Vraag & Antwoord

OS Linux

[Red Hat stopt] Fedora alternatief?

Anoniem
MVE
21 antwoorden
 • Red Hat in de huidige vorm stopt voor non-commerce, alleen enterprise edities vanaf $179.= ..

  Fedora een alternatief?
  http://fedora.redhat.com/

  Ervaringen?

  En hoe kijken jullie er tegen aan?
 • Ik gok dat RedHat naar bedrijven een gladdere uitstraling wilde hebben…. Fedora wordt de RedHat-Linux-communty-versie, denk ik.

  Het wordt nog leuker he…. Novell (net Ximian gekocht) koopt nu Suse…. tja…. ik vind het gaaafff….
 • en ik denk dat het zuigt.
 • [quote:dacf7015b6="Marcel de Reus"]en ik denk dat het zuigt.[/quote:dacf7015b6]
  wat? Fedora of dat een aantal bekende (helemaal) commercieel gaan?

  Ik ga sowieso over naar Fedora. Het wordt een soort RH 10 (of 9se hoe je het ook noemt) en dat bevalt me wel.
 • Ik zit te twijfelen. Ik heb thuis drie machines met RH Linux draaien (een met 7.3 en twee 8.0. Ik wil graag voor stabiliteit gaan, dus RH Enterprise Linux is voor mij een goed optie. Gaat wel kosten.

  Fedora is zoals ze het zelf zeggen op de 'bleeding edge', en dat klinkt voor mij niet zo stabiel. Meer experimenteel.

  Maar ik wil in ieder geval regelmatig up kunnen daten als er security issues zijn. Dat kan straks met mijn oude RH Linux niet meer, dus ik zal hoe dan ook een stap moeten nemen naar Enterprise of Fedora.

  Of zijn er andere alternatieven?

  Groet,

  LibraOne
 • [quote:19c8fc0e4f="LibraOne"]Ik zit te twijfelen. Ik heb thuis drie machines met RH Linux draaien (een met 7.3 en twee 8.0. Ik wil graag voor stabiliteit gaan, dus RH Enterprise Linux is voor mij een goed optie. Gaat wel kosten.[/quote:19c8fc0e4f]
  Je gaat toch geen server pakket kopen voor machines die je thuis hebt staan? Bovendien is elke normale GNU/Linux installatie zo stabiel als een huis. Red Hat plakt gewoon een sticker met support code op een doos en verveelvoudigd de prijs, zo simpel is het gewoon.

  [quote:19c8fc0e4f]Maar ik wil in ieder geval regelmatig up kunnen daten als er security issues zijn. Dat kan straks met mijn oude RH Linux niet meer, dus ik zal hoe dan ook een stap moeten nemen naar Enterprise of Fedora.[/quote:19c8fc0e4f]
  Er zijn over de 200 verschillende distro's en jij hebt maar twee keuzes? :-?
  Mandrake is een goed alternatief aangezien het erg op Red Hat lijkt, maar je kunt ook over stappen op Debian of Slackware.
 • [quote:f45ba81e25="Marcel de Reus"]en ik denk dat het zuigt.[/quote:f45ba81e25]

  Ik heb ook mijn twijfels, deze schaalvergroting zal voor hobbyisten als ons niet veel goeds brengen ben ik bang, net als bij RH verwacht ik dat SuSE straks alleen bestemd is grotere bedrijven.

  RH doet nu al meer afstand van de consument door te beweren dat die vooral maar bij Windows moet blijven, Linux is meer iets voor grote bedrijven en instellingen….


  Rinse
 • [quote:1d85de3bac="MrLeeJohn"]Ik gok dat RedHat naar bedrijven een gladdere uitstraling wilde hebben…. Fedora wordt de RedHat-Linux-communty-versie, denk ik.

  Het wordt nog leuker he…. Novell (net Ximian gekocht) koopt nu Suse…. tja…. ik vind het gaaafff….[/quote:1d85de3bac]

  hmmmm. ik sta er huyiverig tegenover. Zo verdwijnen langzaam allen grote ditributies naar grote, commerciele, ondernemingen. Worden straks alle distributies betaald?
 • >Worden straks alle distributies betaald?

  Nee, lijkt me niet. Linux, als kernel, blijft Linux. Wel gaan bedrijven nieuwe jasjes (lees tools en gui's) maken….

  Ik zie het als een onvermijdelijke ontwikkeling. Ook verwacht ik dat het goed is….
 • Thja, het hangt er vanaf hoe de distro's hier mee om gaan.
  Gaan ze steeds meer over op propietary-tools en software, en wordt een per-seat licentie steeds meer algemeen onder Linux, dan gaan we dezelfde kant op als Windows, het systeem zal in het begin populair zijn, maar even later niet veel beter blijken te zijn (qua onkosten en vrijheid) dan het product uit RedMond, waardoor je een verschuiving zult zien naar weer een ander OS dat wel voldoet aan OSS-principes.

