Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux Leekje

Anoniem
maximilaan
16 antwoorden
 • Beste, eindelijk heb ik nu een dual-boot met WindowsXP (voor mij vertrouwd) en Linux Mandrake 9.1 (voor mij totaal nieuw). Het instellen van internet (@home) duurde al even bij mij. Ik denk dat dit vrij logisch is omdat het de 1e keer is dat ik met Linux werk.
  Nu mijn vraag. ik heb wat programma's gedownload voornamelijk *.exe bestanden en wil nu deze programma's instaleren. Alleen kom ik er niet achter hoe. Wie kan mij helpen met het instaleren van Jabber (begreep al dat MSN niet ging lukken) op mijn systeem? Ik hoop zo snel mogelijk iets van iemand te horen. Die mij het liefst via een realtime chat kan uitleggen hoe met Linux om te gaan.

  Vriendelijke Groet, Hanno W. Mook
 • [quote:08b899942f="honeymaker"]screenshot van acrobat onder wine bijvoorbeeld. Wine staat overigens voor windows emulator.
  [/quote:08b899942f]

  Ik wil niet lullig doen….. maar…..

  [b:08b899942f]W[/b:08b899942f]ine [b:08b899942f]I[/b:08b899942f]s [b:08b899942f]N[/b:08b899942f]ot an [b:08b899942f]E[/b:08b899942f]mulator ;)
 • Je moet geen exe programma's downloaden of installeren (*). Als het goed is, zijn alle programma's die je mogelijkerwijs zou willen gebruiken (of alternatieven daarvoor) meegeleverd op de cdroms van Mandrake. Je kunt ze ook downloaden van een Mandrake mirror.

  In de windows wereld gebruik je over het algemeen de gecompileerde programma's van de maker die ook de installatieroutine heeft gemaakt. In de Linux wereld maakt de distributie (Mandrake in jouw geval) een package met daarin de onderdelen van het programma. Mandrake heeft ook tools om packages te installeren en verwijderen.

  Hoewel er sprake was van het dichtgaan van MSN voor Linux gebruikers, is het nog steeds mogelijk om te msn'en.

  Een goeie chat-client/messenger voor o.a. MSN, Jabber, Yahoo, AIM etc. is GAIM. Dit programma is in ieder geval in staat (om op dit moment) te verbinden met het MSN-netwerk.

  (*) Je kunt via een omweg Windows programma's draaien onder Linux. Mijn advies is dit niet te doen, tenzij het echt niet anders kan (bijv als je een heel gespecialiseerd programma gebruikt, waar echt geen alternatief voor bestaat.)
 • In Linux kun je geen exe's installeren. Da's voor dos en windows.


  Wat kun je doen?

  - Alternatieven binnen Linux zoeken voor die programma's
  - Die programma's in deen dual-boot (zoals je hebt) onder windows draaien.
  - Emuleren; wine, cross-over
  - Windows binnen Linux: VmWare, win4lin
 • [quote:03142d47f5="fletcher"]Beste, eindelijk heb ik nu een dual-boot met WindowsXP (voor mij vertrouwd) en Linux Mandrake 9.1 (voor mij totaal nieuw). Het instellen van internet (@home) duurde al even bij mij.
  [/quote:03142d47f5]
  Gefelici!!
  Internet via @home is vrij eenvoudig in te stellen, kijk op www.troublesathome.nl bij de sectie [u:03142d47f5]unix[/u:03142d47f5]

  [quote:03142d47f5]
  Ik denk dat dit vrij logisch is omdat het de 1e keer is dat ik met Linux werk.
  [/quote:03142d47f5]
  Yep, alle begin is moeilijk, het is me onder XP nog niet gelukt om @home aan te sluiten..

  [quote:03142d47f5]
  Nu mijn vraag. ik heb wat programma's gedownload voornamelijk *.exe bestanden en wil nu deze programma's instaleren. Alleen kom ik er niet achter hoe.
  [/quote:03142d47f5]
  Kijk even in de faq hoe ie Windows-programma's onder Linux kunt installeren.
  In principe kan dat niet, je kunt immers ook geen nintendo-spellen in een playstation gebruiken.
  Kijk voor linux-software op http://www.freshmeat.net of http://apps.kde.com
  verder levert mandarke een kleine 1000 programma's mee, dus voorlopig kun je toe met de schijven die je in je bezit hebt.

  [quote:03142d47f5] Wie kan mij helpen met het instaleren van Jabber (begreep al dat MSN niet ging lukken) op mijn systeem?[/quote:03142d47f5]
  Ga even naar http://kopete.kde.org voor kopete.
  Hiermee kun je MSN-en (en jabberen)
  kijk ook even of Mandrake Kopete niet heeft meegeleverd op de cd's.
  Verder heb je GAIM, die ongeveer hetzelfde kan als kopete.


  [quote:03142d47f5]
  [Ik hoop zo snel mogelijk iets van iemand te horen. Die mij het liefst via een realtime chat kan uitleggen hoe met Linux om te gaan.
  [/quote:03142d47f5]
  Heb je 22 november iets te doen?
  Zo neen, kom langs op de nedlinuxbijeenkomst in Tiel, kijk bij een van de sticky-berichten boven in dit forumonderdeel..

  Max
 • Gaim wordt megeleverd bij Mandrake 9.1. Het kan zijn dat deze versie nog niet het vernieuwde MSN protocol ondersteund.

