Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse Linux 8.1 en Cable Wanadoo

Anoniem
wstolk
12 antwoorden
 • Hallo Max en anderen,
  Ik heb een PC met twee harde schijven er in. Op de ene draait Windows 98 en op de andere Suse Linux 8.1 . Ik heb een kabelaansluiting van Cable Wanadoo. Eerst met een Demos modem. Deze gebruikte een inbel methode om bij Wanadoo binnen te komen. Werkte naar behoren in Linux met wvdial script. Nu ben ik gemigreerd naar kabelinternet met een Motorola Eurodocsis modemen een netwerkkaart. Bij Cable Wanadoo werken ze volgens het l2tp protocol. Bij Windows installatie werkt dit zo. Maar met Linux krijg ik het niet aan de gang, ondanks de howto-s die er zijn. Wie helpt me op weg. Kan ik eventueel via mijn Windows schijf als ik verbinding heb via Windows 98 naar de Linux schijf toe? Ik wil zo graag weer met Linux op het net!!

  Groeten, Cliff
 • Allereerst welkom op het forum

  Je vraag is eerder langs geweest, en uit die thread bleek dat er alhier volgens mij niemand is die wannadoo cable heeft.
  Maar uiteraard kan men je hier helpen door bepaalde hints te geven.

  Vanuit Windows kun je overigens niet bij Linux komen, je kunt hooguit via een aparte applicatie de bestanden op de Linux-schijf lezen/schrijven, meer niet (en volgens mij alleen als je linux-schijf ext2 gebruikt als indeling)

  Wat je modem betreft, voor @home gebruik ik dezelfde, en bij @home is het een kwestie van de hostnaam veranderen in die @home heeft verstrekt en de netwerkkaart waar het modem aan hangt instellen op DHCP.

  Bij wannadoo ligt dat anders heb ik begrepen
  Kun je aangeven welke instellingen in w'98 zijn gemaakt om te kunnen internetten?

  Max
 • Max,
  De installatie voor w98 gebeurt middels cd-rom schijfje. Je volgt een menu. Ik weet dat Wanadoo iedere keer een dynamisch IP adres geeft. Met deze sessie krijg ik het volgende als ik de verbinding details opvraag,
  Protocol L2TP
  IP address 81.68.132.208
  DNS Primary 194.134.5.5
  DNS Secondary 194.134.5.55
  NBNS Primary 0.0.0.0
  NBNS Secondary 0.0.0.0
  Protocol IP
  VPN Server 10.255.253.1

  Ik heb geprobeerd de howto Wanadoo EuroDocsis Cable en Debian geschreven door Miquel van Smoorenburg over te nemen voor Suse Linux 8.1 Ik heb DHCP via Yast aangezet. Als ik Linux opstart krijg ik ook de melding eth0 backgrounding. De ethernetkaart wordt ook herkend in Yast. Met #route -n krijg ik ook de waarden te zien die hij in zijn howto opgeeft en pingen lukt ook. Vervolgens de rest van zijn howto gevolgd en dan lukt het niet meer. Het gaat een wat ver om de hele howto hier neer te zetten. Misschien kun je er naar kijken.

  Cliff
 • Wat ik op zich wel lachen vind is de reclame van wannadoor, met al die addertjes onder het gras, de kat in de zak etc..
  Die hebben ze niet zeggen ze, nou die hebben ze dus wel :o

  OK, het DHCP-gedeelte is je gelukt,
  Daarna moet je dus de l2tp installeren.
  Wanneer gaat het fout?

  [list:505a915fab]
  [*:505a915fab]Bij het installeren van l2tp
  [*:505a915fab]de configuratie van /etc/l2tp/l2tp.conf
  [*:505a915fab]de configuratie van /etc/ppp/options.l2tpd
  [*:505a915fab] de configuratie van /etc/ppp/pap-secrets
  [*:505a915fab] het kopieren en uitvoerbaar maken van rp-l2tpd
  [*:505a915fab] het configureren van de loggegevens
  [*:505a915fab]het starten van de internetdaemon
  [/list:u:505a915fab]

  Max
 • Max,

  Het gaat al fout bij het opstarten van Linux. Er wordt aangegeven nog geen IP adres backgrounding. Kan ook niet want het IP adres krijg ik volgens mij pas als ik een verbinding met Wanadoo heb. Het is immers een dynamisch IP adres. Ik heb alle scripts opnieuw ingevoerd. L2tpd starten gaat ook goed. Krijg tenminste een melding dat ie start. Voor de rest gebeurt er nog helemaal niets. Ik ga van de week weer verder. Maandag vroeg op 6 uur starten. Dat heb je als mixer chauffeur.
  Groeten, Cliff
 • Het probleem met Casema is, dat niemand lang genoeg abonnee blijft om eventuele technische kennis te verspreiden.

  Ik heb nog nooit iemand gehoord waarvan ik zeker weet dat ze via Linux online zijn bij Casema. De howto van Miquel doet vermoeden dat er tenminste een persoon op deze aarde op enig moment op internet is geweest via Casema.