  Dat de kernel GPL is is leuk en aardig, maar door deze te bevuilen met propietary-modules etc lukt het je redelijk om mensen te binden aan een bepaald product, net zoals een cmmercieel product dat doet…

  Max
 • wat zijn "propietary-modules" en "propietary-tools" ?
 • Alles waar Rinse een hekel aan heeft ;)

  Ik zie de Linux ontwikkeling vooral als volwassen worden van het product dat inderdaad een goede (beste?) plek heeft op de server. Voor desktopgebruikers zullen RH en straks denk ik ook SuSE no go area's worden, die moeten over naar andere distributies.

  Ik vind het trouwens wel heel opmerkelijk hoe gelaten RH gebruikers hier maar ook in mijn vriendenkring, het geheel over zich heen laten komen. Ineens blijkt je grootste vriend een als pinguin vermomde Bill Gates en niemand klaagt, vloekt, schreeuwt!?! Na 1 jaar al stoppen met securitypatches uitbrengen voor een product dat veel mensen gewoon voor flink geld in de winkel gekocht hebben, ik vind het een onacceptabele werkwijze. Valt me tegen dat er niet echt ophef ontstaat.

  groetjes Edmond
 • [quote:f9ed8a3a96="Marcel de Reus"]
  Je gaat toch geen server pakket kopen voor machines die je thuis hebt staan?[/quote:f9ed8a3a96]

  Ik ga wel een eenmanszaakje stichten en daar heb ik met name een mailserver voor nodig die stabiel is. Dat had ik er nog niet bij verteld. En die komt thuis te staan zoals dat nu al het geval is.

  [quote:f9ed8a3a96]Bovendien is elke normale GNU/Linux installatie zo stabiel als een huis. Red Hat plakt gewoon een sticker met support code op een doos en verveelvoudigd de prijs, zo simpel is het gewoon.[/quote:f9ed8a3a96]

  Ik weet (nog) niet hoe het bij andere distro's is, maar wat ik aan Red Hat handig vind is de up2date. Maar als andere distro's dat ook hebben dan praten we inderdaad nergens over…. ?

  [quote:f9ed8a3a96]Er zijn over de 200 verschillende distro's en jij hebt maar twee keuzes? :-?[/quote:f9ed8a3a96]

  Ho ho, effe rustig Marcel, ik vroeg ook of er andere alternatieven. En dan bedoel ik zich kunnen meten met wat Red Hat nu nog te bieden heeft aan bijna volautomatisch updaten en patchen en RPM.

  [quote:f9ed8a3a96]Mandrake is een goed alternatief aangezien het erg op Red Hat lijkt, maar je kunt ook over stappen op Debian of Slackware.[/quote:f9ed8a3a96]

  Ik moet dat nog bekijken hoe de andere distro's zich laten vergelijken met RH. RPM is een pre. Volgens mij vallen Debian en Slackware dan al af.

  Groet,

  LibraOne
 • [quote:4fa1f912fa="Edmond Varwijk"]Ik vind het trouwens wel heel opmerkelijk hoe gelaten RH gebruikers hier maar ook in mijn vriendenkring, het geheel over zich heen laten komen.[/quote:4fa1f912fa]

  Nou ik ben er helemaal niet gelaten over, maar ook niet super emotioneel. Wat moet ik dan doen? Op de barricaden? Ik denk niet dat dat veel zin heeft. Liever kijk ik wat mijn alternatieven zijn.

  [quote:4fa1f912fa]Ineens blijkt je grootste vriend een als pinguin vermomde Bill Gates en niemand klaagt, vloekt, schreeuwt!?! Na 1 jaar al stoppen met securitypatches uitbrengen voor een product dat veel mensen gewoon voor flink geld in de winkel gekocht hebben, ik vind het een onacceptabele werkwijze. Valt me tegen dat er niet echt ophef ontstaat.[/quote:4fa1f912fa]

  Tja ik heb de boel gewoon gedownload, niets gekocht. Maar ik kan me voorstellen dat kopende consumenten pissed zijn. En er wordt ook weinig tijd gegeven door Red Hat om te kiezen wat te doen. Misschien een slimme strategische zet.

  Groet,

  LibraOne
 • Er zullen altijd Linux distro's zijn voor de consument/hobbyist. Denk je echt dat Debian ooit commercieel zal worden? Volgens mij is dat niet eens mogelijk. Bovendien denk ik niet dat het commercieel gaan van RH/SuSE/Novell/etc, niet eens zo heel slecht is voor Linux in het algemeen. Elke naamsbekendheid is in principe goed, vooral voor Linux.

