Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSE 8.1 / KDE 3.1.4] audiocd:/ in Konqueror als user

Anoniem
Marcel de Reus
16 antwoorden
 • Je geeft in je eerste post aan dat root wel in staat is om audiocd:/ uit te voeren.

  Als ik je goed begrijp staan de instellingen bij root en user goed ingesteld.

  Dan kan het eigenlijk maar aan 1 ding liggen, en dat zijn de toegangsrechten tot het bewuste station..

  Max
 • Hallo,

  Met audiocd:/ kun je in Konqueror een audio-cd benaderen. Hierover heb ik wel eens eerder een vraag gesteld, maar ik kon het niet terugvinden in het archief. Als root lukt het me wel om in de audio-cd te komen en als gebruiker niet. Heb al naar de rechten gekeken van /dev/cdrecorder en /dev/cdrom, de twee aparaten die mogelijk het probleem veroorzaken. Daaruit blijkt dat iedereen die apparaten mag lezen. Zou niet weten wat het zou kunnen zijn.

  Joost
 • [quote:a2f1ca85dc="mjfk"]Met audiocd:/ kun je in Konqueror een audio-cd benaderen.
  Als root lukt het me wel om in de audio-cd te komen en als gebruiker niet. Heb al naar de rechten gekeken van /dev/cdrecorder en /dev/cdrom, de twee aparaten die mogelijk het probleem veroorzaken.[/quote:a2f1ca85dc] Bij mij in SuSE 9.0 kan ik hier wel, als gewone user, met audiocd:/ een audio-cd benaderen. Aan de rechten van /dev/cdrecorder en /dev/cdrom etc, hoeft niets te worden gewijzigd. Controleer of de volgende regels in /etc/fstab staan
  [code:1:a2f1ca85dc]
  /dev/cdrecorder /media/cdrecorder auto ro,noauto,user,exec 0 0
  /dev/cdrom /media/cdrom auto ro,noauto,user,exec 0 0
  /dev/dvd /media/dvd auto ro,noauto,user,exec 0 0
  /dev/dvdrecorder /media/dvdrecorder auto ro,noauto,user,exec 0 0
  [/code:1:a2f1ca85dc]
  Deze regels zullen niet allemaal nodig zijn, maar zo heeft bij mij de SuSE installatie programma dit geregeld.
 • Kijk eerst even in het kde-configuratiecentrum of audiocd:/ wel naar het juiste station zoekt.
  Bij suse kun je het beste de automatische optie uitzetten en te verwijzen naar het juiste station, meestal /dev/cdrecorder (foutje van suse :) )

  Als dat niet helpt, dan is het een rechtenprobleem.
  de rechten van /dev/cdrecorder staan goed, maar bedenk dat dit een symlink is naar de werkelijke plek van je cd-speler, bijv. /dev/hdc
  Ga even na waar /dev/cdrecorder als symlink naar verwijst en zorg er vervolgens voor dat dat bestand de juiste rechten bezit.

  Als de rechten fout staan betekent dit overigens ook dat de cd-speler van kde (kscd) niet werkt.

  Max
 • Hallo,

  Ik heb eens even het een en ander geprobeerd. Ik ben erachter dat KsCD werkt (krijg hem alleen niet normaal afgesloten, dus moet ik 'm killen).

  2. Rechten als volgt:
  [code:1:97ca0f822c]brw-rw—- 1 root disk /dev/hdb
  brw-rw—- 1 root disk /dev/hdc
  lrwxrwxrwx 1 root disk /dev/cdrom -> sr0
  lrwxrwxrwx 1 root disk /dev/cdrecorder -> sr1
  brwxrwxr-x 1 root disk /dev/sr0
  brwxrwxr-x 1 root disk /dev/sr1[/code:1:97ca0f822c]
  Als apparaat ingesteld onder CDDA instellen in KDE-configuratie:
  /dev/cdrom

  Toch werkt audiocd:/ niet (en kaudiocreator ook niet). Misschien komt het doordat ik kde3.1.4 zelf gecompiled heb. Maar toch zou ik het wel prettig vinden als het aan de praat kwam. Heeft iemand nog ideeen?

