Vraag & Antwoord

OS Linux

netwerk onder linux

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Hallo,
  Ik ben al weken bezig om een netwerkje onder red-hat 8.0 op te zetten. Helaas, evenzovele weken lukt mij dit dus niet.
  De bedoeling is om red-het als server- router in te gaan zetten. Het enige wat ik tot nog toe kan pingen zijn de netwerkkaarten in de pc, daarbuiten krijg ik niks. Ook op de client die aan een hub is aangesloten kan ik alleen maar zijn eigen netwerkkaart pingen.
  Is er ergens een artikel waarin dit beschreven staat, hoe krijg ik een verbinding naar de client en andersom. Ben maar een newbie en heb me in een heel groot avontuur gestort, maar wil het wel graag werkend hebben.
 • je zou ook SME kunnen nemen, werkt op basis van Red Hat 7.
  http://www.e-smith.org/content/downloads/
  info zoeken met Google of op hun nieuwsgroep.
  Tav RH 8 en o zijn er ook heel veel handleidingen voor standaard netwerken, teveel om hier te typen….
  Hier staat mijn Red Hat 6 handleiding, de basis is toch elke belangrijk.
  Zoek dan uit hoe het voor RH 8 moet.
  http://members.lycos.nl/linuxtips/
 • Een netwerk maken klinkt veel moeilijker dan het is…. gewoon een kwestie van de juiste drivers laden (met insmod of modprobe) en ip nummer en netmask instellen voor de interface met ifconfig.

  10 Tegen 1 dat de driver al geladen is.
  Ip configuratie is niets anders dan een ip en netmask kiezen en die instellen. Maar dan moet je wel een beetje basis kennis van tcp/ip hebben.
  Al je hosts moeten namelijk tot hetzelfde netwerk behoren.
  Stel je netmask is 255.255.255.0 en je kiest een private range nummer (een nummer dat je vrij mag gebruiken) als 192.168.0.1 voor een host, dan is jouw netwerk id dus 192.168.0.0. Een volgende host krijgt dan bijvoorbeeld 192.168.0.2, een ander nummer in hetzelfde netwerk.
  Als je dat eenmaal ingesteld hebt op 1 hosts, dan kunnen ze elkaar pingen. En dan maakt het niet uit of de ene host een linux is en de andere een W3.x of OS2.

  Geef je de andere host een ip nr als 192.168.255.2 dan werkt dit niet meer. De hosts zitten dan niet meer in hetzelfde netwerk en er is vervolgens een route tabel nodig om elkaar te vinden.

  Een router is dan ook niets anders dan een systeem in jouw netwerk (met een interface in jouw netwerk) die bekend is me de buitenwereld door een tweede interface (netwerkkaart, modem whatever) en een route tabel die zegt "Als je een ip nummer moet hebben wat niet in het lokale netwerk past, dan moet je via die interface"

  Normaal gesproken doet een router dat uitsluitend alleen voor zichtzelf….. hij moet dus verteld worden dat hij voor andere hosts ip packets voor forwarden.

  Indien jij een internet router gaat maken, dan heb je nog een probleem. Je lokale netwerk is een private range netwerk….. ip nummers die niet op het internet mogen voorkomen….. ze zijn op het internet niet routeerbaar.

  Jouw router heeft als extern ip nummer een ip nummer wat wel routeerbaar is, gekregen van je ISP (waarschijnlijk via DHCP). Jouw router moet dan ook net doen alsof alle packets van jouw lokale netwerk van hem persoonlijk afkomstig zijn. Maskeren noem je dat.

  Ik zou als ik jou was eens gaan rondkijken op wiki.nedlinux.nl Daar staat een mooi artikel over een firewall.
  Nu zul je denken "Ik zoek een router, en geen firewall" maar dat is namelijk vaak een gecombineerde taak en routing en maskeren komt uitgebreid aan de orde in dat artikel.

  Keywords waar je op moet letten zijn "forwarding" en "masqurading".

  Verwacht niet dat ik je verwezen heb naar een kant en klare oplossing…. die is er wel hoor. Heet geloof ik XP met nog wat commerciele extra produkten.

