Vraag & Antwoord

OS Linux

Knoppix op javastation? Kan dat?

Anoniem
Marcel de Reus
8 antwoorden
 • Het is misschien allemaal wat voorbarig, maar toch wil ik dit graag uitzoeken. Momenteel is er bij een computerzaak een aantal javastations te koop voor een goede prijs. Probleem daarbij is dat er bij staat 'dat er met wat kunst en vliegwerk linux op te draaien is'. Nou heb ik al twee dagen ge-google-d (m'n ogen zijn inmiddels al versleten) maar waar ik mee blijf zitten is een aantal vragen.
  - Als ik het goed begrijp draait een javastation met het OS in het RAM van 8Mb. Kan hier dan ook knoppix in gepeuterd worden?
  -Een Javastation vanaf een linux server draaien wordt vrij omvangrijk omschreven, maar vanaf een w2000server is wat lastiger. Heeft iemand een idee/uitleg of dit haalbaar is? (ik vermoed dat ik dan op de server alle programma's zet en dat de krups enkel het OS heeft. De drive op de server is dan permanent gemount).
  Sorry, accu bijna leeg, ik laat wel weten of ik voor €79,– het avontuur aan wil gaan…

  Thor2002
 • [quote:3144b9ad44="thor2002"]- Als ik het goed begrijp draait een javastation met het OS in het RAM van 8Mb. Kan hier dan ook knoppix in gepeuterd worden?[/quote:3144b9ad44]

  Nee. Knoppix is voor x86 CPU's, in een JavaStation zit een MicroSparc CPU. De Linux kernel heeft misschien wel support voor dergelijke machines, maar ik ken niet echt distributies die support voor JavaStation support hebben (heel misschien Debian). Een geluk bij ongeluk: NetBSD heeft sinds kort wel JavaStation support. NetBSD is een Unix-achtig OS (net als Linux). Meer info is hier te vinden:

  http://www.netbsd.org/Ports/sparc/

  Overigens zou ik er wel wat RAM bij doen, 8MB is een beetje krap, 32 MB beter.

  [quote:3144b9ad44]
  -Een Javastation vanaf een linux server draaien wordt vrij omvangrijk omschreven, maar vanaf een w2000server is wat lastiger.
  [/quote:3144b9ad44]

  Idd. W2000 kan wel NFS praten (misschien heb je daar extra software voor nodig), maar kent niet permissies als Unix. Bovendien moet je waarschijnlijk wat cross-compilen, dus het lijkt me wat lastig.
 • Ik weet zeker dat ik een tijdje terug nog een artikel over javastations heb gelezen. Weet alleen niet meer waar, ik dacht in de LinuxMag of de c't.
  Maar goed, het komt erop neer dat ik vergeten ben waar die dingen nuttig voor zijn? Wat wil je met zo'n ding gaan doen? Afair was het leuk om mee te prutsen en dan koelkasten, licht etc aan te sturen via zo'n ding.
 • Die zaak in Den Haag zeker?

  Ze hebben verschillende Sparkstations.
  Ik heb er nog over gedacht om de kast te gebruiken om er een mini-itx mobo in te bouwen, ziet er wel leuk uit EN het werkt nog leuk ook!
  Uiteindelijk is het toch een kubusje geworden…
  :D
 • Inderdaad een zaak in Den Haag: Now that´s IT heet´ie.
  Ik dacht eraan om zo´n ding in het kantoor van de directeur te zetten, maar het geeft inderdaad wel erg veel problemen gok ik. Allereerst zorgen dat een W2000 Server NFS wil draaien, dán het javastation aan de praat krijgen, en dan heb ik alsnog ´alleen´ maar een kale linux machine. Dan moet ik vervolgens eerst zelf aan de gang met Linux, vervolgens de directeur zo gek krijgen dat´ie het gaat snappen 8) en dan maar hopen dat er software is die hij kan gebruiken.
  Ik vrees toch ook dat (na het lezen van verschillende sites die iedere keer over het zelfde HOWTO document beginnen) dit meer een losse flodder is voor mensen die dit thuis willen proberen maar niet voor in een schoolomgeving. Jammer dat Sun dit niet verder opgepikt heeft.
  Thor2002
 • [quote:775f34a5d1="thor2002"]Inderdaad een zaak in Den Haag: Now that´s IT heet´ie.
  [/quote:775f34a5d1]
  Dacht ik al… :D
  [quote:775f34a5d1]Ik dacht eraan om zo´n ding in het kantoor van de directeur te zetten, maar het geeft inderdaad wel erg veel problemen gok ik. Allereerst zorgen dat een W2000 Server NFS wil draaien, dán het javastation aan de praat krijgen, en dan heb ik alsnog ´alleen´ maar een kale linux machine. Dan moet ik vervolgens eerst zelf aan de gang met Linux, vervolgens de directeur zo gek krijgen dat´ie het gaat snappen 8) en dan maar hopen dat er software is die hij kan gebruiken.
  Ik vrees toch ook dat (na het lezen van verschillende sites die iedere keer over het zelfde HOWTO document beginnen) dit meer een losse flodder is voor mensen die dit thuis willen proberen maar niet voor in een schoolomgeving. Jammer dat Sun dit niet verder opgepikt heeft.
  Thor2002[/quote:775f34a5d1]
  Dit zijn oude Sun workstations. Moet je inderdaad maar beter effe niet in een school-omgeving inzetten voordat je er zelf helemaal los op bent!

  Vr. gr, Paul
 • Ik zal dat artikel nog eens opgraven als ik tijd heb, want daar werden er dacht ik wel degelijk hele leuke dingen met kleine GNU/Linux setupjes gedaan op een java station. Of was het nu een java processor? Ik weet het allemaal ook niet meer :-P
 • Het is een simpele sparc machine, die vroeger met een Java OS geleverd werd (dwz, het draaide alleen java software).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.