  mvg

  joost
 • kijk even in kscd welk station die benadert.
  als die ook /dev/cdrom benadert, dan kan ik je niet verder helpen., benadert die /dev/cdrecorder of een ander station, stel die ook in bij audiocd in het configuratiecentrum van kde…

  Max
 • Waar het aan ligt? Als sla je me dood. Ik kan je echter wel vertellen dat ik dit probleem ook heb gehad en dat het bij de ene distro wel werkte (Gentoo) en bij de ander niet (Slackware). Wat je kunt doen is even je SCSI-emulatie uitzetten (wel even /dev/cdrom naar de goede device linken dan!) en dan doet hij het waarschijnlijk wel.
 • Of maak jezelf lid van de groep "disk" dan lukt het je ook gewoon dit soort devices aan te spreken :D

  Kloppen je links overigens wel en heb je niet per abuis je cd in de "verkeerde" lade gegooid ? (had ik nml. zelf met sr1 en 2 :( _
 • Hij is lid van de groep disk, anders zou kscd niet werken ;-)
 • Ik krijg het nog niet voor elkaar. Heb bij KsCD gekeken. Daar staat ie op /dev/cdrom. In het KDE-configuratiescherm ook. Hoe moet ik trouwens die scsi-emulatie uitzetten? Ik heb de link /dev/cdrom naar /dev/hdc te wijzen, maar dan deed ie niks.
 • Nee, het is gewoon een ander vaag probleem wat ik dus ook had en geloof me ik weet echt wel hoe ik de toegangsrechten tot mijn cdrom moet regelen ;-)

  SCSI emulatie kun je uitzetten door in je bootloader (welke heb je, lilo of grub) de regel hdc=ide-scsi eruit te halen en te rebooten. Dan moet je idd /dev/cdrom naar /dev/hdc laten wijzen en zorgen dat je dus toegang hebt tot /dev/hdc.
 • Ik heb hier inmiddels met SuSE 8.1 dit audiocd probleem kunnen reconstrueren. Bij mij kon ik ook alleen met Konqueror audiocd:/ doen als root. In SuSE 8.1 werd standaard zowel voor de cd-brander en de dvd-speler scsi-emulatie gebruikt. Het uitzetten van scsi-emulatie is niet nodig. Bij mij bleek het voldoende te zijn te typen als boot parameter
  hd[b:4c48d3c58a]x[/b:4c48d3c58a]=ide-cd
  Waarbij de [b:4c48d3c58a]x[/b:4c48d3c58a] de device letter van de cd/dvd speler is. Dan wordt alleen de scsi-emulatie van de cd/dvd-speler uitgezet.
 • Ja, maar dat is denk ik een SuSE specifieke parameter. Heeft de TS dan ook SuSE?

  Ik heb op mijn laptop een combo-drive dus voor mij zal het niet veel uitmaken. Voordeel is wel dat je onder 2.6 zoiezo geen scsi-emulatie nodig hebt, waardoor je ook dit soort omslachtige problemen niet hebt.
 • [quote:fc967fcf96="Marcel de Reus"]Ja, maar dat is denk ik een SuSE specifieke parameter. [/quote:fc967fcf96] Ik dacht 't niet, zolang de module ide-cd maar mee gecompileerd is met de kernel. [quote:fc967fcf96="Marcel de Reus"]Heeft de TS dan ook SuSE? [/quote:fc967fcf96] Omdat SuSE 8.1 in de topic titel vermeld staat, neem ik aan van wel. :wink:
 • Ik ga kijken of het werkt. Reactie volgt nog.

  gr.

  Joost
 • Het werkte door in GRUB hdc=ide-scsi te wijzigen in hdc=ide-cd en een link te maken naar /dev/hdc en die in te voeren in het configuratiescherm van KDE. Ik heb nog wel een paar vraagjes als dat mag:

  1. Wat wijzig ik nu precies in GRUB?
  2. Wat is ide-scsi? SCSI-emulatie, maar wat houdt dat in en wat zijn voordelen nadelen? Is het echt nodig of kan ik ook standaard booten met ide-cd?
  3. Kan ik het ook zo wijzigen, dat ik niet per se een reboot hoef te doen voor hdc=ide-cd ipv hdc=ide-scsi, maar bij het booten wel hdc=ide-scsi kan laten staan in het GRUB-configuratiebestand?

  groet,

  Joost

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.