Vraag & Antwoord

OS Linux

[RH9] Installatieproblemen

Anoniem
dJeedJee
7 antwoorden
 • Misschien is het een idee om eerst al je gegevens te back-upen. Daarna met een bootCD van RedHAt (of knoopix ofzo) je hardeschijf opnieuw in te delen. Daarna installeer je eerst weer windows en dan ga je verder met RedHat.

  Volgens mij kan je voor beide OS-en twee primaire partities maken. Ik weet alleen niet of windows daar blij van wordt?
 • Niemand? :(

  - Bas
 • Goed, ik op m'n vrije zondagmiddag lekker achter mijn computer gezeten waar ik met veel moeite Windows XP heb geïnstalleerd. Een aantal drivers bleek namelijk niet te werken onder XP en tot overmaat van ramp is de batterij ook nog eens kaduuk. Maar goed, alles gelukt, alleen moet ik nu nog een nieuwe batterij zien te versieren…

  Vervolgens wilde ik Redhat 9 installeren. Ik had dat al eens eerder gedaan zonder X omdat de computer (fileserver) dat niet trok, maar nu dus ook als desktopomgeving op mijn laptop. Daarbij liep ik tegen een aantal problemen op, ik heb de installatie dan ook voortijdig afgebroken.

  Ten eerste wilde ik graag ReiserFS gebruiken als filesystem op de root, maar DiskDruid gaf deze optie niet weer… Hoe kan ik alsnog ReiserFS instellen bij de installatie?

  Ten tweede lukt het toewijzen van partities niet helemaal goed. Met fdisk (MSDOS) heb ik voor Windows 2 partities gemaakt, beiden van 5120MB. Alleen heb ik het blijkbaar niet helemaal goed gedaan, want de tweede partitie is /dev/hda5 en vult de volledige uitgebreide partitie op. Ik heb dus dit:[code:1:9d866c8f82]/dev/hda1 NTFS /mnt/windows 5120MB bootable
  /dev/hda5 FAT32 /mnt/myfiles 5120MB[/code:1:9d866c8f82]Ik heb nog 8,8GB vrij, maar /dev/hda5 vult dus al de volledige uitgebreidde partitie, die op zijn beurt dus niet de volledige vrije ruimte vult. Ik wil er nu graag het volgende van maken:[code:1:9d866c8f82]/dev/hda1 NTFS /mnt/windows 5120MB bootable
  /dev/hda2 ext3 /boot 20MB
  /dev/hda3 swap swap 512MB
  /dev/hda5 fat32 /mnt/myfiles 5120MB
  /dev/hda6 reiserfs / 5120MB
  /dev/hda7 reiserfs /home ~[/code:1:9d866c8f82]Het toewijzen van hda2 en hda3 gaat zonder problemen, maar de overige partities geven als foutmelding "Cannot allocate partition" of iets in die trend. Iemand enig idee hoe ik dit moet aanpakken? Desnoods - als het niet anders kan - wil ik wel hda5 en hda4 verwijderen, als het dingen versimpeld. Maar ik durf het gewoon even niet aan om maar wat te proberen, dus wellicht dat jullie me hiermee kunnen helpen?

  Bij voorbaat al heel erg bedankt,

  - Bas
 • Het is in ieder geval niet mogelijk met de fdisk van MSDOS om 2 (of meer) primaire partities te maken. Maar het is dus niet mogelijk om bij de installatie een nieuwe uitgebreide partitie te maken? Of kan je er maar 1 maken?

  - Bas
 • Hmm, als je MS-DOS gebruikt kan je dan maar een primaire partitie maken? Oke. Volgens mij moet je dan een uitgebriede partitie maken met daarin een aantal logische partities (of drives ofzo. De uitgebreide parite is de hele schijf min de primaire partitie.
 • Oké, bedankt. Niet het antwoord waar ik op hoopte, maar ach, je kan niet alles hebben… :) Dan maar de uitgebreide partitie verwijderen en een nieuwe maken. Je hoort nog of het allemaal gelukt is.

  - Bas
 • [quote:2322790cee="BasHamar"]Ten eerste wilde ik graag ReiserFS gebruiken als filesystem op de root, maar DiskDruid gaf deze optie niet weer… Hoe kan ik alsnog ReiserFS instellen bij de installatie? [/quote:2322790cee] Dan formatteer je eerst de partitie waarop je Red Hat 9 op wilt installeren met ReiserFS. Bijvoorbeeld met een programma zoals Partitie-expert. Dan installeer je Red Hat 9.0. Voor de root partitie kies je dan voor het behoud van data. Dus in Red Hat wordt dan alleen de swap partitie geformatteerd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.