Vraag & Antwoord

OS Linux

Knoppix vraag van een beginner

Anoniem
FX
14 antwoorden
 • Ook ik heb dus Knoppix 3.3 gisteren gedownload, op een cd-tje gezet en opgestart. Alles werkt prima, had ik trouwens niet verwacht. Omdat dit mijn eerste kennismaking van Linux is (visueel althans) heb ik even een paar vragen:

  - Het ziet er wel goed uit, maar bijv. het verslepen van icoontjes op de desktop gebeurt erg onnauwkeurig. Ik klik er vaak naast en het verslepen gebeurt schokkerig. Ligt dit aan de cdrom-boot van het systeem of aan de versie Linux? Op mijn standaard XP systeem gaat namelijk alles vloeiend.
  - Het vinden van het juiste scherm voor instellen van bepaalde wijzigingen vind ik net zo onduidelijk als bij Windows (itt tot bijv. de Mac, waar ik overigens toch niet aan wil). Is dit bij alle distributies het geval of toevallig alleen bij deze?
  - Ik heb kabel via @home. Deze is niet ingesteld. Hoe zou ik dat alsnog met deze Knoppix even voor elkaar kunnen krijgen? Ik heb wel schermen gevonden voor netwerkinstellingen, maar ik kom daar eerlijk gezegd niet zo goed uit.


  Alvast bedankt voor de reacties…
 • - Het ziet er wel goed uit, maar bijv. het verslepen van icoontjes op de desktop gebeurt erg onnauwkeurig. Ik klik er vaak naast en het verslepen gebeurt schokkerig. Ligt dit aan de cdrom-boot van het systeem of aan de versie Linux? Op mijn standaard XP systeem gaat namelijk alles vloeiend.

  > waarschijnlijk gaat het eea vanaf harde schijf prettiger. Wat precies beduidend beter gaat, kan ik zo vlug niet zeggen. Knoppix gebruik ik alleen van cdrom en herken de "problemen". Ik gebruik op de desktop RedHat, waarbij ik die problemen niet heb. Nog wel een tip…. probeer niet alles met windows te vergelijken…. je dreigt alleen de negatieve dingen in Linux zo te zien nl.

  - Het vinden van het juiste scherm voor instellen van bepaalde wijzigingen vind ik net zo onduidelijk als bij Windows (itt tot bijv. de Mac, waar ik overigens toch niet aan wil). Is dit bij alle distributies het geval of toevallig alleen bij deze?

  > bij iedere distro is dat anders. Lijkt me verder wennen…

  - Ik heb kabel via @home. Deze is niet ingesteld. Hoe zou ik dat alsnog met deze Knoppix even voor elkaar kunnen krijgen? Ik heb wel schermen gevonden voor netwerkinstellingen, maar ik kom daar eerlijk gezegd niet zo goed uit.

  > er is bij @home een speciale Linux-hulp te vinden…. kweet alleen niet zo vlug waar.
 • http://www.troublesathome.nl/index.php?section=unix :wink:
 • Ben het helemaal met je eens. Dat is voor mij ook de charme van Linux. Vind het alleen jammer van zo'n voorproefje wat mislukt, en vraag me dan (terecht denk ik) of die cd met dezelfde versie dan opeens wél zou werken bij mij. Ben namelijk bang van niet.

