Vraag & Antwoord

OS Linux

Distro landschap shakeup

Anoniem
maximilaan
40 antwoorden
 • En wat zal Lindows gaan doen? ;)
 • Even een hypothetische situatie, die gedeeltelijk werkelijkheid is:

  * RedHat stopt met consumer OSes. (werkelijkheid)
  * Novell blijkt alleen geinteresseerd in SuSE te zijn voor bedrijven en schrapt end-user Linux (stel).
  * Mandrake gaat failliet. Mandrake had al financieele problemen en met de introductie van 9.2 is er veel fout gegaan. Er komt slechte PR door het LG drive probleem, mensen komen met schadeclaims en Mandrake gaat ten onder (stel).

  Als dit zou uitkomen zouden de drie grote distro's die veel door nieuwe gebruikers gebruikt worden (waarmee ik niet suggereer dat ze niet door profis gebruikt worden). De mensen met meer expertise kunnen gewoon op Slackware, Debian of Gentoo over. Maar wat worden de nieuwe consumer versies die het distrolandschap gaan domineren…

  Fantaseer er maar op los in deze topic. Wat worden de nieuwe sterren aan de end-user desktop hemel ;).
 • Goeie vraag!!
  Ik denk dat RH een aardige inschattingsfout maakt door de onderkant van de markt niet langer te bedienen, vrijwel elk OS liet door deze fout een gat open waarin een concurrerend systeem kon springen (zie unix vs windows, zie windows vs linux, etc..)

  Wat suse doet is natuurlijk afwachten zou Novell ook lonken naar het grote geld in ict-land, of ook op de kleintjes letten?

  Verder is het interesant hoe de ondersteuning van Ximian voor RH zal uitpakken, aangezien SuSE nu natuurlijk op de eerste plek staat. Het perfect ondersteunen van de concurrentie kan je natuurlijk klanten kosten, dus hoe lang RH favoriet blijft bij novell??

  Maar als ze het goed aanpakken kunnen ze een redelijk deel van de Windows-markt overnemen, MS laat een flink gat achter nu ze zich steeds meer op de bovenkant van de markt richten..

  Wat de nieuwe consumentendistributie wordt?
  Geen Debian of Slackware denk ik, de consument is vooral gek op eye candy, en de ncursesinterface van deze beide distro's valt dan minder in de smaak.
  Ik denk dat Fedora en Ark goede vervangers zullen zijn van resp. RH en Mandrake.

  Max
 • Ik hoop dat het allemaal gaat meevallen…

  Novell lijkt me redelijk puur vwb hun intenties… ze zien de ideeen wel goed achter open-source volgens mij. Ik denk dat ze de consumer-versie intact laten. Ze hebben goed lering getrokken uit de afgelopen 10 jaar.

  Verder lijkt me Fedora de consumer-versie van RedHat te worden. RedHat blijft daar tijd en geld in stoppen. De naam RedHat in pure zin zal alleen een glossy uitstraling willen hebben bij bedrijven…. dus geen poor-man-solution meeslepen.

  Mandrake… tja…. wie gaat Mandrake kopen :-? Verbazingwekkend dat ze nog bestaan moet ik eerlijk zeggen. Hoewel hun product goed is.

  Ik hoop maar dat de grote bedrijven inzien dat ze de gedachte achter open-source moeten blijven hanteren…. dat ze anders Linux gewoon kapot drukken….

  Voor de argeloze thuis-gebruiker? Knoppix? En voor de servertjes daaro e-smith, clarkconnect en zo, zodat er geen fancy tools voor nodig zijn?
 • Hoe gaat het dan verder met red-hat afgeleiden, zoals bijv. JAMD? Blijven die wel nog gewoon bestaan? Niet dat ik er om maal want redhat is zo'n beetje de ergste linuxversie die er is. Van Suse is het wel jammer als ze weggaan want dat is de beste distro.
 • quote:
  danieldk
  Geplaatst: Wo Nov 05, 2003 8:59 am Onderwerp: Distro landschap shakeup

  ——————————————————————————–

  Even een hypothetische situatie, die gedeeltelijk werkelijkheid is:

  * RedHat stopt met consumer OSes. (werkelijkheid)
  * Novell blijkt alleen geinteresseerd in SuSE te zijn voor bedrijven en schrapt end-user Linux (stel).
  * Mandrake gaat failliet. Mandrake had al financieele problemen en met de introductie van 9.2 is er veel fout gegaan. Er komt slechte PR door het LG drive probleem, mensen komen met schadeclaims en Mandrake gaat ten onder (stel).

  Red hat stopt niet met consumer OSes, de consumer related OSes zijn gewoon verschoven naar fedora.redhat.com een oude bekende van RH,want deze maakt al een geruime tijd RPM's voor RH. (Geef het beestje maar een andere naam )

  Novell heeft SuSe wel overgenomen, maar de ontwikkeling van de OS zal altijd onder de GPL plaats vinden en dit impliceert dat er altijd een uitgeklede versie voor de publieke sector beschikbaar zal blijven .

