven van bijv. de huidige stand van zaken bij Mandrake 9.2 tov van wat in de faq staat, dan houd ik mij aanbevolen :)

  Max
 • Als je bereid bent om echt veel kennis op te doen over Linux en graag wilt begrijpen hoe alles precies werkt, is Slackware natuurlijk een prima keus. Als je gewoon snel alles aan de praat wilt hebben is idd. SuSE een betere keus denk ik.
 • [quote:7b063e0da2="maximilaan"] dus als iemand een impressie wil geven van bijv. de huidige stand van zaken bij Mandrake 9.2 tov van wat in de faq staat,[/quote:7b063e0da2] Eh, bedoel die algemene info.
  [quote:7b063e0da2="Linux FAQ"]
  Mandrake:
  Mandrake is een Franse distributie, afgeleid van RedHat. Mandrake is vooral bedoelt voor de desktop-pc en is op dat gebied beter geconfigureerd en gebruiksvriendelijker dan RedHat. Mandrake wordt verder ook gebruikt als server.
  Net als RedHat is Mandrake in de winkel te koop, en te downloaden van Internet. Mandrake-kopieën mogen worden doorverkocht. Mandrake is voor 99% compatible met RedHat. [/quote:7b063e0da2] Ik ben (was) dan wel Mandrake 9.2 RC2 aan het testen. Maar ik zou niet weten wat ik, aan die algemene info zou kunnen toevoegen.
 • kweetnie, misschien ken je een functie in mandrake die uitspringt boven de andere distro's (urpmi bijv??)
  of is de vergelijking met RH achterhaald..

  Max
 • [quote:72bbdfe718="maximilaan"]Gezien de verwachting die je eerder had toen je alhier met RedHat bezig was denk ik dat SuSE 9.0 veel beter aansluit op wat je wilt.
  Ga geen Braziliaans product als conectiva gebruiken. Is verder niks mis mee, maar het richt zich voornamelijk op de Zuid-Amerikaanse markt, en is dus niet van huis uit ingericht om eenvoudige zaken, zoals het inrichten van een ASDL-aansluiting snel en eenvoudig op te lossen..

  Max[/quote:72bbdfe718]

  Ok Max,
  bedankt,
  Ik ga dan Suse laagen
  :P
 • Ik zou gewoon voor Slack gaan. Ik wil niet lullig zijn, maar zeker sinds 9.1 met de software uitbreiding, alsa meegeleverd en verbeterde hotplug is het zeker ook een geschikte distro voor beginners. Je ramt gewoon de cd1 erin kiest full install, doet cd2 erin als hij het vraagt en je beantwoord wat vragen. Als kernel kies je gewoon de standaard bare.i en je reboor. Hotplug herkent nu zo goed als alles, netwerkkaart, scanner, camera, geluidskaart etc werkt gewoon.
  De packages op de Slackcd zijn imho heel goed gekozen, waardoor je later nauwelijks deps tegen komt. Als je software wilt installeren, installeer je gewoon de source met ./configure && make && su -c 'checkinstall make install'
  Instaleer nog even wat packages uit de extra map op de ftp server, e.g. swaret (updatetooltje) en je hebt alles wat je nodig hebt voor een heel goed en doodsimpel systeem. Ik denk niet dat SuSE veel simpeler is als ik eerlijk ben, het is alleen allemaal grafisch ipv ncursus, so what.
 • [quote:d3cdf38176="jolo"][quote:d3cdf38176="windowsXP-PRO"]Ik heb gisteren slackware gelaagd. Is dat aan te raden?? [/quote:d3cdf38176] Slackware 9.1 met Gnome 2.4.1 en KDE 3.1.4 is een goede keuze. Deze heeft kernel 2.4.22 en is bovendien voorbereid op kernel 2.6.0. Ik ben nu zelf bezig met Slackware 9.1 met test kernel 2.6.0-test8.
  [quote:d3cdf38176="Supersnail"]Slackware heeft namelijk nauwelijks grafische tooltjes om je systeem in te stellen. [/quote:d3cdf38176] Zo erg is dat niet. Voor een Nvidia kaart is de Nvidia driver voor kernel 2.4.22 eenvoudig te installeren. Alleen voor de test kernel 2.6.0-test8 is behalve de nvidia driver, een Nvidia patch nodig. Om de hardware te laten werken kan het nodig zijn /etc/rc.d/rc.modules handmatig aan te passen.
  Voor het configureren van de netwerkkaart heeft Slackware [code:1:d3cdf38176] netconfig [/code:1:d3cdf38176][/quote:d3cdf38176]