  Hoeveel plek neemt SuSE in op je schijf trouwens? Ik zit hier ook nog met een PII/450 en XP. Waarbij ik moet zeggen dat die toch wel erg lekker en soepel loopt. En daar ik veel met Macromedia programma's werk, dus Dreamweaver en Flash (en Photoshop) is een complete overstap voor mij nu sowieso niet weggelegd, maar minder afhankelijkheid is mooi. Bovendien vind ik het ook wel weer leuk dat 'prutsen' met een nieuw systeem.
 • [quote:f651dfdd73="moxie"]Ook ik heb dus Knoppix 3.3 gisteren gedownload, op een cd-tje gezet en opgestart.
  [/quote:f651dfdd73]
  Mooi!!
  [quote:f651dfdd73]
  Alles werkt prima, had ik trouwens niet verwacht.
  [/quote:f651dfdd73]
  Hmm, niet meteen zo negatief he :D
  [quote:f651dfdd73]
  - Het ziet er wel goed uit, maar bijv. het verslepen van icoontjes op de desktop gebeurt erg onnauwkeurig. Ik klik er vaak naast en het verslepen gebeurt schokkerig. Ligt dit aan de cdrom-boot van het systeem of aan de versie Linux?
  [/quote:f651dfdd73]
  Dat komt omdat hij vanaf cdrom draait, en dus langzamer reageert..
  [quote:f651dfdd73]
  Op mijn standaard XP systeem gaat namelijk alles vloeiend.
  [/quote:f651dfdd73]
  geen appels met peren vergelijken.
  [quote:f651dfdd73]
  - Het vinden van het juiste scherm voor instellen van bepaalde wijzigingen vind ik net zo onduidelijk als bij Windows
  [/quote:f651dfdd73]
  Klopt, maar dat verschilt per distro.
  knoppix is wat betreft configuratieprogramma's minder gelikt dan bijv. suse, mandrake of lindowsOS.
  Hierdoor krijg je dat je op verschillende plekken verschillende dingen kunt instellen, zoals het KDE-configuratiecentrum voor het instellen van je desktop en een verzameling tekstconfiguratieprogramma's onder menu [b:f651dfdd73]knoppix[/b:f651dfdd73] voor de overige configuratie van je systeem..

  [quote:f651dfdd73]
  (itt tot bijv. de Mac, waar ik overigens toch niet aan wil). Is dit bij alle distributies het geval of toevallig alleen bij deze?
  [/quote:f651dfdd73]
  Bij de meeste distro's gebeurt de configuratie onder 1 dak, of vanuit 2 configuratieschermen (eentje voor gebruikersinstelingen, eentje voor systeemwijzigingen). Mandrake en SuSE hebben imho de meest consistente en uitgebreide configuratiemogelijkheden..

  [quote:f651dfdd73]
  - Ik heb kabel via @home. Deze is niet ingesteld. Hoe zou ik dat alsnog met deze Knoppix even voor elkaar kunnen krijgen? Ik heb wel schermen gevonden voor netwerkinstellingen, maar ik kom daar eerlijk gezegd niet zo goed uit.
  [/quote:f651dfdd73]
  dat is op zich vrij eenvoudig:
  open het startmenu,
  ga naar [knoppix->root shell]
  er wordt nu een soort DOS-prompt-venster geopend (terminalemulatie)
  typ daar deze commando's in:
  killall pump
  pump -i eth0 -h cc123456-a

  (waarbij eth0 je netwerkkaart is, kijk even met het commando ipconfig onder de dos-prompt van WindowsXP met welke netwerkinterface je aan @home zit, eth0 of eth1 (uitgaande dat je meerdere netwerkkaarten hebt, anders is het gewoon eth0) en waarbij cc123456-a je computernaam voor @home is (staat in de beschrijving van @home, of kun je ook uitvogelen met ipconfig onder XP)

  Succes,
  Max
 • Ha! Het wordt leuker! Nou moet ik zeggen dat ik altijd al gecharmeerd ben geweest van Linux (stamt mede uit mijn oude DOS tijd) en ik al regelmatig zo her en der wat had gelezen en screenshots bekeken, maar nog niet in het echie. Mijn internetaansluiting werkt nu inderdaad. Niet gedacht dat dat zo simpel zou lukken, hoewel buiten de ' normale weg' om (= gewoon visueel configuratieschermpje). Er is nog een hoop uit te proberen zo tussendoor, en wellicht installeer ik wat later een ' echte' versie op mijn hd. Maar dan zou ik het liefst eens ergens gaan kijken, een of ander Linux middagje van gebruikers? Het is toch een wat ander systeem, en ik geloof dat ik door een uurtje meekijken en een hoop vragen stellen meteen ook zou weten welke distro ik zou willen gebruiken.