  Madrake is een andere verhaal. Mandrake is een consumer friendly versie van RH. Het zal menig linux gebruikers geen probleem leveren om een software ontwikkeld voor RH te draaien op Mandrake, dat ze verlies lijden heeft te maken met het feit dat ze te veel concentreren op consumenten en niet op bedrijven.

  Laat de lezer duidelijk zijn, dat wil een OS aanslaan, dat niet alleen stabiliteit en "veiligheid" van het OS bepalend zijn, maar ook de ondersteuning voor die OS van belang is. En dit is te nu het geval met LINUX steeds meer bedrijven (IBM,HP,Novell, SUN, ORACLE,SONY ,Philips,Hitachi en Pioneer ) nemen Linux in hun assortiment en bieden ondersteuning hiervoor.

  Linux will prevail, it's just a mather of time now!
  xyfix


 • Sorry Xyfix, daar gaat me de discussie niet om. Het gaat om de hyptothetische situatie wat er dan zou gebeuren. Het is een iets andere manier om de vraag te stellen wat is er voor "normale" gebruikers interessant naast SuSE, RedHat en Mandrake. Zelf heb ik nergens last van, want ik draai op Linux vlakt toch alleen Slackware en Debian.
 • Wat ik me afvraag is hoe het zit met de updates voor fedora..kan je dan wel gewoon de up2date tool blijven gebruiken of moeten we handmatig de sources updaten (wat ik NIET wil doen voor meerdere tools met dependencies!).
  Wat is verstandig om te doen?
  Slackware 9.1 geinstalleerd en wil een virusscanner voor sendmail:
  -amavis
  -mailscanner
  beiden moeten van de grond af aan worden geinstalleerd en kost veel tijd..
  Red Hat/Fedora: :-?
  Suse: gaat uiteindelijk dmv Novell het zelfde truukje uithalen zodat je exytra geld bovenop je gekochte Suse versie moet betalen of ze gewoonweg niet meer ondersteunen ?
  -debian: te veel bloatware dependencies bij het installeren packages

  back to FreeBSD ? :-?

  M.
 • [quote:cf898439f5="MVE"]
  Slackware 9.1 geinstalleerd en wil een virusscanner voor sendmail:
  -amavis
  -mailscanner
  [/quote:cf898439f5]

  Is dat veel werk?

  [quote:cf898439f5]
  Red Hat/Fedora: :-?
  [/quote:cf898439f5]

  Geen idee, alleen als ik zie hoe snel ze nu alweer een release hebben vertrouw ik niet helemaal op de kwaliteit.

  [quote:cf898439f5]
  Suse: gaat uiteindelijk dmv Novell het zelfde truukje uithalen zodat je exytra geld bovenop je gekochte Suse versie moet betalen of ze gewoonweg niet meer ondersteunen ?
  [/quote:cf898439f5]

  Dat kan erin zitten, want waarom zou je alles gratis aanbieden als je dikke supportcontracten kunt krijgen?

  [quote:cf898439f5]
  -debian: te veel bloatware dependencies bij het installeren packages
  [/quote:cf898439f5]

  Dat valt best wel mee. Bovendien zijn de meeste libraries e.d. in -dev en gewoon opgesplitst, waardoor je minder ruimte gebruikt voor een non-developer installatie. Bovendien is APT vrij ideaal.

  [quote:cf898439f5]
  back to FreeBSD ? :-?
  [/quote:cf898439f5]

  Is ook een optie. Ik vind het alleen jammer dat het OS zelf met CVS en recompiles geupdated moet worden, het is enigzins omslachtig.
 • Amavis en mailscanner zijn perl ellendes als je het met de hand meot doen :cry:
  Ik zal eens kijken..als slack niks wordt ga ik eens debian bekijken..suse zie ik al snel het truukje van red hat naapen..
  Grappig dat je zo over het CVS proces denkt..ik vind het ook te omslachtig en het is voor veel gebruikers een door in het oog als ze van RH,Suse of Debian komen: geen simpele update tool!

  M.
 • Ik heb gisteren Fedora met YUM geupdate en moet zeggen dat dat erg makkelijk gaat.
  Daarbij valt me op dar Fedora meer aandacht heeft besteed aan security dan zijn voorgangers:
  -dovecot als secure imap vervanging van de standaard imap-uw
  -named draait in een chrooted omgeving

  YUM werkt super..tis zelfs als service geinstalleerd; even aanzetten en elke nacht wordt je machine gechecked voor updates!

  M.
 • [quote:2da8216864="MrLeeJohn"]Ik hoop op de NedLinux-dag Fedora te gaan kopen…. zouden ze daar wel cd's verkopen?[/quote:2da8216864]

  Op de NedLinux dag was er de vorige keer een brandhoek waar je CD-R's kon inleveren of kopen, waar vervolgens je gewilde distro opgezet wordt.

