Vraag & Antwoord

OS Linux

Backup

Anoniem
Bilbo
7 antwoorden
 • Hoi,

  Mijn server maakt 's nachts automatisch een backup van /home. Maar nu begint de omvang van /home zodanig te stijgen dat het niet meer haalbaar is om elke nacht alles in een backup te zetten. Wat ik dus eigenlijk wil doen is dat alleen de bestanden die de afgelopen dag gewijzigd zijn worden bijgewerkt.

  Door cron wordt een script gestart dat, na een kleine voorbereiding, deze commando's uitvoert met /home als working directory:

  /bin/tar -cT backup | bzip2 -z9 > /tmp/backup
  /bin/mv /tmp/backup /var/backup/`date -I`.tar.bz2

  Nu wil ik dus dat alleen de gewijzigde bestanden worden ge-tar'd en in /var/backup worden opgeslagen. Ik kan geen geschikte command line switch voor tar vinden, misschien weet iemand wat ik kan doen?

  - Mark
 • [quote:6149f53324="Phedny"]Nu wil ik dus dat alleen de gewijzigde bestanden worden ge-tar'd en in /var/backup worden opgeslagen. Ik kan geen geschikte command line switch voor tar vinden, misschien weet iemand wat ik kan doen? [/quote:6149f53324] Heb je het al geprobeerd met command line switch, -u
  Deze info komt uit: man tar
  [code:1:6149f53324]

  -u, –update
  only append files that are newer than copy in
  archive [/code:1:6149f53324]
 • Hoi,

  Ja, naar -u heb ik al gekeken, maar dan moet natuurlijk het bestand al in tar formaat beschikbaar zijn. Als het echt niet kan zal ik het compressen achterwege moeten laten (eventueel achteraf doen bij de verder-verwerking naar netwerkkopie).

  Als ik nog een oplossing vind om aan de hand van de datum bestanden in een tar te zetten, zou dat geweldig zijn. Anders gaat het inderdaad de -u worden.

  In ieder geval bedankt voor je hulp.

  - Mark
 • ik zou eens de optie's van rsync bekijken. deze zou ik dan met een pipe naar een tar kunnen schrijven.
  anders eens naar een "echt" backup proggie ??
 • Ik wilde gister hetzelfde opzetten en was bezig met een eenvoudig rsync scriptje tot ik een kant en klare tegenkwam:
  http://www.scrounge.org/linux/rsync.html

  Even de goede waarden invullen en hij werkt perfect. Het scrypt syncronizeerd gewoon twee directory's. Ik laat bijvoorbeeld mijn /backup directory op mijn desktop syncen met de /home directory op mijn laptop en vica versa. Mocht er ooit een HDD verrot gaan dan is er dus niets loos. Werkt erg goed moet ik zeggen.
 • Ik gebruik zinds een paar maanden Bacula (www.bacula.org) en dat bevalt uitstekend.
  Op het eerste gezicht lijkt het wat log door de opdeling in verschillende deamons (client, storage, director), maar dat maakt het erg schaalbaar en ook in te zetten om clients naar de server te laten backuppen (ook windows clients). Verder ondersteund Bacula ook mijn tapewisselaar, een belangrijke reden voor mij om voor dit pakket te kiezen.
  Als je de voorbeeld configuratiefiles doorleest is al snel duidelijk hoe e.e.a. ingesteld moet worden.

  Terugzetten is ook makkelijk, want van elke file die gebackupt wordt, wordt een entry gemaakt in een database (bijv. MySQL), dus met wat simpele queries vind je zo van welke tape/schijf je je files terug kunt halen.

  Bacula wordt goed onderhouden. Inschrijven op de mailinglist geeft ca. een update per maand. In de nieuwste versie (die ik nog moet installeren) is ook support voor een Gnome-applicatie ingebakken.

  Ik heb zelf nu een configuratie draaien die elke nacht een incrementele backup maakt van mijn IMAPdata naar een harddisk en elke week een volledige backup.
  Verder wordt mijn homedir wekelijks incrementeel naar tape gezet en maandelijks een volledige backup. Omdat ik een tapewisselaar heb kan ik aangeven welke tapes voor welke backups gebruikt moeten worden. Erg handig, hoef alleen maar eens per maand de hele cassette te veranderen.
 • Hoi,

  Bacula is op het eerste gezicht een geschikte kandidaat. Ik zal hier eens wat meer informatie over opzoeken en misschien ga ik het in gebruik nemen.

  Ik wil iedereen even bedanken voor de hulp.

  - Mark

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.