  Morgen weer verder spelen… :o (die oogjes zijn het gevolg van Knoooooopix)


  ps. Ik woon in Tilburg. Als er iemand tip heeft of een manier/adres weet hoe of waar ik eens zou kunnen gaan kijken, graag! Een gebruikersgroep?
 • Kijk even op www.hccnet.nl of op www.nllgg.nl voor gebruikersgroepen in jouw buurt.
  Nedlinux houdt ook gebruikersdagen in Tiel, maar die is net geweest…

  Max
 • Toevallig vandaag Suse LiveCD 9.0 gedownload. Ik dacht, als ik nu toch bezig ben. Maar die doet het dus vreemd genoeg niet. Al meteen pikt hij de muis niet op, en tabsgewijs geraak ik dan nog tot het punt dat er een 'printerdatabase' moet worden gebouwd(?; en dat voor mijn standaard HP880), en vervolgens loopt hij vast bij een scherm dat ook over printers gaat.

  Jammer, ik had die Suse ook wel eens willen aanschouwen. Misschien een omweg om die cd toch aan de gang te krijgen, of maar even teruggrijpen op een versie 8 misschien?
 • [quote:43d312fc19]Jammer, ik had die Suse ook wel eens willen aanschouwen. [/quote:43d312fc19]

  Ik heb verschillende distro's op verschillende pc's uitgeprobeerd, alleen met SuSE heb ik ook deze problemen: die herkende (7.3, 8.0 en 8.2 dacht ik) drie verschillende grafische kaarten niet (!), het zijn gewone Viper/Matrox G450/NVidia 5800 kaarten. Voor de rest ziet SuSE er wel mooi uit!
 • Ook 8.2 Suse gedownload en dezelfde problemen: Muis wordt niet herkend (ik heb uiteindelijk die van mijn Wacom tablet kunnen gebruiken), desktoptest loopt vast en de hele computer vervolgens tijdens het saven van de printerinfo. Ik heb gewoon een Matrox G400 kaart, psw wheelmouse van Microsoft en een HP 880 printer. Allen worden ook herkend.

  Helaas, hier stopt dus mijn kennismaking met Suse. Toch wel jammer omdat dit een zo mooie distro schijnt te zijn en een van de meest gebruikte. Toch raar dat deze bij mijn iet wil lukken terwijl Knoppix meteen lukte en bovendien veeeeeeeeel sneller was met installeren.
 • heb je knoppix dan ook al geïnstalleerd op de harde schijf?

  Trouwens onder Linux zit je wel vaker 'buiten het configschermpje' om, direct op het systeem, dat is een van de charmes (die configschermpjes doen meestal ook niets anders dan op de achtergrond die commandotjes aanroepen, en feitelijk gaat het onder andere besturingssystemen niet eens veel anders, alleen zie je het niet).
 • Nee, ik had Knoppix alleen maar via de cdrom uitgeprobeerd. Ik hoefde nauwelijks iets in te stellen en voilá, een mooie gevulde desktop. Ik denk dat ik SuSE echter mooier zal vinden, en ik ben op zich niet vies van 'om het configschermpje om', maar dan zal ik toch én meer kaas moeten hebben gegeten van Linux én dat kan bij een kennismakingscd natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Daarom valt me dit een beetje tegen.
 • Hoi

  Probeer anders Suse 8.2 personal. Kan al heel veel mee, voor een beginner misschien al te veel. Bestel de distro voor 25 euro bij computercollectief. Dan krijg je 3 cd's en een heel fijn boek waar veel in wordt uitgelegd. Dus over de software en shell functie's.

  Weet je zeker dat je een goede distro hebt, en het boek is zo en zo de moeite waard. Dus 25 euro is een heel goede prijs. Niks te downl en geen cd 's bakken.

  Ik ben ook beginner en installeerde LINUX in korte tijd. Alles werkt.
  Maar het is in het begin wel wennen.

