Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

Geen geluid in Mandrake 9.1

mlouage
23 antwoorden
  • Hallo,

    Ik heb een probleem met mijn geluidskaart. Het is een AC'97.
    Mandrake heeft nu hetvolgende geselecteerd :

    Uitgever: ‎Silicon Integrated Systems [SiS]
    Alternatieve stuurprogramma's: ‎ali5455:i810_audio:nvaudio
    Bus: ‎PCI
    Bus-identificatie: ‎1039:7012:1558:400
    Locatie op de bus: ‎0:2:7
    Beschrijving: ‎SiS7012 PCI Audio Accelerator
    Module: ‎snd-intel8x0
    Mediaklasse: ‎MULTIMEDIA_AUDIO

    Aangezien ik een nieuwkomer ben in de Linux wereld, heb ik geen idee hoe ik hier een andere driver voor moet selecteren.
    Ik denk dat de AC'97 die ik heb in veel systemen gebruikt wordt, dus dat zou toch geen enkel probleem mogen opleveren?

    Kan iemand me helpen ?

    Alvast bedankt.
  • Ga eerst eens na of in de kmix het geluid uitstaat.

    En anders ga naar je mcc >>apperatuur>>>harddrake>>>geluidskaart>>>configuratie.
  • Heb ik ook gehad met SuSE 8.1. Je kunt eventueel je stekkertje in een andere plug steken (mic of in) i.p.v. de uitgang van Windows. Dan kun je kijken of ie het wel doet. Ik moet ook altijd even het stekkertje veranderen als ik van windows naar linux ga, omdat linux de ingang in windows geconfigureerd heeft als uitgang. Misschien dat het werkt.

    groet,

    Joost
  • [quote:aefaafe450="peet@mandrake"]Ga eerst eens na of in de kmix het geluid uitstaat.

    En anders ga naar je mcc >>apperatuur>>>harddrake>>>geluidskaart>>>configuratie.[/quote:aefaafe450]

    Het is daar waar ik de info die hierboven staat vandaan heb.
    Ik heb nog iets anders ontdekt :
    Als ik in het KDE Control Center informatie opvraag over de Sound, krijg ik de melding "No informatio about Soundcard!"
  • [quote:172a729d66="mjfk"]Heb ik ook gehad met SuSE 8.1. Je kunt eventueel je stekkertje in een andere plug steken (mic of in) i.p.v. de uitgang van Windows. Dan kun je kijken of ie het wel doet. Ik moet ook altijd even het stekkertje veranderen als ik van windows naar linux ga, omdat linux de ingang in windows geconfigureerd heeft als uitgang. Misschien dat het werkt.

    groet,

    Joost[/quote:172a729d66]

    Het luidsprekertje in de system tray (heet dat ook zo in Linux?) is niet aanwezig. Dus ik ga ervan uit dat mijn geluidskaart niet correct herkent is…
  • Heb je onder in de balk een luidspreker staan .
    Heb je nu Kmix gecontroleert of de eertse twee opties aanstaan.
  • Hoi,
    Je kunt meestal beter de driver kiezen die begint met:[code:1:de3b24dde5]SND-DRIVER[/code:1:de3b24dde5]
    Dan heb je de ALSA driver te pakken, die werken veelal beter dan de OSS driver :wink:
    Als je dat gedaan hebt even opnieuw opstarten.
    Dan open je KMix of een andere mixer en zet je geluid aan (sommige staan ge-mute)
    Verder kun je nog de ALSA mixer en Gnome ALSA mixer installeren via URPMI.
    Succes
  • Als ik KMixer open staat er gewoon een leeg tabblad. Bij de optie File\New Mixer tab\ is het keuzelijstje leeg.

    Hoe moet ik dat doen om een andere driver te selecteren? Maar er staat toch een SND bij? (Zie boven, daar staat de info over de huidige configuratie)
  • [quote:dbfac28ac7="mlouage"]Hoe moet ik dat doen om een andere driver te selecteren? [/quote:dbfac28ac7] Eerst ga je weer via HardDrake naar Geluidskaart, en klikt op de driver die daar onder staat. Dan klik je op Config-programma starten. Daar kun je een alternatief stuurprogramma selecteren, of door de computer uit laten zoeken.
  • volgens mij kan je mbt de AC97 codec beter ALSA in de rijn flikkeren.
    laat Alsa eens een keer niet opstarten..maar gewoon enkel de OSS. mijn geluidksaart heeft nooit gewerkt met Alsa onder Mandrake 9.1. (trident/Sis chipset)
  • Ik geraak er niet uit hoor. Nog steeds komt er geen geluid :(

    Ik heb die ALSA eens uit de lijst van op te starten services gezet, maar dat hielp niets.
    Nu heb ik wel de mogelijkheid gevonden om een ander stuurprogramma te selecteren, maar welk? Die lijst is zeer lang.
    En ik heb het vermoeden dat wanneer ik dus die optie kies (Start configuratie tool) dat de wizard blijft hangen, want in de statusbalk blijft de tekst [i:80af354d1f]"/usr/sbin/draksound" is actief…[/i:80af354d1f] staan…

