Vraag & Antwoord

OS Linux

[RH9] Een aantal vragen over mijn fileserver

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Beste mensen,

  Op het moment ben ik bezig een oude Pentium 200 MMX met 32 MB om te bouwen tot fileserver met behulp van Samba en Webmin. Dit naar aanleiding van een artikel in de C!T van oktober 2002. Helaas loop ik tegen een aantal problemen op.
   [*:559bc2d596][b:559bc2d596]WinSCP werkt niet[/b:559bc2d596] Op dit moment heb ik Gnome geïnstalleerd, maar de bak wordt daar bijzonder traag van. Ik wil dan ook Redhat opnieuw installeren zonder X, maar voordat ik dat doe moet ik wel zeker weten dat ik webmin erop kan installeren. Dit lukt niet, zoals jullie waarschijnlijk al vermoedden. Als ik in het WinSCP Login scherm als hostname "192.168.1.48" invul en bij username "root" en bij password het bijbehorende wachtwoord dan krijg ik een "Unknown network error [OK][Reconnect]". Port staat op standaard (22) en het maakt niet uit welk protocol ik selecteer. Wat te doen?[*:559bc2d596][b:559bc2d596]Share werkt niet in het netwerk[/b:559bc2d596] Ik heb de aanwijzingen in het artikel opgevolgd en een nieuwe share gemaakt van de map "/tmp" met naam "Temp" en deze is Writable en Guest Access staat op Yes. Samba staat aan en de Workgroup staat op "HOOIGRACHT" zoals alle andere computers in het netwerk. Hoewel de server in de Windows Netwerk Omgeving verschijnt krijg ik de volgende foutmelding als ik erop dubbelklik: "Kan computer of sharenaam niet vinden". Wat te doen?[*:559bc2d596][b:559bc2d596]Wat heb ik nodig voor een minimale installatie?[/b:559bc2d596] Dit is niet echt een probleem, maar ik vroeg me af wat ik allemaal kan weglaten bij de installatie zodat de server wat sneller wordt… De functie is puur een alleen fileserver, welke ik via Mozilla wil kunnen configureren wat dus gaat gebeuren met Webmin. Alle tips hierover zijn welkom.[/list:o:559bc2d596]Kunnen de eerste 2 problemen wellicht te maken hebben dat ik bij de installatie de firewall van RH heb aangezet?
   Iedereen die één of meerdere vragen geheel of gedeeltelijk kan beantwoorden ben ik bij voorbaat heel erg dankbaar.
   - Bas
 • Inmiddels heb ik de firewall van Linux uitgeschakeld en blijkt het idd de oorzaak te zijn van probleem 1 & 2. Graag zou ik daarom een nieuwe vraag formuleren: wat is de port die gebruikt wordt voor het SMB protocol? En is het überhaupt wel nodig om op een intern netwerk een firewall te hebben?

  - Bas
 • samba gebruikt volgens mij 137-139.
  Een firewall heb je denk ik niet nodig intern. Ik neem aan dat je achter een router zit????
  Die heeft (vrijwel) altijd een firewall aan boord. Mocht de rest thuis op het netwerk "evil" zijn dan kun je een firewall instellen. Maar de poorten die je niet expliciet openzet (bijv. door een ftp/http server te draaien) staan gewoon dicht. Je kunt jezelf gewoon scannen met nmap om te kijken wat je allemaal open hebt staan
 • Bas,

  Wat je kunt doen is een schone installatie zonder X; vi installeren (een editor) en natuurlijk de packages Samba en de overige servers. Vervolgens maak je een gebruiksaacount aan en download je de webmin*NOARCH.rpm

  Installeren doe je met [b:85b9427fbe]rpm -ivh webm*.rpm[/b:85b9427fbe]

  Vervolgens maak je de samba configuratiefile in /etc/samba/smb.conf in orde; een goede howto staat hier

  Vergeet niet de juiuste users aan te maken! Het beste kun je zowel onder Wibdows en Linux de zelfde users aanmaken.


