Vraag & Antwoord

OS Linux

multiboot XP en linux

Anoniem
jolo
28 antwoorden
 • Ik denk er aan om een cursus Linux te gaan volgen bij de LOI. De cursus is gebaseerd op een (meegeleverde) Mandrake distributie. Omdat mijn huidige linux pc te traag is, wil ik Linux op mijn XP pc zetten. Ik wil Lilo gebruiken als bootmanager. Kan ik zo een multiboot maken?
 • Ja dat kan, maar denk er wel aan dat als je windows later nog een keer gaat installeren. hij de Master Boot Record (MBR) van de hardeschijf weer overschrijft. Daar staat LILO op. Zorg in iedergeval ook voor een linux en windows bootfloppy.

  Verder zou ik gewoon linux installeren en niks met een cursus van de LOI gaan doen. Je kan hier veel vragen kwijt en Mandrak is een goed en duidelijk systeem voor beginners.
 • De cursus heeft idd niet zo veel diepgang:

  http://www.loi.nl/assinfo/asi_alg_001.nsf/frmWframeset?readForm&Mode=ass&Type=CUR&Asscod=930
 • Maar het gaat waarschijnlijk om het papiertje? Ze hadden dan trouwens beter Linux From Scratch kunnen nemen als basis-distributie. Die moet je helelmaal zelf bijelkaar compileren. Nu is het net een alternatieve windows-cursus.

  Maar wat wil je ermee?
 • Hahaha, een papiertje en voor mezelf de bevestiging dat ik een beetje met Linux overweg kan. Ik ben nu 2 weken bezig en het lukt aardig. Ik heb alleen mijn CD brander nog niet aan de gang gekregen (scsi emulatie lukt nog niet) en www.tweakers.net wordt door sommige browsers (Mozilla en Galeon) niet goed weergeven. Voor de rest is zo.n beetje alles gelukt. :)
 • Gefeliciteerd, dus waarom een cursus. Over half jaar bedenk je je dat je windows al in eeuwen niet meer hebt gezien :-)

  Maar welke distributie gebruik je? Ik zie in profiel dat het SUSE 7.3 is. Dat is wel erg oud hoor. Je kan beter 9.0 of beter nog Mandrake nemen. Mandrake in ook nogal goed in het bijhouden van de pakketten. In SUSE kan ik nog steed sniet makkelijk gnome 2.4 en kernel 2.6 installeren. Dit terwijl ik hem in mijn eigen Gentoo-distributie al erg lang heb.

  En trouwens bij mij ziet tweakers.net er goed uit hoor. Welke versies van galeon/mozilla gebruik je?
 • Galleon 0.12
  Mozilla 0.9.4
  Gnome 1.4.1(ben ik momenteel mee aan het expirmenteren)
  KDE 2.1.1
  Het updaten via YaST2 lukt niet helemaal omdat mijn systeem dat niet helemaal trekt. De hdd begint op een gegeven moment als een wezenloze te swappen.
 • Je bent programma technisch gezien wel een jaartje of twee teug bezich, maar wel beter met dat systeem. Op je nieuwe zou ik de nieuwste versies zetten. Die zijn een stuk sneller en beter. Vooral gnome is pas bij 2.4 echt volwassen geworden.

  Je hoeft je ook geen zorgen te maken over dualboot ed. want dat wordt door elke standaard distributie automatisch meegenomen.
 • je kan ook een boek kopen over bv Mandrake. www.mensys.nl
  Ik heb net een boek ontvangen over fedora-core1, inclusief 3cd-rom met Fedora erop 8)
 • [quote:63d8bef50a="nefertitis"]je kan ook een boek kopen over bv Mandrake. www.mensys.nl
  Ik heb net een boek ontvangen over fedora-core1, inclusief 3cd-rom met Fedora erop 8)[/quote:63d8bef50a]

