Vraag & Antwoord

OS Linux

Hoe W98 vervangen met WinXP in Suse Linux/Win98 MultiBoot

Anoniem
Dilbert
7 antwoorden
 • Hallo, ik heb vorig jaar SuSE 8.3 geinstalleerd op mijn PC waar reeds Win98SE op stond. Dat ging zonder problemen, en ik heb sindsdien nog altijd beide systemen. Nu wil ik Win98 gaan vervangen met WinXP. Ik heb alleen gelezen dat WinXP de MBR overschrijft tijdens het installeren en daar zit ik niet echt op te wachten. Is er een manier om mijn multi-boot zo te houden als hij is? Ik hoef verder geen partities van formaat te veranderen, want dat gaat wel goed zo, en alles van mijn huidige Win98 partitie mag weg…
 • Of je kunt voorkomen dat XP het mbr overschijft weet ik niet, dat is eigenlijk een vraag voor het Windows-forum.
  Je kunt naderhand mbv de installatie-cd van SuSE wel op betrekkelijk eenvoudige wijze het oude MBR herstellen.

  Max
 • Volgens mij is dat echt onmogelijk. Windows kent maar een computersysteem en dat is Windows. XP overschrijft gegarandeerd je hele disk.
 • Ik zou zeggen, doe het volgende:
  - maak een Linux opstart schijf (kan dacht ik middels de basis configuratie software)
  - test die schijf, als het goed is start de computer op van diskette om vervolgens de linux installatie op de HD te laden

  Daarna, gewoon WInXP installeren. Als Windows 98 op C: staat, dan kan je gewoon XP daarover heen installeren (dan wel C: kiezen!). Windows XP zal Linux er echt niet afkieperen. Wel die MBR met Lilo, want dat snapt die niet.

  Vervolgens als dat klaar is, kun je de Linux basis configuratie weer aanpassen. Die diskette kun je gewoon bewaren voor een volgende keer.
 • [quote:34e44a9cc8="henk46"]Volgens mij is dat echt onmogelijk. Windows kent maar een computersysteem en dat is Windows. XP overschrijft gegarandeerd je hele disk.[/quote:34e44a9cc8]

  Volgens mij niet hoor: XP gaat voor zover ik weet op zoek naar de partities die hij aankan (dat zijn dus FAT & NTFS) en daar gooit hij zich dan op. Van onverdeelde ruimte maakt hij bijvoorbeeld ook geen eigen windowspartitie.
 • Volgens mij is het het makkelijkste om eerst windows te installeren en dan via windows een bootmanager te installeren zodat je linux weer kan opstarten.
 • Win XP kan je ook exact aangeven welke schijfruimte hij mag gebruiken, hij is niet dom hoor. Gewoon een partitie aangeven (die van Win98?) en installeren. Daarna booten met je Linux CD of Floppy en handmatig je bootpartitie aangeven. Vanuit Linux opnieuw je Grub of Lilo herstellen. Dan maakt ie er weer een mooie MBR van. Win XP weet dan nergens van en draati gewwon door.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.