Vraag & Antwoord

OS Linux

Help! SATA ondersteunen onder linux, kan dat?

Anoniem
None
21 antwoorden
 • [quote:327168f44c="MarTech"]Dat klinkt intressant. Maar denk ik het goed dat ik wel een desktopomgeving nodig heb? Dus zonder gnome, KDE of een vergelijkbaar iets kan ik niets zegmaar?[/quote:327168f44c]

  Zonder Desktop kan je misschien nog wel meer ;)
 • ik heb een PC opgebouwed met o.a. SATA hard schijf waar als besturingssysteem windows XP Home edition heb.

  De hard schijf heeft drie partities, en wil op tweede partitie LINUX van SuSe versie 9.0 installeren.
  Maar ik merk dat LINUX de SATA hardschijf niet kan vinden en ik krijg de volgend melding op: Nodma/IDE.

  Weet u mischien een oplossing voor?

  Ondersteunt SuSe LINUX 9.0 geen Serial ATA?


  Welke besturingssystemen ondersteunen SATA behaalf Windows XP?


  Ik neem aan dat iemand een oplossing of tips hebt.  Jó Gomes :lol:
 • Volgens mij hangt SATA ondersteuning af van de drivers voor je SATA chip. Zodra je weet welke SATA chip je hebt, kun je uit gaan zoeken of er een driver voor is. Kijk dus in de manual van je SATA kaart (of je moderbord, als SATA daarop geintegreerd is) naar info over de gebruikte SATA controller.

  Succes!
 • Zie ook deze thread, die je met de zoekfunctie zo had gevonden:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=97971&highlight=serial+ata
 • Ik heb Mandrake 9.2 geinstalleerd op mijn computer met sata.
  Mandrake was (is) tot nu toe de enige die automatisch de schijf kon vinden. Ik heb ook autoinstaller debian en knoppix geprobeerd.
  Dus misschien is dat wat voor je.
 • Ik heb hie SATA met gentoo 1.4 werken. Ik weet niet precies welke driver hij gebruikt, maar hij pikte hem meteen op. Wel heb ik kernel 2.6.x. Verder weet ik dat Gentoo LiveCD en SuseLive eval het niet doen. Die hangen op de detectie van de schijf.
 • Ik heb ook een vraag over SATA. Want tijdens de installatie van Windows XP moet je tijdens de installatie een diskette in je pc doen met de drivers voor je SATA controller erop. Dan wordt die automotisch geinstalleerd en daarna gaat windows zich installeren.

  Is dit ook het geval voor linux? (en dan specefiek voor Slackware?)

  Thanks alvast.
 • Wat slackware betreft: slackware 10.0 ondersteund standaard geen SATA, omdat het met kernel 2.4.26 wordt geleverd die geen SATA ondersteunt.
  Je hebt grofweg genomen drie mogelijkheden om er aan tegemoed te komen:
  1) Je installeert slackware-current, die een SATA kernel (2.4.27) aan boord heeft. Moeilijkheid hierbij is dat er geen officiele iso's van slackware-current zijn, dus moet je die elders zoeken of zelf maken (dat laatste gaat enkel gemakkelijk vanuit linux zelf)
  2) Je start de installatie met disketjes (ipv van cd te booten), waarbij je de SATA kernel uit -current gebruikt.
  3) Sommige SATA moederborden bieden (in de bios) de optie om in compatibiliteitsmode te draaien waardoor de sata harde schijf toch als klassieke ATA harde schijf kan worden aangesproken. Je kan dan na de instalaltie je kernel upgraden en de compatibiliteitsmode weer afzetten om optimale performantie te bekomen.

  Ik zou persoonlijk overwegen om een -current iso te zoeken (is het gemakkelijkste en je bent meteen up-to-date). Als ik wat tijd heb zal ik wat adressen zoeken waar je die kan downloaden… (of er zelf een maken en online zetten)
 • Nee. De drivers worden meestal in de kernel meegecompileerd. Zo heeft Slackware ondersteuning voor een aantal SATA controllers in de standaard installatiekernel. Als je ook (S)ATA RAID ondersteuning wilt hebben kun je de ataraid.i kernel laden, door [i:66d2d56e31]ataraid.i[/i:66d2d56e31] te tikken op de boot prompt van de installatie CD.

  Edit: ik heb het hier over -current, ik weet niet hoe de situatie op 10.0 is.
 • ftp://inferno.bioinformatics.vt.edu/linux-distros/slackware/slackware-current-iso/
  ftp://ftp.slackware.no/pub/linux/ISO-images/Slackware/Current-ISO-build/
 • Dus als ik het goed begrijp moet ik gewoon de iso's van de zogenaamde "current" versie downloaden en gebruiken en dan heb ik kans dat mijn SATA controller wordt ondersteund? Thanks voor de antwoorden.
 • precies ;)
 • Ik heb ook een SATA-disk. Je kan die disk op twee manieren door je kernel laten benaderen. Eentje is via de ide-module. Je kan hier een "oude" SATA-driver kiezen. Je disk wordt dan gemount als hde (1e SATA-disk).

  De tweede manier (schijnt ook sneller/moderne te zijn) is d.m.v. scsi. Je moet dan de ide-module niet selecteren. In de scsi-driver zit een nieuwere sata-driver. Je disk wordt dan gemount als sd0 (scsi-disk dus).

  Wel heb ik een probleem met mij USB-brander en sata-disk. Als ik de brander uitzet dan crashen alle scsi en usb-modulen. Heel raar. Dit zal ik nog wel eens posten als ik thuis weer internet heb.
 • Demonaz, heb jij slackware 10.0 of current (of heb je niet eens slackware?)?
 • Hij heeft gentoo :)
  Tja, de kans dat jij hetzelfde probleem gaat voorhebben is niet zo groot denk ik, dus ik zou zeggen: probeer het gewoon eens; boot met de slackware-current cd en bij het allereerste scherm (waarbij je een kernel en boot-opties mag kiezen) tik je: "sata.i" (zonder aanhalingstekens)
  Als alles goed gaat ziet hij gewoon je sata schijf en kan je slackware er op installeren zonder dat je verder nog iets speciaal moet doen.
 • Thanks mate.
 • is 't gelukt? :)
 • Ik heb nog geen linux, want ik heb een ADSL verbinding met 8 gieg datalimiet :( . Dus ik moet even wachten tot het einde van de maand om er zeker van te zijn dat ik nog genoeg dataverkeer over heb om 1,4 gieg te downloaden.

  Maar ik ben nu alvast informatie aan het winnen over linux en alle problemen die ik zou kunnen tegenkomen, zodat ALS ik het strax heb dat ik meteen een goeie installatie drop zou kunnen draaien :wink: .
 • Je hebt de tweede cd van slackware strict genomen niet nodig. (en zelfs niet alles van de eerste cd)
  De tweede cd bevat enkel de desktop omgevingen gnome en kde, en die kan je even goed achteraf nog zelf installeren (waarschijnlijk ga je er toch maar één van de twee gebruiken…) en dan is de download hooguit 200 mb. (dus in totaal 900 mb: 700 voor cd1 en dan nog 200 mb voor de desktop omgeving die je wil gebruiken)
 • Dat klinkt intressant. Maar denk ik het goed dat ik wel een desktopomgeving nodig heb? Dus zonder gnome, KDE of een vergelijkbaar iets kan ik niets zegmaar?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.