    Dit verschijnt in het tekstvak in de wizard :
    [i:80af354d1f]Uw kaart gebruikt momenteel het OSS "i810_audio"-stuurprogramma (standaard stuurprogramma voor uw kaart is "snd-intel8x0")[/i:80af354d1f]

    Wat nu?
  • Heel stom misschien ,maar ga eens naar xmms en zet daar je geluid eens open.
  • [quote:5254e55fe9="mlouage"]Dit verschijnt in het tekstvak in de wizard :
    Uw kaart gebruikt momenteel het OSS "i810_audio"-stuurprogramma (standaard stuurprogramma voor uw kaart is "snd-intel8x0")

    Wat nu?[/quote:5254e55fe9] Ik vond nog wel een discussie.
  • Dus blijkbaar ben ik niet de enige die er problemen mee heeft 8)

    Ik heb eens in het logboek gekeken :
    [code:1:3f5b6db87c]Nov 10 09:51:30 localhost kernel: Intel 810 + AC97 Audio, version 0.24, 15:29:58 Mar 14 2003
    Nov 10 09:51:30 localhost kernel: PCI: Enabling device 00:02.7 (0000 -> 0001)
    Nov 10 09:51:30 localhost kernel: PCI: No IRQ known for interrupt pin C of device 00:02.7. Please try using pci=biosirq.
    Nov 10 09:51:30 localhost kernel: i810: SiS 7012 found at IO 0x1800 and 0x1c00, MEM 0x0000 and 0x0000, IRQ 0
    Nov 10 09:51:30 localhost kernel: i810_audio: unable to allocate irq 0
    Nov 10 09:51:30 localhost modprobe: /lib/modules/2.4.21-0.13mdk/kernel/drivers/sound/i810_audio.o.gz:
    Nov 10 09:51:30 localhost modprobe: Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
    Nov 10 09:51:30 localhost modprobe: You may find more information in syslog or the output from dmesg
    Nov 10 09:51:30 localhost modprobe: init_module: No such device
    Nov 10 09:51:30 localhost modprobe: modprobe: insmod /lib/modules/2.4.21-0.13mdk/kernel/drivers/sound/i810_audio.o.gz failed
    Nov 10 09:51:30 localhost modprobe: modprobe: insmod i810_audio failed[/code:1:3f5b6db87c]

    Misschien dat iemand anders er iets meer kan uithalen, maar voor mij is het een raadsel…

    Nog even aan toevoegen : ik draai een dualboot met winxp home en daar werkt alles perfect, dus een hardware fout is uitgesloten.
  • Hij zegt iets over [u:517074d5c9]pci=biosirq[/u:517074d5c9]
    Heb je linux al geprobeerd te starten met deze optie?

    Max
  • [quote:2f1428ea87="maximilaan"]Hij zegt iets over [u:2f1428ea87]pci=biosirq[/u:2f1428ea87]
    Heb je linux al geprobeerd te starten met deze optie?

    Max[/quote:2f1428ea87]

    eum… :oops: ik ben echt een newbie hoor… Ik zou niet weten hoe dat moet
  • als je je pc aan zet, dan krijg je een bootmenu met de keuze welk systeem je wilt starten.
    Onderin dit bootmenu vind je een tesktinvoervak.

    plaats daar de tekst
    linux pci=biosirq

    Als dat werkt kun je naderhand deze instelling vastleggen in de bootmanager..

    Max
  • Ik heb gevonden dat de IRQ 5 moet zijn.
    Hoe stel ik dat in in Mandrake? In de HardDrake heb ik het niet gevonden…
  • [quote:78712cc84c="mlouage"]Ik heb gevonden dat de IRQ 5 moet zijn.
    Hoe stel ik dat in in Mandrake? In de HardDrake heb ik het niet gevonden…[/quote:78712cc84c] Bij PCI - en onboard geluidskaarten is het niet nodig Linux te vertellen welke IRQ's deze gebruiken. Linux detecteerd dat zelf.
  • [quote:1137cac054="jolo"]Bij PCI - en onboard geluidskaarten is het niet nodig Linux te vertellen welke IRQ's deze gebruiken. Linux detecteerd dat zelf.[/quote:1137cac054]

    Ja ok. Maar in mijn geval is het misschien wel handig dat ik het manueel kan invoeren omdat Mandrake blijkbaar de IRQ niet kan detecteren. Zie het uittreksel van het logboek enkele posts hoger.

    Ik heb juist de Live Eval van Suse gedraaid, en daar is geen enkel probleem met de geluidskaart. Als driver wordt er de Intel i8x0 gebruikt, dezelfde als die in Mandrake.
    Mag ik hieruit dus besluiten dat het enkel een probleem ivm toewijzing van IRQ adressen is?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.