  Ik neem wel een zooi NetBSD CD's en merchandise mee, dus er zijn wel CD's te koop. Welke Linux distro's NedLinux meeneemt weet ik niet.
 • [quote:a13fa75c72="danieldk"]
  Fantaseer er maar op los in deze topic. Wat worden de nieuwe sterren aan de end-user desktop hemel ;).[/quote:a13fa75c72]

  Als alles wat je noemt idd zou gebeuren dan denk ik dat een relatief groter deel van de gebruikers zal starten met Slackware als distributie, een trend die de laatste tijd hier op het forum ook zichtbaar is. Slackware is met 9.1 een weg ingeslagen die dit heel goed mogelijk maakt, afgezien van het feit dat de installatie etc nog steeds ncurses is ipv helemaal zoet-sappig grafisch doet het verder qua gemak niet al veel onder voor een distro als SuSE.
  Ik zeg expres relatief groter, want ik ga met Rinse mee dat Ark en Fedora waarschijnlijk het leeuwendeel van de door Daniël bedoelde gebruikers zullen 'overnemen'. Ark is imho een verschrikkelijk gedrocht wat met het Control Center etc veel te veel op Windows wil lijken, maar het is gratis en wat ik als gedrocht beschouw zullen veel n00bs juist makkelijk vinden. Ik verwacht dat Fedora uitgroeit tot een redelijk grote distro met ook veel fanatieke core gebruikers nu het echt een project is geworden.
 • Ik vind het als desktop geen probleem om slack te gebruiken maar ik ben de hele avond al aan het hacken in amavis en sendmail om een sendmail + amavisd-new setup te krijgen en het is gewoon zo veel fokking werk..
  En ik vind het wel erg belangrijk om me mail te scannen….:(
  Ik ga Debian eens proberen dan maar..iig geen Red Hat en ook geen Suse..

  M.
 • tis debian geworden: apt-get is erg fijn en veel software en erg snel en stabiel :)

  M.
 • [quote:7dc9ede37d="MVE"]tis debian geworden: apt-get is erg fijn en veel software en erg snel en stabiel :)

  M.[/quote:7dc9ede37d]

  had laatst ook woody staan….. deed een upgrade naar Samba 3.0 en vervolgens ging hij netjes door z'n hoeven. Kon niet een meer rebooten.

  Stabiel is een ding……. antiek een tweede.

  Geef mij maar slack
 • Jammer genoeg wordt Gentoo niet vaak genoemd ik deze discussies. De installatie is wel voor de gevorderen, maar daar valt ook wel overheen te komen.

  verder vind ik het een goed, stabiel en makkelijk te updaten systeem. Al zouden ze, voor de gebruiksvriendelijkheid wel een grafisch portage programma voor gtk2 mogen hebben.

  Ik draai het al een jaar met veel plezier. Ik werd mandrake en zijn drakconf een beetje zat.
 • Gentoo's installatie is absoluut niet voor gevorderden. Gewoon de instructies volgen, elke idioot die kan lezen kan ook Gentoo installeren. Ik heb zelf tot 2x toe geprobeert om Gentoo aardig te vinden maar het wil gewoon niet. Telkens weer denk ik dat het een ideale distro is en telkens weer ben ik binnen twee dagen afgekicked en wordt Gentoo er dan ook afgekicked. Ik vind het nog steeds een leuke distro, maar het past gewoon absoluut niet bij mij, Gentoo levert te weinig feeling. Emerge is een eng verschijnsel dat zo verschrikkelijk geautomatiseerd is. Sommige vinden dat juist fijn, ik vind het een horror, laat mij zelf maar lekker kutten met sources.
 • Gentoo's upgradesysteem is verre van ideaal (vergeleken met APT, ports en ook Slackwares update tool), omdat het relatief vaak installaties screwed.

  En dat doodoptimaliseren meer snelheid oplevert is een mythe:

  [quote:c0e72e21ce]
  Debian faster than Gentoo? Matt Garman wondered why his C++ program ran dramatically slower when compiled on a Gentoo machine than when compiled with Debian Sid. He later reported that recompiling the Gentoo C++ libraries with less aggressive optimization flags (-O2 instead of -O3) eliminated the speed difference. William Kenworthy added that Debian and other distributions are conservative, but set up by very experienced people.
  [/quote:c0e72e21ce]

  Bron: http://www.debian.org/News/weekly/2003/44/

  Mijn mening is niet dat iedereen zo even een eigen distributie met wat flags inelkaar kan draaien. Een goede distributie vereist veel (maanden) testing, veel expertise welke flags een programma kunnen breken en welke niet, etc.

  Ik denk dat Gentoo meer een hype is, maar niet dat het een grote speler gaat worden in de toekomst.
 • [quote:de941e1ec5="danieldk"]
  Ik denk dat Gentoo meer een hype is, maar niet dat het een grote speler gaat worden in de toekomst.[/quote:de941e1ec5]

  Mee eens: het feit dat het systeem zelf compileerd moet worden is al iets waardoor het geen grote speler zal worden. Het lijkt me inderdaad meer een hype dan wat anders.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.