Vraag & Antwoord

OS Linux

suse&slackware: routerswitch, dhcp en hostnaam

Anoniem
computerbacterie
3 antwoorden
 • Ik heb een simpele vraag waarop ik helaas het antwoord niet weet:

  Ik heb een router met ingebouwde switch gekocht (merk: linksys) en heb er twee computers op aan gesloten om de internetverbinding te delen. Op de ene computer is slackware 9.0 geinstalleerd en op de andere suse 8.0. De router geeft via DHCP elke computer een ip-adres (iets van: 192.168.1.101 en 192.168.1.102). De vraag is: hoe kun je de computers met elkaar laten communiceren via deze router zonder dat je hun ip-adres weet. Dus als de ene computer Vader heet, en de andere Moeder, wat voor instellingen moet je dan bij zowel slackware als suse doen, om bijvoorbeeld bestanden over te hevelen zoals het volgende:

  adam@Vader $ scp bestand.tar.gz Moeder:~/

  De hostnames zijn dus Vader en Moeder en de user heet Adam.
  Bij statische ip-adressen is dit geen probleem: dan zet je in /etc/hosts het ip-adres en daarachter de nickname en dan werkt het scp-voorbeeld. Maar hoe doe je dit met dynamische ip-adressen?
 • Als het goed is geeft de switch telkens dezelfde IP-adressen aan een bepaalde computer. Zoniet dan kun je vaak instellen op de switch welk IP-adress je bij welk MAC adres wilt hebben.
 • Je zou de suse of slack back kunnen gebruiken als DHCP server _en_ de suse of slackback als DNS server (forwarding).

  Vervolgens laat je de DHCP server de ip nummers en hostnamen melden aan de DNS server en voila….

  Wat mischien gemakkelijker is, is dat je aan de hand van het MAC adres altijd hetzelfde ip nummer aan een bepaalde interface geeft…. en dan vervolgens /etc/hosts bestandjes maken….

  Maar de eerste oplossing is natuurlijk wel cool voor een netwerk met 2 hosts :D


  ps
  vergeet niet de DHCP server op je linksys uit te zetten

  pps
  linux heeft niet een netbios browsing mechanisme als windows
  dat is MS-TCP/IP

  ppps
  Het zou natuurlijk kunnen dat de DHCP server van de Linksys ook kan aanmelden bij een DNS server…. maar op een of andere manier betwijfel ik dat

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.