  Ik zeg ook niet dat dat erg is (ik gebruik zelf ook Slackware). Ik denk alleen dat het voor iemand die nauwelijks ervaring heeft met linux wel erg veel van het goede is om alles zelf te moeten uitzoeken ipv op een paar knoppen klikken (zoals bij bijv. Suse).
 • Hmmtsja, Supersnail, i k denk toch dat de tijden veranderd zijn. Tegenwoordig heeft iedereen machines met PCI kaarten en die worden automatisch gedetecteerd door de hotplugging scripts. Het enige wat er meestal moet gebeuren is de netwerkconfiguratie instellen (gebeurt tijdens de installatie) en X, en dan heb je een werkend systeem waarmee je kunt internetten. Het voordeel is dat je op de Slack manier wel leert hoe het echt werkt en niet een paar tools leert.
 • [quote:21688a62ab="maximilaan"]kweetnie, misschien ken je een functie in mandrake die uitspringt boven de andere distro's (urpmi bijv??)
  of is de vergelijking met RH achterhaald..

  Max[/quote:21688a62ab]


  De vergelijking met Red Hat is zeker niet achterhaald.
  Buiten het feit dat Mdk zijn aanpassingen heeft in kernel en userland (tools binnen X, install, packet keuze e.d.) is het onder de kap gewoon redhat. Dit zie je alleen al als je door /etc/ wandeld.
  de dir structuur is ook nagenoeg onveranderd .. /opt wordt ook bij mdk niet gebruikt bijvoorbeeld.

  [code:1:21688a62ab]
  [root@alcatraz etc]# cat /etc/redhat-release
  Mandrake Linux release 8.1 (Vitamin) for i586
  [/code:1:21688a62ab]

  Dat onder de kap het een en ander wordt aangepast zodat wizzardjes kunnen werken is nagenoeg een fabel. Het is andersom namelijk.
  Ik ben bijvoorbeeld opgevoed met de commandline van Mandrake. Om op het werk die Rode hoeden te kunnen beheren heb ik geen scholing of inwerking what so ever nodig gehad. Was hetzelfde :)

  Wat er verder bij Mandrake uitschiet ?
  - Bredere hardware ondersteuning (huis/tuin/keuken spul) wel tragere kernel hierdoor
  - urpmi inderdaad
  - voor de muisklikkers meer wizzards
  - veel software (mede door urpmi sources uiteraard)

  Waarom op de server dan toch Redhat ?
  tja… imago en support ?? Red Hat heeft veel betere support, hetgeen de reden is om eerder Red Hat in te zetten als server (beroepsmatig!!!!!) dan Mandrake)
 • Daarbij vind ik ook dat Red Hat beter is met updates uitbrengen en niet zo veel bleeding edge software er in wilt proppen wat Mandrake altijd doet.
  Maar voor een desktop zou ik voor Suse gaan..vooral het easy package management..inderdaad Slackware is ontzettend leuk maar als je allemaal dependencies nodig hebt errort je hele make && make install er uit en moet je maar uit de errors , als beginner, opmaken om welke libs het gaat…
  Het volstaat perfect als robuuste distro, maar voor de beginner die lekker veel software wilt om mee te spelen geef ik hem liever die 5 cd's vol mooie software van Suse..

  M.
 • [quote:3356404d47]maar als je allemaal dependencies nodig hebt errort je hele make && make install er uit en moet je maar uit de errors ,[/quote:3356404d47]

  Binnen de distro zul je er nooit last van hebben, omdat alles meegeleverd is qua dependencies (en swaret kan het evt automatisch voor je regelen) en de rest haal je zo van Linux packages. Een een programma laat zelf wel zien wat je nodig hebt.

  Bekend om de dependency hells staan RPM distributies als Red Hat en SuSE. Als er iets wel is, maar RPM vind dat het er niet is moet je forcen nodeppen, etc. Buiten de bij de distro meegeleverde packages is RPM een hel voor de meeste mensen.

  Als je toch voor een package systeem wilt gaan kun je beter Debain's dpkg gebruiken met apt-get, dus Debian, Libranet, en anderen.
 • Valt wel mee….

  veel distributies leveren package managers mee die vergelijkbaar zijn met Apt. Dan wordt het automatisch voor je opgelost. Zomaar een RPM installeren kan een hell zijn.. maar diezelfde hell heb je net zogoed als je van source installeert.

  offtopic:
  kun je bij Suse ook packages downloaden vanaf de console ?
  hoe werkt Suse's package manager eigenlijk precies.. ik hoor daar erg weinig over.
  /offtopic

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.