Vraag & Antwoord

OS Linux

welke versie?

Anoniem
Complexicity
7 antwoorden
 • ik heb een pentium 200mmx systeem met 64mb ram op de kop getikt, hier wil ik mijn internetserver van maken en eventueel ook een printerserver. welk linux systeem is daar het beste voor? en welke software heb ik daar precies voor nodig en waar haal ik die vandaan?
 • 1 tip: lees de faq.
 • zal ik doen…
 • wat ik op het eerste gezicht zou doen:
  goed boek over linux server admin kopen
  distro: bijv slackware vanwege makkelijke kale install op ouwe machines (hier perfect op pentium 75)
  smtp: postfix (mail verzenden)
  een imap server voor lokale mail
  webserver (http): apache
  evt http proxy: apache of squid
  zet er een net firewalltje op door enkele iptables commando's in een script te zetten dat bij opstarten wordt uitgevoerd.

  maar misschien zijn er ook wel dedicated distro's die dit alles er in 1 keer op zetten met een simpel config dialoogje.
 • Als je met een internetserver een router/firewall bedoeltdan zou je met Smoothwall of FreeSCO kunnen gaan. FreeSCO heeft het ook in zicht om als print server te kunnen functioneren.

  Als je met internetserver een (openbare?) http server (met e-mail, news, php en mySQL) bedoelt dan kan zo'n beetje elke distro die ik ken van Gentoo tot Mandrake en weer terug naar Slackware…… mits je grafische aplicatie weglaat. (Ervan uitgaande dat je het niet zo druk krijgt natuurlijk)

  2 Tips…..

  - Her en der zijn op het internet beschrijvingen en beoordelingen van distro's te vinden. Zelfs hier op het forum staan ze al. Allemaal - incl degene die ik geschreven heb - zijn ze vooringenomen over de distributie van de schrijver.
  Lees ze….. maar oordeel zelf.
  - Leg de lat niet zo hoog.
  Op een ander forum heb ik een sigature:
  " Leer kruipen voor je gaat lopen…. laat staan rennen."
  "Ik wil een internetserver" (wat dat dan ook is?) klinkt alsof je wilt rennen. Daar kan je op een MS server (met alle wizards en zo) mee weg komen (denk je dan). In Linux moet je zelfs in de meest vriendelijke taak toegeweide distro (zoals bv Smoothwall) in ieder geval weten wat je doet.
 • >goed boek over linux server admin kopen

  Building secure servers with Linux; heel erg goed! En dan maakt de distro niet zo veel uit. Ikzelf kies RedHat…. is op veel gebieden al enigszins voorbereid en de documentatie is erg uitgebreid.


  Ok, tip2: wil je iets kant-en-klaar, dan zijn smoothwall, clarkconnect heel goed. Wil je meer flexibiliteit, neem dan tawie (voorheen trustix).
 • Elke distro kan dat aan mits je ze zonder "X" installeer.

  Naast alle bovengenoemde tips nog een

  voor het gemak kun je webmin installeren zodat je vanaf andere machienes in je netwerk de boel kan installeren.
  Dit gaat gewoon via een browser.

  Maak verder gebruik van ssh (vanaf een *nix bak) of putty als je vanaf een windows bak toegang tot je server wil. (gebruik dan ook "ssh" )
  mbv. putty start je nml. ook gewoon een sessie en is het of je op je server aan het werk ben en kun je mbv. MC (opensource versie van Norton-Commander zeg maar) door je systeem browsen en evt. configuratie's aanpassen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.