  @LibraOne: je moet eens verder kijken dan je neus lang is (nofi).
 • [quote:cf98d1dd59="LB06"]@LibraOne: je moet eens verder kijken dan je neus lang is (nofi).[/quote:cf98d1dd59]

  Leg eens uit?
 • hmm, al een aardig gemelleerd stel antwoorden. Ik had nog niet laten weten, wat ik er zelf van vond, door tijdgebrek.
  RH is voor mij een mooi win alternatief, er wat voor betalen op zich niet erg, maar geen win prijzen of hoger. Bij mij zal het wel Fedora worden, want als ik minimaal E 179.= moet gaan betalen (pj?) vind ik dat teveel. Ik draai zelf voor mijn server al 3 jaar op iets als RH 6 of 7. RH 6 met vallen en opstaan opgezet, voor RH 7 maak ik vaak gebruik van SME E-Smith. De vraag is ook wat zij nu gaan doen… SME koppelen aan Fedora of ook commercieel gaan met een RH-Enterprise basis?
  Op min laptop draai ik RH 9 in multi-boot met XP en 98 (die laatste kan er net zo goed af… het is of RH9 of XP leert de ervaring)
  Ik vind het wel erg jammer, Red Hat begon aardig laagdrempelig te worden voor een iets groter publiek….. Waarschijnlijk zijn het hem toch de kosten in dit soort zaken.. bij andere industriele bedrijven zie je toch ook dat er veel gesneden wordt en dat daardoor een interessant maar te weinig opleverend deel onder de wielen komt….(of men heeft in een recent verleden te veel andere kosten gemaakt…)
 • Ik zit te denken om voor Mandrake te gaan. Ze bieden ongeveer hetzelfde als RH Linux.
 • [quote:2e21764bf5="LB06"]Bovendien denk ik niet dat het commercieel gaan van RH/SuSE/Novell/etc, niet eens zo heel slecht is voor Linux in het algemeen. Elke naamsbekendheid is in principe goed, vooral voor Linux.[/quote:2e21764bf5]

  Om bij RH terug te komen, het is heel lullig als je als klein bedrijfje RH 9. hebt aangeschaft voor op je server, en er achter komt dat RH na precies 1 jaar stopt met de ondersteuning, en doodleuk zegt dat je dan maar een enterprise-versie moet kopen…

  Dat lijkt me nu geen goede naamsbekendheid, zelfs het bedrijf uit RedMond geeft langere ondersteuning voor haar producten dan dit..

  Max
 • LibraOne, natuurlijk zijn er alternatieven. Als je het gemak van RPM en up2date als belangrijke waarden noemt en verder wil je gewoon goede en stabiele servers dan zou ik gewoon over gaan op Debian Woody. Allemaal wat oudere maar door en door geteste en gedebugde software waar wel alle security patches in verwerkt zijn en bovendien met een simpel commando weer helemaal uptedaten net als Red Hat met up2date.
  Debian is een oerdegelijke distro en het staat bekend om zijn groot gemak, je zult alleen wellicht even door moeten bijten bij de installatie die imho een beetje rommelig en vaag is.

  Edmond, ik vind het zelf totaal belachelijk wat Red Hat allemaal van plan is en ik vind het ook een slechte zaak dat SuSE overgenomen is, maar verder interesseert het me geen biet. Er zijn zoveel alternatieven en de vrijheid van GNU/Linux is altijd gewaarborgd, dus niets om ons zorgen over te maken. Ik denk dat Fedora als project heel wat potentië heeft.
  Slackware zal waarschijnlijk nooit commercy only worden en Debian kan het zelfs niet worden, dus dat zijn al twee zeer goede en beproefde distro's die hun gebruikers wel respecteren. Verder is er altijd nog LFS, de software is door de GPL gewaarborgd en daar gaat het om.

  Max, de GPL waarborgd naast de eigen vrijheid ook nog het feit dat er aan het aangbedoden pakket geen verdere beperkingen mogen zitten wil het gebruik maken van GPL software, waardoor een totale integratie van commerciële rotzooi al wordt bemoeilijkt. Verder zul je gewoon gaan zien dat bedrijven als HP, Dell, Packard Bell etc een contract af zullen sluiten met een grote distro en daar in de toekomst hun PC's mee uit gaan rusten. Aangezien de aanpassingsmogelijkheden groot zijn zul je naar mijn verwachting gaan zien dat de bedrijven elk eigen zaken als wat tooltjes, een bootsplash met logo etc in de distro zullen verwerken en zo hun stempel erop zetten. Daar is in principe niets mis mee, want GNU/Linux blijft nu eenmaal GNU/Linux en onder de motorkap zit het wel goed.

  Het enige wat ik eng vind is de populariteit van Lindows en de kans dat het Lindows gaat worden die in de toekomst met veel PC's meegeleverd gaat worden. Ik acht Robertson namelijk geen haar beter dan onze vrienden uit Redmond en Lindows zal door de kosten en bijvoorbeeld een aangetatste veiligheid door het altijd werken als root het imago van GNU/Linux sterk schaden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.