  Bij het opstarten geeft LINUX je de keuze tussen Windows of LINUX, dus het is heel vriendelijk naar andere OS' en. En het geeft jou de kans om van tijd tot tijd met LINUX te leren omgaan zonder dat je Windows gelijk gedag kunt zeggen.

  Dan nog dit, maar dat is aan de hand van andere sessie's waar mensen negatief zijn over LINUX.

  Windows is niet slecht, maar meer afgestemd op de huis, tuin en keuken gebruiker die alles voorgekouwd over zijn processor heen wil krijgen. Daar is NIETS mis mee, daar val ik in grote lijnen ook onder.

  Maar ik heb o.a. moeite met de monopolipositie van Microsoft. Over enkele jaren denk ik dat mensen met illegale software het een en ander steeds moeilijker aan de praat zullen krijgen. Niet regelmatig contact met internet Gates geeft dan software die stopt met draaien omdat het niet legaal is. Deze opmerking maak ik omdat naar mijn idee veel mensen met illegale software zitten. Ik kan het LINUX pakket in Windows versie niet betalen.

  Ik werk in een bedrijf met 5000 medewerkers, waar minstens 15000 PC's staan. Onze licentie's voor thuis moeten nu ook al betaald worden en elk jaar moeten wij via internet tegen betaling (wel is waar laag bedrag) verlengen anders stopt het. Dit geldt ook voor onze licentie van NORTON, betalen betalen betalen. Alle legale software stopt gewoon na een ingestelde periode. Terwijl onze werkgever al enorme bedragen moet betalen.

  Kijk naar de nieuwe office. Voor de gewone particulier 700 euro, en draait alleen op platforms vanaf 2000 ( meen ik ) met een dikke PC.

  De duitsers en chinezen zijn al over, er lopen in nederland op de scholen
  nu ook LINUX projecten. Ook onze stagiares werken op de hoge school met LINUX,

  Nu investeren in LINUX zou zo mogelijk in de toekomst een voorsprong kunnen opleveren en geeft mij in ieder geval het gevoel van, tja, ik kan niet zeggen baas in eigen buik :D :D , maar zeker wel van onafhankelijk
  heid.

  En neem er de tijd voor, je moet een beetje doorzettingsvermogen hebben. Het is verleidelijk om snel het hoofd te laten hangen als je al een werkende Windows versie hebt. Ook daar is NIETS mis mee, maar gewoon menselijk.

  Linux draait bij ons nu 10 dagen, en Windows heb ik in al die dagen
  nog niet gezien. Kijk ook naar de voordelen, de toekomst, de uitdaging etc etc

  Het is toch fantastisch dat SUSE 8.2 zo goed en snel draait op een oude 500 mhz machine, ik hoef ook niet elke keer nieuwe hardware aan te schaffen op deze manier.

  Veel plezier met je keuze, grt FX
 • In het algemeen ben ik het ook met jullie eens. Maar Moxie heeft wel gelijk, het is ook mijn ervaring.
  Daar waar Knoppix geen enkele moeite schijnt te hebben met het herkennen en correct installeren van de hardware, faalt SuSE nogal eens… :(
  Mijn suggestie: zoek de distro die bij je past!
  Ik heb Redhad geprobeerd. Die deed het voor mij (!) goed vanaf versie 8.0. Daarvoor was het maar moeizaam. Zal ook wel aan mijn kennisniveau gelegen hebben! :D
  Mandrake 9.1 en 9.2 vind ik fijn om mee te werken en dingen te ontdekken.
  Knoppix op de HD installeren was niet moeilijk maar ik vond dat nou weer niet zo lekker werken. Gek he?
  Omdat Knoppix eigenlijk Debian is wilde ik dat installeren maar met mijn Teletubbie niveau… :-?
  Ook Fedora geprobeerd, dat zou de opvolger van Redhat zijn. Maar Fedora gaf veel problemen…
  Voorlopig hou ik het even bij Mandrake, om dingen uit te proberen en te ontdekken.
  :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.