  Hetgene waar ik je naar verwijs is documentatie waarmee je een "Masqurading firewall" kunt maken….. de router krijg je erbij cadeau.
 • Oh ja….. vergat ik bijna…. je hebt ook nog gespecialiseerde distro's voor routers:

  FreeSCO
  Smoothwall

  maar in dat geval offer je er een pc voor op (mag een kleintje zijn)
 • [quote:3282e748b3="Bilbo"]Oh ja….. vergat ik bijna…. je hebt ook nog gespecialiseerde distro's voor routers:

  FreeSCO
  Smoothwall

  maar in dat geval offer je er een pc voor op (mag een kleintje zijn)[/quote:3282e748b3]effe zoeken je vindt er zo heel veel.
  Ik had hierboven SME als genoemd ;) ……

  Op Minddigger staan er heel veel in een forum:
  http://forum.minddigger.com/phpBB/
  Kun je dus ook veel hulp vinden, soms meer dan hier….
 • [quote:08f44a4415="andre@home"]effe zoeken je vindt er zo heel veel.
  Ik had hierboven SME als genoemd ;) ……
  [/quote:08f44a4415]

  Ik noem SME een heleboel dingen….. maar niet een gespecialiseerde router distributie.
 • [quote:fe1e0701fe="bromsnor"]Hallo,
  De bedoeling is om red-het als [b:fe1e0701fe]server- router[/b:fe1e0701fe] in te gaan zetten. [/quote:fe1e0701fe]SME past beter bij deze omschrijving dan bijv Freesco, Smoothwall e.d….
 • Elke "normale" linux distro past die omschrijving beter….. punt is dat je op een router geen andere dingen moet willen dan wat - bv - smoothwall en freesco doen. Eigenlijk is smoothwall al te uitgebreid met proxy e.d.. Doe je meer op een router dan routen en aanverwante activiteiten, dan sluit je een compromis.
 • DE truuk die vaak vergeten wordt te leren is het begrip gateway. Gevolgd met stip…. de dns-entries in /etc/resolv.conf.

  Als pingen niet lukt, staan de gateways niet goed. Lukt dat wel, maar werken namen in de adressen niet, dan staan de dns-servers niet goed.

  Met eoa klik-distro ala Smoothwall of Esmith of met een normale distro (RedHat, Suse, Mandrake of whatever)…. maakt niet uit….
 • In een lokaal netwerk heb je geen gateway nodig….. en als ik de OP goed begrijp heeft ie daar al problemen.
  Maar je hebt gelijk rinse…. mensen begrijpen meestal niet waar ze in Linux instellingen als gateway en dns moeten laten. Misschien een keer een onderwerp van een artikel op de wiki.

  @OP
  Laat je niet van de wijs brengen….. neem geen specialistische distro….. probeer het zelf aan de gang te bregen…. hoop voldoening in te vinden.
 • [quote:b1bb7db318="bromsnor"]Hallo,
  Ben maar een newbie en heb me in een heel groot avontuur gestort, maar wil het wel graag werkend hebben.[/quote:b1bb7db318]dus een newbie, dan is het scheiden van server en router funktie, dus liever 2 pc's veel te hoog gegrepen, ook al is het vanuit de veiligheid de beste optie. Moet ie 2 systemen de lucht in zien te krijgen. Hij wilt echt een server-router, dus laat hem daarmee ervaring opdoen. Dat leert ie niet of amper met een Freesco installatie.
  Dus eerst maar een leren een Linux distro als server leren opzetten, de voorkeur is slecht bijzaak. Voor RH, Suse ed moet ie meer doen dan voor SME oid.
  Aan het werk dus.
 • Je bedoelt dat jij het geleerd hebt van SME……. nou dan heb ik respect voor je ;)
 • [quote:09b621f314="andre@home"]
  Hier staat mijn [b:09b621f314]Red Hat 6[/b:09b621f314] handleiding, [b:09b621f314]de basis is toch elke keer belangrijk[/b:09b621f314]. Zoek dan uit hoe het voor RH 8 moet.
  http://members.lycos.nl/linuxtips/[/quote:09b621f314]Geen SME mee begonnen, goed lezen blijkt toch weer niet eenvoudig. Prettige Kerstdagen, vrede op aarde, einde "diskussie" ;)

  Edit: woordje "keer" toegevoegd.
 • Als jij dat wilt…. prima hoor!
 • Bromsnor, hoe ver ben je nu?
 • Allemaal hardstikke bedankt voor de reacties. Ben hard aan het vogelen gegaan, diverse How-To's en manpages en handleidingen doorgeworstelt en tot slot ook nog maar eens Debian (Woody) geïnstalleerd. Hier kreeg ik meteen verbinding met het internet. Denk dat ik deze maar laat staan en hiermee verder ploeter. Moet maandag weer aan het werk(overver) dus komend weekend weer vol frisse moed verder. De Debian handleiding neem ik uiteraard mee en hoop dat ik die kan dromen aan het eind van de week.

  Fijne dagen toegewenst en je hoort wel van mijn vorderingen.
  Groeten

  Bromsnor (Evert)
 • Mooi Bromsnor/Evert…
  met Red Hat komt het ook vast goed, je bent een doorzetter! Even niet linksom dan maar rechts om met Debian….
  Succes verder.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.