Vraag & Antwoord

OS Linux

[kde] print-tips

Anoniem
wbsoft
7 antwoorden
 • en ook bijvoorbeeld naar PDG [b:600055d5c1]kan[/b:600055d5c1] afdrukken.
  Nu staat dat kan er niet waardoor de zin geen goed Nederlands is.
 • kprinter is een zeer sterk punt van KDE imho. Ik gebruik het al tijden als universele afdrukinterface. Het biedt bovendien de optie om naar PDF af te drukken waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld mijn schooldocumenten is XHTML te schrijven, te openen in Konqueror en dan naar een PDF af te drukken. Hiermee heb je op een snelle en eenvoudige manier een universeel document. Het werkt fijner dan OpenOffice en makkelijker dan LaTeX.
 • heb gelijk even een tipje vermeld op www.kde.nl/tips/#printen1
 • Ik heb een nieuwe printer aangeschaft, een Canon i455. Inmiddels werkt de printer met behulp van deze tutorial.

  Wat daar ook in stond was een heel goede tip: in plaats van het lpr-commando kun je binnen KDE ook kprinter opgeven, als CUPS niet wordt ondersteund, bv. Je krijgt dan het scherm van kprinter, waar je vervolgens elke mogelijke printer kunt kiezen.
 • Het lijkt alsof KDE alle functionaliteit wil gaan leveren. IMHO een slechte ontwikkeling.
 • [quote:0914e07a98]
  Het lijkt alsof KDE alle functionaliteit wil gaan leveren
  [/quote:0914e07a98]
  Hoe kom je daar bij?????


  Max
 • [quote:55e2f135ae="water"]
  Wat daar ook in stond was een heel goede tip: in plaats van het lpr-commando kun je binnen KDE ook kprinter opgeven, als CUPS niet wordt ondersteund, bv. Je krijgt dan het scherm van kprinter, waar je vervolgens elke mogelijke printer kunt kiezen.[/quote:55e2f135ae]

  Klopt, het gaat hier echter om een afdrukdialogvenster, niet om een eigen afdruksubsysteem zoals daniel mogelijk denkt..

  Dat houdt het volgende in:

  als je in linux bijv. verschillende printers aanmaakt, en je wilt naar een bepaalde printer afdrukken vanuit bijv. acrobat reader, dan moet je in acroread's printerdialoogvenster het afdrukcommando [u:55e2f135ae]/usr/bin/lpr[/u:55e2f135ae] vervangen door lpr -P "printernaam".

  Vervang je het printercommando echter door [u:55e2f135ae]kprinter[/u:55e2f135ae], dan wordt het afdrukdialoogvenster van kde geopend en kun je op een wat comfortabeler manier de juiste printer kiezen.

  Omdat kprinter een volwaardige frontend biedt voor alle afdruksubsystemen (CUPS, lprng, etc…) met bijhorende mogelijkheden kun je bovendien vanuit kprinter meteen bepaalde opties kiezen, zoals kleurinstelling, afdrukkwaliteit, papierkwaliteit, etc.
  Verder kun je vanuit kprinter afdrukken naar een ps-bestand, pdf-bestand, naar een e-mailadres, etc. etc.
  Je kunt ook je eigen filters aanmaken, handig voor posterafdrukken etc..
  Tot slot kun je via kprinter ook ps/pdf-bestanden opslaan op een externe pc via de door KIO aangeboden bronnen (ftp, webdav, ssh, etc..)


  Kort samengevat, kprinter zorgt ervoor dat je vanuit elk willekeurig programma (kde/gnome/commandoregel/motif/openoffice) hetzelfde dialoogvenster met dezelfde afdrukmogelijkheden hebt.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.