  De howto wordt echter niet meer bijgwerkt. Miquel gebruikt Casema niet langer.

  Anderhalf jaar geleden waren er een paar Casema specifieke nieuwsgroepen. In deze groepen, was naast veel geklaag over spookrekeningen en onterechte afsluitingen dan wel niet lukkende opzeggingen af en toe een technische discussie. Misschien zijn er nog een paar mensen overgebleven in die groepen om je te helpen. Ik hoop het van harte (voor jou).
 • ik ga die reclame van die kat in de zak en de addertjes onder het gras nog leuker vinden :)

  Maar toch erg dat een provider zo'n plezier heeft om zijn eigen gebreken..

  Enfin, terug naar het probleem,
  eerder meldde je dat je het eerste gedeelte van de howto (het dhcp-gedeelte) goed had doorlopen, zodat je kon pingen en route -n de juiste uitvoer gaf.

  Op dat moment heb je als het goed is een ip-adres gekregen via dhcp. Controleer dat even nadat je alles hebt doorlopen en dus pingen kunt met het commando [b:32665072f0]ifconfig[/b:32665072f0]

  Dat de instelling bij een herstart weg is, is even van latere zorg..

  Max
 • Max,

  Niet goed dus. Met ifconfig krijg ik een melding dat ik in een "loop" terecht kom. Dan einde verhaal. Probeer komend weekend weer verder, komt er de komende dagen niet meer van.

  Cliff
 • Vorige week heb ik voor het eerst een linux-distributie geinstalleerd, naast windows xp pro. Te weten: Red hat 9, gedownload. Ik heb twee netwerkkaarten in mijn pc: één voor het lokale netwerk, met vast ip-adres (eth0) en één voor naar de kabelmodem van motorola, deze gebruikt DHCP (eth1). Tijdens het booten worden deze opgestart en zijn geactiveerd na het inloggen. In een terminal-venster tik ik 'dhclient' in, waarna de gegevens van de DHCP-server van Casema worden gehaald. In het bestandje 'dhclient.leases' staan alle gateway's, ip-adressen e.d. van casema, dus dat werkt goed.
  Ik heb zelfs twee Howto's gevonden: die van miquels, en die van Joor Loohuis (http://people.nl.linux.org/~joor/Wanadoo-Broadband-HOWTO). Beide howto's heb ik doorlopen en beide keren werkte het uiteindelijk niet. Ik heb zelf het idee dat dat komt omdat deze howto's geschreven zijn voor andere distributies en dat daardoor de locatie van bestanden en enkele opdrachten anders zijn.

  Het lukte me niet om l2tp te installeren. De versie van de casema website heb ik zelf aan de hand van de readme naar de goede locaties gekopieed… dit werkte niet goed. Daarna heb ik de versie gedownload zoals Miquels die beschreven heeft. Het configure command stopte na een paar regels met een foutmelding. Hierna maar de l2tp van lt2p.org gedownload. Alleen kan ik hier helemaal nergens vinden hoe ik die kan installeren.
  Verder lukte het wel om naar de VPN server te pingen. Maar het lukte niet om de routing table aan te passen (zoals Loohuis dat uitlegt). Bij iedere poging staat er dan iets als: bogus mask 55.255.248.0 en dan een hele uitleg over hoe het route-commando werkt. Als ik de methode van Miquels probeer, dan komt er een foutmelding in beeld over regel 9 in de file: 'dhclient-exit-hooks'.

  Wie kan mij helpen?!
  Sorry voor de lange tekst, maar op deze manier hoop ik dat jullie beter begrijpen wat er niet werkt. Voor vragen mail me maar!

  Patrick
 • heb je al eens in Google (groups) gekeken?

  http://groups.google.nl/groups?q=wanadoo+l2tp++linux+suse&hl=nl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wg

  eventueel trefwoorden aanpassen…
 • Op de volgende pagina werken enkele personen samen om een HOWTO te maken voor de installatie van Cable wanadoo met een motorola eurodocsis modem op Red hat linux 9, d.m.v. l2tp.
  Die ga ik ook eens proberen te bereiken en kijken of het bij mij ook werkt…

  http://groups.yahoo.com/group/wer/messages

  Hopelijk werkt dit! :)
 • Max,

  Ik heb het voor elkaar. De oplossing is vrij simpel. Ik heb een Sitecom Broadband Router DC-202 gekocht. Deze ondersteunt namelijk het l2tp protocol. Router geplaatst en de aanwijzingen opgevolgd. Ik heb dan wel geen netwerk, maar voor mijn stand alone pc met dualboot W98 en Suse Linux 8.1 werkt het uitstekend. Router maakt verbinding en DHCP doet de rest. Het kostte wel wat maar de ergernis is verdwenen. Ik heb 4 maanden lopen klooien met scripts e.d. en nu met een half uurtje was het voor elkaar. Eindelijk weer met Linux op het net.

  Groeten,
  Cliff

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.