  Indien deze niet geinstalleerd is kun je hem nog alsnog installeren via urpmi (package tool) of haar frontend grpmi.
  Deze frontend is te vinden in je taakbalk onder confuration , package nog wat.. install software.

  Met urpmi kun je ook op een simpele manier software installeren vanaf internet.. lees op nedlinux.nl (forum documentatie) de howto over urpmi.
  zo simpel installeren als uprmi is iets wat in windows niet bekend is.
  of
  gewoon: "urpmi gaim"
  op de commando regel invullen en klaar..
 • Ik zit eigenlijk een beetje te doelen (met het *.exe verhaal) op het feit dat ik graag adobephotoshop 7,0 zou willen draaien op linux… hoe kan ik dit waar maken…?

  Alvast bedankt!!!
 • Maximilaan schreef >>Internet via @home is vrij eenvoudig in te stellen, kijk op www.troublesathome.nl bij de sectie [u:6bd800e7ab]unix[/u:6bd800e7ab]

  Hihihihi DE grafisch howto heb ik gemaakt .
  Maar als je als eens begint je mandrake te configuren voor URPMI dan ben je al ver op weg
 • [quote:9b578b98b5="fletcher"]Ik zit eigenlijk een beetje te doelen (met het *.exe verhaal) op het feit dat ik graag adobephotoshop 7,0 zou willen draaien op linux… hoe kan ik dit waar maken…?

  Alvast bedankt!!![/quote:9b578b98b5]

  Door adobephotoshop 7,0 voor linux te kopen….. geen idee of ie bestaat trouwens maar dat weten ze vast wel bij adobe.com, en daar kan je hem gelijk bestellen.
 • [quote:ab0ed94afe="Bilbo"][quote:ab0ed94afe="fletcher"]Ik zit eigenlijk een beetje te doelen (met het *.exe verhaal) op het feit dat ik graag adobephotoshop 7,0 zou willen draaien op linux… hoe kan ik dit waar maken…?

  Alvast bedankt!!![/quote:ab0ed94afe]

  Door adobephotoshop 7,0 voor linux te kopen….. geen idee of ie bestaat trouwens maar dat weten ze vast wel bij adobe.com, en daar kan je hem gelijk bestellen.[/quote:ab0ed94afe]

  Die bestaat dus niet. Ik heb wel screenshots gezien van mensen die adobeprogramma's met Wine -> maar misschien eerder het commerciele crossover Office aan de praat krijgen. Hier een screenshot van acrobat onder wine bijvoorbeeld. Wine staat overigens voor windows emulator.

  Verder zou je (aangezien je toch nog steeds Windows gebruikt geloof ik he) het gratis open source programma the Gimp kunnen gebruiken voor beeldbewerking onder linux kunnen gebruiken.
 • [quote:8088c4170d="fletcher"]Ik zit eigenlijk een beetje te doelen (met het *.exe verhaal) op het feit dat ik graag adobephotoshop 7,0 zou willen draaien op linux… hoe kan ik dit waar maken…?[/quote:8088c4170d]

  Zoals ik al eerder zei, lees de faq van dit forum eens.

  photoshop van adobe kun je op 3 manieren draaien:

  Via crossover:
  http://www.codeweavers.com/site/products/cxoffice

  door Window 9x te installeren onder Linux, en daarin weer photoshop (zie faq)

  door vmware te installeren, daarbinnen weer een Windows-versie, en daarop weer photoshop
  (zie faq)

  Max
 • Ik zit eigenlijk een beetje te doelen (met het *.exe verhaal) op het feit dat ik graag adobephotoshop 7,0 zou willen draaien op linux… hoe kan ik dit waar maken…?

  Alvast bedankt!!!

  Je hebt zeer waarschijnlijk bij je distributie ook THE GIMP gekregen, dit is een gelijksoortig programma als photoshop. Voor beide pakketten is wat te zeggen maar ze zijn redelijk gelijkwaardig.

  Waarschijnlijk staat THE GIMP al netjes geinstaleerd
 • CrossOver Office is echt aan te raden. Het maakt MS Office, Flash MX, DreamWeaver MX, Photoshop e.d. Linux programma's (nope, geen emulatie). Het werkt razendsnel en de support van CodeWeavers is erg goed. Het is niet gratis, maar wel de moeite waard.
 • [quote:8f614ca94d="Bilbo"][quote:8f614ca94d="honeymaker"]screenshot van acrobat onder wine bijvoorbeeld. Wine staat overigens voor windows emulator.
  [/quote:8f614ca94d]

  Ik wil niet lullig doen….. maar…..

  [b:8f614ca94d]W[/b:8f614ca94d]ine [b:8f614ca94d]I[/b:8f614ca94d]s [b:8f614ca94d]N[/b:8f614ca94d]ot an [b:8f614ca94d]E[/b:8f614ca94d]mulator ;)[/quote:8f614ca94d]

  :oops: Das waar ook, maar wat is het dan wel? Een multiplatformemulator? Of een programma wat toevallig windowsprogramma's kan draaien?
 • Het is een Windows-API voor Linux.

  Zie het als QT of GTK

  Max
 • OK nu heb ik 'kopete' geïnstaleerd alleen nu wil ik het programma openen waar moet ik zoeken en hoe stel ik vervolgens het programma in? (toen ik het voor het eerst opende, dit gebeurde direct na de instalatie, kwam ik wel in het programma. Probeerde toen een gebruiker toe te voegen alleen vond het programma geen protecollen?) Wie kan mij helpen, het lieft via een chat (als MSN), Linux wat beter onder de knie te krijgen?

  Alvast bedankt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.