Vraag & Antwoord

OS Linux

Eindelijk Slackware !

Anoniem
Alexander Online
7 antwoorden
 • Nee, niet de nieuwe slackware is uit, maar ik ben eindelijk begonnen met slackware !

  Het is een hele toer geweest. Ik wil het graag vertellen en daar moet ook ruimte voor zijn op dit forum !

  Mijn eerste ervaring met linux heb ik opgedaan door een CD-Rom te kopen met linux die gelijk onbruikbaar was. De CD stampt uit Winter '95 en is de oude CD-Rom van Linux die ik in mijn bezit heb. Ik heb het nooit aan de praat gekregen. Er zat ontzettend veel documentatie bij en mijn Engels is ontzettend beroerd.

  Mijn reden om deze CD-Rom toendertijd te kopen, was het heerlijke gevoel dat linux ook een besturingssysteem was en beter leek te zijn dan Windows. Tenminste… dat was me toen verteld. Het was echt 32 Bits en veel stabieler dan Windows. Ik heb de CD-Rom voor een paar gulden gekocht. Later bleek duidelijk waarom deze onbruikbaar was. De kernel die erop stond was al ontzettend oud. Maar ja…. je eerste ervaring met linux "Wat is een kernel ????" En dan vooral… hoe loopt de nummering van de kernel en hoe kan ik zien dat ik een oude kernel heb. Allerlei vragen die ik nu wel kan beantwoorden, maar toendertijd kende ik haast niemand met linux.

  Een paar jaar later waren er 2 dingen die speelde. 1 Iemand liet me een werkende linux zien met x-windows. En ik wilde graag een netwerk aanleggen met linux bij een radio station. (ben ondertussen dat ik dit typ cd2 van slackware aan het downloaden. Ik draai nu onder slackware met alleen CD1). Dat netwerk wilde ik niet onder Windows NT (was 1987) hebben, want daar hadden we geen geld voor en had ook geen ervaring met Windows NT. Dat netwerk is er nooit gekomen. Maar ik heb toendertijd wel weer een nieuwe CD-Rom gekocht met Linux. Ook weer een gok, want ik wist toen ook niet of ik deze CD-Rom aan de praat kreeg en of deze wel nieuw was. Soms kom je CD-Roms in de koopjesbak tegen die 3 jaar en ouder zijn.

  Het betrof RedHat 5.0 Powertools Box en bleek achteraf hardstikke resent te zijn voor die tijd. Ik kreeg het niet geinstalleerd om de eenvoudige reden dat de harddisken die ik tot mijn beschikking had, niet groter waren dan 150 MB. Achteraf denk ik dat toendertijd linux ook kon draaien op 150 MB, maar waarom het toen niet wilde had denk ik ook met de cd-rom te maken die ik niet ondersteunt kreeg. Dat was namelijk geen IDE cd-rom.

  Er kwam een moment… dat ik wel een computer tot mijn beschikking kreeg waarom de CD-Rom geinstalleerd kon worden. Daar maakte ik dan ook gebruik van.

  Ik installeerde RedHat 5.0 wat ik een paar keer moest doen. Telkens brak de installatie af met een foutmelding. Het bleek dat je 2 partities aan moest maken, een ext2 en een swap. Dat wist ik niet (wel logisch natuurlijk).

  Toen het gelukt was, start RedHat 5.0 op en ik kreeg een inlogscherm. Dat was het dan…..

  Wat nu ???? Ik ben er wel verder meegegaan, maar het was een hoop uitzoeken. Tjee…. wat heb ik er lang over gedaan voordat ik erachter kwam dat je een programma moest runnen met ./programma [enter] en niet met programma [enter] als je in dezelfde directory stond als het programma. Verder kreeg ik X-Windows niet de praat.

  Toendertijd Zipslack gedownload en waren 4 of 5 diskettes die je van Internet kon downloaden. Deze draaide met x-windows op een 486. Echter ook alleen maar op deze tulip pc en niet op een andere pc. Ik heb het uitvoerig bekeken en weer aan de kant gelegd.

  Van Redhat 5.0 ben ik naar RedHat 5.1 gegaan. Ik kreeg toendertijd mijn geluidskaart niet aan de praat en heb toen een soundblaster 16 gekocht voor 54 gulden. Deze werkte met sndconfig onder redhat 5.1, alleen de midi niet (of andersom, midi wel, maar sound niet). Met de komst van Redhat 5.2 was het over en werd ook ineens Fat32 ondersteund.

  Ik denk dat RedHat 5.2 zo'n beetje het moment is geweest dat ik overgestapt ben van Windows naar Linux. Vooral door de komst van KDE 1.0 en StarOffice 5.0

  Er werd me steeds verteld dat als je linux gebruikt, dat je dan het beste slackware kunt nemen omdat je dan alles kunt bewerken zoals je dat zelf wilt. Je leert dan linux echt kennen. Tot op de dag van vandaag lukte het me niet om slackware draaiend te krijgen. Het gaat steeds mis bij het handmatig instellen van de grafische kaart en de monitor met XF86Config. Wat een ellende als je dat niet kan en gewend bent.

  Ook bekroop mij het gevoel dat slackware niet echt meegroeit voor het succes van linux. Wil je linux geschikt maken voor de massa, dan zal er toch tooltjes moeten komen om wat ingewikkelde werk uit handen te nemen, waaronder XF86Config. Linux wordt alleen een succues als het installeren makkelijk is en er genoeg software is wat windows (en applicaties) kan vervangen. Anders wordt het niks.

