Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux op een barebone (mini pc), werkt dat?

Anoniem
LibraOne
9 antwoorden
 • Hoi,

  Ik zie in advertenties van die leuke minipc's, barebones genoemd. Echte spacesavers, maar ik vroeg me af, kan je hier succesvol linux op draaien? Heeft iemand hier ervaring mee?
 • Ja, dat kan :D Ik heb RH 9 werkend gehad (helaas verkeerde partitie geformateerd, dus ben die nu kwijt) en ben nu bezig een SuSE 8.2 Pro distri werkend te krijgen. Op het netwerk na lukt dat prima. Overigens verwacht ik dat je elke moderne distri werkend zal kunnen krijgen: RedHat, SuSE, Mandrake, Fedora, etc. Bij de één zal het wat meer moeite kosten dan een ander, maar over het algemeen is het dus wel mogelijk.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ja waarom niet .
  Het is zijn gewoon minitowers !!!!
 • [quote:0671b9def3="M.V. Wesstein"]Op het netwerk na lukt dat prima. [/quote:0671b9def3]

  Dank voor je reactie! Stemt hoopvol. Ik wil kijken of ik voor een pc prive niet een barebone kan nemen. Welke problemen kom je overigens tegen met het netwerk? Wordt de geintegreerde NIC niet herkend?
 • [quote:8226eb2f04="peet@mandrake"]Ja waarom niet .
  Het is zijn gewoon minitowers !!!![/quote:8226eb2f04]

  Ik had het idee dat de moederborden niet dezelfde moederborden zijn die in een normaal formaat pc zitten. Misschien ook gebruik van andere 'exotische' chipsets… etc.
 • Of het werkt is volledig afhankelijk van de specs (chipsets ed).
 • Mobo's zijn idd niet echt 'standaard', maar waar het om gaat is de chipset idd. Ik heb een Shuttle SN41 G2 (AMD-based Nvidia nForce2) en Nvidia heeft drivers voor Linux op hun website ter download staan. Zie ook dit draadje waar je ook links vind naar Shuttle en Nvidia :) Voor sommige distri's heeft Nvidia RPM's gebouwd, maar m.i. ben je beter af met de tar-file omdat je dan op je eigen systeem compileert. Advies: download tar-file+readme-file (.txt of html) op een floppy en zet dit in een aparte dir. Installeer vandaar uit vlgs de readme-file. Succes!

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ik heb een Shuttle SS51G, waarop uitsluitend Linux draait. Ik draai voornameliijk Slackware current. De in het mobo geintegreerde Netwerk-kaart draait op de Realtek driver, het geluid op de interne geluidschip met de Intel8x0 ALSA driver en het beeld komt van de SiS driver voor XF86, dat de interne beeld-chip aandrijft. Ook Mandrake 9.1, VectorLinux en Collegelinux geinstalleerd (om eens te proberen) en ze draaien OK. Toen de harddisk nog nieuw was heb ik eerst wat partitie indelingen gemaakt mbv. de Knoppix cdrom. O.a. een 50 mb vfat partitie om een zip bestand met slackware installatie-stuff te installeren, zodat ik met maar een slackware boot flop de zaak kon downen en installeren. (Speur de README's op je favo Slackware download-site af hiernaar. Het is experimenteel, maar werkte bij mij prima).
  Kortom: het werkt prima. Tip: als je nog geen barebone hebt: de mijne maakt te veel lawaai naar mijn smaak, maar de nieuwste ST62K van Shuttle is veel stiller. Is nog niet leverbaar maar dat komt snel denk ik.
 • Op sommige shuttles kan default Manrake Linux geinstalleerd op worden door de fabrikant..
  dus. .ja het kan prima

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.