  Een firewall zou ik zeker aanraden, de meeste router-firewalls blokkeren de standaardprorten en that's it. IPTABLES is daar prima voor en staat bij RedHat 9 in /sbin/iptables.

  Succes.
 • @my009054: thnx!

  De server draait inmiddels als een zonnetje… De overige gebruikers van het netwerk zien de server en ik kan er als enige dingen op zetten. Primadebima.

  [b:acfbb44a12][i:acfbb44a12]Maar[/i:acfbb44a12][/b:acfbb44a12] ik ben tegen een nieuw probleem aangelopen… :(

  Ik heb zojuist vol enthousiasme een nieuwe harde schijf van 120 GB in de server geplaatst, als primairy slave. Als ik het goed begrepen heb wordt dit dus hdb. Ik heb met fdisk alle ruimte toegewezen aan een enkele partitie, dus hdb1. Echter, ik kan de schijf niet aanspreken via /dev/hdb of /dev/hdb1, ook niet via /mnt/hdb of /mnt/hdb1. Ook het mounten wil niet lukken.

  Ik vermoed dat ik de schijf nog moet formatteren, maar zoekacties op Google hebben vooralsnog niet tot een oplossing geleid. Kan iemand mij een zetje in de goede richting geven?

  Bij voorbaat dank,

  - Bas

  Edit: ik zie zojuist dat Putty niet de output geeft die de server zelf geeft. De foutmelding van laatstgenoemde is als volgt:[quote:acfbb44a12="Redhat 9.0 Fileserver"]FAT: bogus logical sector size 0
  VFS: Can't find a valid FAT filesystem on dev 03:41
  VFS: Can't find ext3 filesystem on dev ide0(3,65)
  VFS: Can't find ext2 filesystem on dev ide0(3,65)[/quote:acfbb44a12]Deze foutmeldingen zijn voor zover ik kan nagaan gerelateerd aan mislukte mountpogingen.
 • Check, het is gelukt… Nu nog uitvogelen hoe de schijf automatisch bij het opstarten gemount kan worden en ik ben volledig klaar!

  - Bas
 • Oké, alles klaar! :D

  - Bas
 • Ik ben wederom tegen een probleem aangelopen en stel de vraag nog maar even in deze thread….

  De situatie is als volgt: ik heb /dev/hdb1 gemount op /shares. Deze heb ik vervolgens in Samba ingesteld op "Read/write to all known users", de enige users zijn root en basje. Maar ik ben niet in staat om op de gemounte schijf te schrijven, terwijl ik wel gewoon naar de homes directorie (op hda2) kan schrijven die dezelfde instellingen heeft maar standaard door Samba wordt geleverd. Ook als ik hdb1 mount in een subdir van /home/basje kan ik niet naar de schrijf schrijven. Met WinSCP lukt dit echter wel, dus het ligt niet aan de schijf opzich…

  Iemand enig idee in welke inrichting ik de oplossing moet zoeken?

  - Bas
 • De fout lijkt veroorzaakt te worden doordat /dev/hdb1 automatisch wordt gemount bij het opstarten en root dus de eigenaar is, niet basje. Ik heb in /etc/fstab nu het volgende staan:[code:1:81f0ebd56a]/dev/hdb1 /shares reiserfs auto,noatime,rw,user 0 0[/code:1:81f0ebd56a]Kan iemand mij vertellen hoe ik de schijf beschrijfbaar kan maken voor gebruikers anders dan root, want ik kom er nog niet helemaal uit…

  Iedereen alvast bedankt,

  - Bas.
 • Laat maar, ik heb het al gevonden… Ik had de directories aangemaakt in root, en dus was root de owner, en dus kon ik er niet schrijven met andere gebruikers… Stom stom stom…

  Wel eenzaam hier trouwens… :D :roll:

  - Bas
 • Ja, eenzaam he 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.