  Ik ben van redHat 5.2 niet meer overgestapt naar RedHat 6.0, maar naar Mandrake 6.1 die meer applicaties bood dan RedHat 6.0 Mandrake 6.1 heb ik heel erg lang gebruikt, meer dan 2 jaar. Het was een perfecte distributie. Heel kort Mandrake 7.2 gekocht, maar die heb ik zo'n 2 maanden gehad en toen weggedaan voor Mandrake 8.0 Dit omdat er in Mandrake 8.0 een nieuwe kernel zat, namelijk 2.4.3 en Mandrake 7.2 had nog een 2.2.x kernel. Ook mandrake 8.0 heb ik meer dan 2 jaar gebruikt. Ik maakte er divx filmpjes mee met avifile en vcr. Deze zette ik om via een windows partitie met TMPGenc en ze daarna te branden als videocd met vcdimager en cdrao op een CD-Rom.

  Toen ging het slecht met Mandrake, bijna falliet. Ik wist even niet wat ik moest kiezen en leerde knoppix 3.1 en 3.2 kennen. Deze kon je op de harddisk installeren met de script knx-hdinstall [enter] Wat een uitkomst, automatische hardware herkenning en de belangrijke applicaties meegeleverd. Perfect……… ook een poosje gebruikt, zowel op mijn werk als thuis….


  tot vandaag. Vandaag heb ik slackware opnieuw ontdekt. Ik ging het weer eens proberen en heb slackware op deze (waar ik nu mee typ) computer geinstalleerd. Ik hoefde voor het eerst geen XF86Config te draaien, x-windows werkte gelijk !!!!

  Vandaag ga ik de overstap maken naar slackware en heb knoppix 3.2 van de harddisk gegooit. Ik heb slackware voor 39.95 Euro bij Mensys gekocht en daarmee officieel van start gegaan.

  Heel verhaal, maar wilde het graag vertellen. Hoe is het jullie vergaan in al die jaren ????

  :D

  Stephan
 • Werk nu zo'n 2 jaar met linux.

  In het begin ging het ook nooit goed met mij, maar gaande weg steeds meer geleerd.

  Wat leuk dat je nu trouwens ook slackware draait, die draai ik sinds half jaar ook, gebruikte vroeger suse.
 • Ik ben ergens in '96 of 97 met linux begonnen. Via Maarten van Steenbergen m'n eerste RH cd-roms besteld. Volgens mij was dat 5.2. Daarna met Redhat meegegroeid tot inmiddels versie 9.0.

  Tussendoor wat uitstapjes gemaakt naar Suse, Mandrake, Gentoo en Knoppix. Toch steeds weer terug naar de oude vertrouwde rode hoed.

  Ik gebruik RH voornamelijk als het besturingssysteem voor m'n server (Samba, Postfix, LDAP, etc). Eigenlijk een Small Business Server maar dan niet van Microsoft!

  Wat de desktop betreft wissel ik toch nog steeds tussen XP en RH 9.0. Op de een of ander manier kom ik nog steeds niet tot een totale overstap.

  Vanavond heb ik voor het eerste de installatiehandleiding van Debian uitgedraaid. Dit alleen vanwege de wijzigingen bij Redhat. Dat geeft me gewoon geen goed gevoel… :( Vandaar maar eens kijken wat Debian te bieden heeft!
 • [quote:33aae326f9="Gijs"]Dit alleen vanwege de wijzigingen bij Redhat. Dat geeft me gewoon geen goed gevoel… :( Vandaar maar eens kijken wat Debian te bieden heeft![/quote:33aae326f9]

  Grappig dat wijzigingen je ertoe brengen om een andere distributie te proberen. Ik had dat met de overgang van redHat 5.2 naar Mandrake 6.1 en met Mandrake 8.0 naar Knoppix en nu weer naar Slackware. Ik kan haast niet wachten totdat CD2 binnen is, maar hij geeft momenteel aan dat het nog 6 uur en 13 minuten duurt. Het gaat met 17 KB/s en da's niet snel. Heb ook geen snelle verbinding.

  Stephan
 • Ohohoh, 40 Euro voor de Slackware CD set? Je had maar de helft hoeven te betalen: http://forum.nedlinux.nl/viewtopic.php?t=10965#113644

  Voor de rest: goede keuze. Ik hoop dat het bevalt.
 • Hoi,

  Het is voor mij al weer 2 jaar geleden dat ik met Linux begonnen ben. Met name nedlinux.nl heeft mij goed geholpen. Ik heb diverse distributies geprobeerd. Mijn 1e eigen ervaring was de liveCD van Suse, 7.X. Ik stond helemaal te shaken van enthousiastme!!!! maar helaas, mijn internet kreeg ik niet makkelijk aan de praat. Daarna Slackware 8,0 gedownload. Gna, lekker zo'n prompt….. met veel gepiel en gapal X aan de praat. pff, nou m'n internet ff checken….Huh, dat werkte direct? en bij Suse niet….RAAR.. Elke andere distributie die ik daarna heb geprobeerd, heeft het maar een halve dag uitgehouden. Voor mij is Slackware gewoon DE ultieme Linux distro!

  groetjes Floris
 • ik heb op het moment meerder distro's gebrobeerd.(mandrake 9.0 + 9.1, RedHat 9.0 en slackware) deze hebben me tot nu toe alle 3 nog niet kunnen overhalen om op linux over te stappen maar ik krijg als het goed is morgen suse 9.0 binnen en dan ga ik die eens uitproberen..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.