Vraag & Antwoord

OS Linux

[Algemeen] Copy protection op CD's verslaan

Anoniem
bvvelde
16 antwoorden
 • Steeds meer CD's gebruiken verschillende beveiligingsmethodes om het kopieren ervan tegen te gaan. Afgezien van het feit of het überhaupt legaal is om zoiets toe te passen, moet je heel wat toeren uithalen om een fatsoenlijke backup voor eigen gebruik te creëren.

  Onder Windows gebruik je daarvoor bv. BlindWrite, CloneCD of Alcohol 120% zij het dat je de nodige instellingen moet weten. Zijn er onder Linux ook dergelijke evt. makkelijkere tools beschikbaar?
 • Er is readcd, die een raw-image van een cd maakt, die je vervolgens met cd-record op een cd-recordable kunt branden. Hoe het zit met kopieerbeveiligingen onder readcd weet ik niet.
 • voor dvd's gebruik ik de optie "-dvd-video" bij mkisofs.
  Zo kopieer ik dvd's met safedisc (bijv. Encarta). Het is een mkisofs switch dus 't werkt misschien ook wel bij cd's branden
 • k3b kent de optie 'cd klonen'.
  nooit geprobeerd, maar ik neem aan dat die instelling een kopie van de cd maakt, incl de kopieerbeveiliging.

  Max
 • K3B is volgens mij enkel een grafische front-end voor cdrdao/CDrecord (zit ik ernaast?) Op die betreffende homepages kan ik echter niks expliciet over het kopieeren van CD's met beveiligingen vinden.
 • k3b is inderdaad een grafische frontend voor diverse progjes, maar dat zijn er meer dan die jij noemt.

  Max
 • Ik gebruik al jaren X-CD-Roast. Echt m.i. een topprogramma. Eerst cd inlezen naar een iso-file, je kan alle opties instellen ook zeer goede opties om audio cd's te branden ed.

  Ik heb zelf een Plextor 52x (zo'n PlexPremium) en ik heb met deze brander onder linux m.b.v. XCDRoast zelfs mijn nieuwe zwaar-beveiligde vivaldi kunnen branden. Zonder problemen!

  Voor "normale" audio cd's gebruik ik overigens altijd een script:
  [code:1:491556b1c0]
  cd "/mnt/data2/2003 Muziek"
  rm -f audio*
  cdda2wav -v255 -D /dev/cdrom -s -x -B -Owav
  cdrecord -v dev=1,4,0 -dao -useinfo *.wav[/code:1:491556b1c0]
 • [quote:cf64d6834b="maximilaan"]k3b is inderdaad een grafische frontend voor diverse progjes, maar dat zijn er meer dan die jij noemt.[/quote:cf64d6834b]Dat geloof ik graag. Heb je nog wat links?

  Ik lees een beetjke uit jullie reacties dat: "er vast wel zoiets moet zijn" maar er niet echt zekerheid is. Ik vindt het ook nergens terug in de documentatie van de betreffende programma's. Wel dat je CD's kunt klonen bv, maar niet of dat ook geldt voor beveiligde CD's. Dat soort CD's voldoen vaak niet aan de Red, Yellow, etc. Book standaarden en zijn doordoor juist moeilijk te klonen.
 • Volgens mij (als je bander het ondersteunt) moet je niet iso branden, maar raw.
  Zo doen de windows proggy's als clone-cd en dergelijke het ook geloof ik.
  Iso moet zoals je zelf al zei aan de standaarden van de Red/Yellow/…Book voldoen.
 • [quote:a07c01e5a5="bvvelde"]Volgens mij (als je bander het ondersteunt) moet je niet iso branden, maar raw.
  Zo doen de windows proggy's als clone-cd en dergelijke het ook geloof ik.
  Iso moet zoals je zelf al zei aan de standaarden van de Red/Yellow/…Book voldoen.[/quote:a07c01e5a5]Er zijn legio CD-brand progs onder windows die het RAW formaat ondersteunen, toch blijken maar enkele programma's (de eerder genoemde 3) redelijk in staat te zijn om beveiligde CD's te backuppen. Volgens mij ligt het dus toch wat gecompliceerder.

  Ik lees vaak dat linux bakprogs ook RAW ondersteunen, maar de vraag is dus eigenlijk of daar dan wel beveiligde CD's mee zijn te backuppen.
 • Zouden bedoelde programma's niet onder wine draaiende te krijgen?
 • [quote:ae1ecf0b22="Middelburg"]Zouden bedoelde programma's niet onder wine draaiende te krijgen?[/quote:ae1ecf0b22]Geen idee, maar in deze topic wil ik eigenlijk toe naar een (gratis) [i:ae1ecf0b22]vervanger[/i:ae1ecf0b22] voor die windows tools, geen emulatie.
 • Het is idd een lastig onderwerp en zelf heb ik ook nog geen oplossing gevonden.
  Kijk eens naar http://www.linuxquestions.org/questions/archive/14/2003/05/1/57895 link.
 • of kijk naar, waar iemand nogal enthousiast is over cdrdao:
  http://club.cdfreaks.com/showthread.php?s=&threadid=73292
 • Ik kopieër niet al te vaak cd's, laat staan beveiligde, maar met cdrdao zet je hem gewoon bit voor bit over dus dat zou gewoon moeten werken.
  Interessanter vind ik echter de vraag hoe je beveiligen op audio cd's zoals CDS e.g. kunt omzeilen. Niet zozeer bij het maken van een backup want dat moet met cdrdao wel lukken, maar om ze te rippen naar OGG Vorbis. Een computer kan deze cd's namelijk niet uitlezen.
 • [quote:9e789f460b="Marcel de Reus"]Ik kopieër niet al te vaak cd's, laat staan beveiligde, maar met cdrdao zet je hem gewoon bit voor bit over dus dat zou gewoon moeten werken.[/quote:9e789f460b]Dat schijnt dus juist niet zo te zijn, getuige een quote uit de link die Middelburg al gaf:[quote:9e789f460b]Angle-based copy protections (securom, cd-cops, etc…) cannot be copied this way. The key here is the length and position of various sectors on a cd, and has nothing to do with the actual data bits.[/quote:9e789f460b]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.