  Ok thanx, maar ik studeer me nu suf aan de meegeleverde boeken van mijn SuSe distributie. Daar ben ik nog wel een paar weken zoet mee. :)
 • Boeken aan de kant, niks niet de kas van het LOI spekken: dowload (of bestel) gewoon Mandrake 9.2 of beter nog koop de LinuxStarter in de boekhandel. Bij de LinuxStarter zit Mandrake 9.2 plus een dik blad dat je helemaal vertrouwd maakt met GNU/Linux.
  De software die je op dit moment gebruikt is echt al hopeloos verouderd. Mozilla zit inmiddels aan versie 1.6, KDE aan versie 3.2, etc. De verbeteringen zijn echt enorm groot (in tegenstelling tot Windows veranderd er in OSS projecten ook werkelijk wat bij een nieuwe versie).
  Je zult zo met de software overweg kunnen hoor en hier op het forum zijn er zat mensen die je kunnen helpen als je ergens toch niet mocht uitkomen.
 • Mee eens. Vooral Gnome heeft als insteek, makkelijk te gebruiken.
 • Hoezo vooral GNOME? Ik vind KDE stukken consequenter, beter geintegreerd, beter doordacht, geavancheerder en makkelijker. IMHO is juist KDE voor een beginner veel makkelijker op te pakken.
 • Mja, de moeilijkheid van linux zit niet zo zeer in de desktop en desktop-toepassingen, maar in de installatie/configuratie van software, randapparatuur en netwerken..

  Max
 • Qua consequentie heb je helmaal gelijk. Gnome heeft dat pas bij Gnome2 ingevoerd. Ik la ooit iets over HID. De kern ervan was dat in elke Gnome2 programma de standaard functies op dezelfde plek in bijv.een menu te vinden is en dat standaard iconen er hetzelfde uitzien. Verder moest het programma een "voor Dummy's" interface hebben met daaronder wel gedetaileerde configuratiemogelijkheden.
 • [quote:f9c958a814="Marcel de Reus"]Hoezo vooral GNOME? .[/quote:f9c958a814]

  Please, geen desktopwars in dit forum ;)

  Max
 • maximilaan heeft gelijk :oops:
 • [quote:1a6404d521="Demonaz"] Ik las ooit iets over HID [/quote:1a6404d521]
  HIG heet dat (Human Interface Guidlines)
  Is veel over geschreven, wat op zich vreemd is, omdat dergelijke guidelines vrij normaal zijn voor een desktopomgeving en elke desktop ze dan ook heeft.

  Max
 • [quote:81a7ce8740="maximilaan"][quote:81a7ce8740="Demonaz"] Ik las ooit iets over HID [/quote:81a7ce8740]
  HIG heet dat (Human Interface Guidlines)
  Is veel over geschreven, wat op zich vreemd is, omdat dergelijke guidelines vrij normaal zijn voor een desktopomgeving en elke desktop ze dan ook heeft.

  Max[/quote:81a7ce8740]
  Maar hoe gedetailleerd zijn ze in sommige omgevingen? Bijv. in windows zit je je soms suf te staren naar "eigenschappen" ofzo. Nou moet ik wel zeggen dat ik bij winME ben afgehaakt.
 • toch zal een boek best handig zijn. Vooral als je s'avonds laat een probleem hebt, en waarvan toch duidelijk is dat er weinig mensen hier komen.

  Vooral als je de CLI beter wilt leren kennen is en boek handig. Meestal staan er nog voorbeelden bij wat bv de output zou kunnen zijn.

  Ik draai Core-1 en het is zeer gebruiksvriendelijk, maar zo leer je niet echt Linux kennen.
  Dat leer je pas als je de commando's kent van bv installeren van een RPM.

  Ik draai Core-1 nu 100% vanaf januari, en ik weet nog steeds niet hoe je iets de-installeerd.
  Ik weet eigenlijk zeer weinig commando's, maar goed, dat komt wel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.