Vraag & Antwoord

OS Linux

make, Rules.make en sources compileren

Anoniem
Hans.Vosman
7 antwoorden
 • Ik wil een stukje code voor de video driver compileren die nodig is om de grafische kaart beter te laten werken in een Debian Linux installatie op een PowerPC (Powerstack model). Nu is het mij duidelijk wat ik zo'n beetje nodig had, dus ik dacht laat ik eerst eens gewoon wat uitproberen.
  Ik las iets over 'make xconfig' waarmee op een fraaie manier allerlei instellingen gemaakt konden worden. Dat lijkt niet in Debian te zitten. Ipv daarvan krijg ik de melding dat het bestand '\Rules.make' ontbreekt. Ik kan me wel een beetje voorstellen waar die voor nodig is maarre, waar vind ik die of heb ik wat anders nodig. Met man make krijg ik er geen geen informatie over. De term komt voor in de 'makefile'.

  De source die ik heb gevonden staat in ISO formaat en is bedoeld voor het I386 platform. De bestanden die ik expliciet nodig heb, komen niet overeen met wat ik nodig heb. Het kan zijn dat daar een probleem zit, maar ik twijfel. ZIt er toch nog zoveel verschillen tussen de ene en de andere Linux distributie en versie? WIe kan me op weg helpen?
 • Je moet zoiezo de kernelsources installeren en vervolgens kun je de kernelconfig veranderen met:
  cd /usr/src/linux
  make menuconfig
  en dan recompilen. Als je de 2.6 kernel gebruikt dan klopt het overigens dat rules.make ontbreekt. Je zult dan waarschijnlijk even naar een voor 2.6 compatible versie van de driver zoeken.
 • Die versienrs zeggen me niet zoveel. Op de PowerPC staat Debian 2.2.20-prep. Op een PI-133 met een vergelijkbare videokaart zit Debian 2.2.20-idepci. Op een Celeron systeem die ik pas heb geinstalleerd via internet staat precies dezelfde versie(?). Zover ik weet gebruikt Knoppix 3.3 en Redhat 9 een nieuwere kernel. De kernel source van de PowerPC heb ik nog niet kunnen traceren. De 7 schijven Debian sources (!) die ik heb, lijken voor Intel bedoeld. De PowerPC specifieke code kan ik er niet op vinden. Ik heb dus niet alles uitgepakt omdat volgens mij op schijf 1 de door mij benodigde code staat/zou moeten staan. Ik zal de test in ieder geval uitvoeren op de PI-133. Hierop draait de KDE, dus is dat goed vergelijkingsmateriaal. Ik zit te overwegen om de Knoppix PowerPC versie te proberen. Als die eigenlijk voor de nieuwere Macs bedoeld is, dan heb ik er helaas niks aan. Dat heb ik zelf nog niet kunnen achterhalen. Wordt weer zoeken en puzzelen.
 • Schijf 1 heet "GNU/Linux 3.0 r2 "Woody" - Official Source-1 CD".
  Klinkt wel nieuw. Overigens is het mij niet duidelijk hoe ik een en ander is de src map moet zetten. Als ik het ingepakte bestand dat ik nodig heb uitpak dan zie ik een lange map naam verschijnen': xfree86-4.1.0/upstream/archives/xc/programs/Xserver/hw/xfree86/drivers

  Op zich hoopte ik dat de laatste map voldoende was. Verder zat ik in /boot nog een config bestand staan waarin variabelen staan die ik ook nodig heb. Omdat ik de PowerPC sources niet heb, weet ik niet op welk niveau de verschillen bestaan. In ieder geval is de inhoud van de drivers map anders, zowel de inhoud als het resultaat (.o bestanden).

  Ik ben overigens wel blij met Samba, SSH en WinSCP. Kan ik gewoon achter mijn WIndows computer van alles uitproberen. En dat uitpakken gaat op mijn WIndows PC ook vele malen sneller …
 • [quote:6bd499fe39="Hans.Vosman"]Ik las iets over 'make xconfig' waarmee op een fraaie manier allerlei instellingen gemaakt konden worden. Dat lijkt niet in Debian te zitten. [/quote:6bd499fe39] In een Knoppix 3.3 CD van 16-2-2004 geïnstalleerd op harddisk, werkt make xconfig bij mij wel. (Kernel 2.6.3)

  [quote:6bd499fe39="Hans.Vosman"]Ik zit te overwegen om de Knoppix PowerPC versie te proberen. [/quote:6bd499fe39] Heb je die discussie over "knoppix on mac" op het knoppix forum al gelezen? http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=3646

  [quote:6bd499fe39="Hans.Vosman"] De kernel source van de PowerPC heb ik nog niet kunnen traceren. [/quote:6bd499fe39] http://www.ppckernel.org/
 • Dank voor de informatie. Ik heb inmiddels een Nederlandstalige site gevonden met meer gedetailleerde informatie. Dat zal me verder helpen. Echter ik zou graag van te voren willen weten hoeveel data dat gaat worden. En de kerrnel is nog geen X-Windows. Voorlopig voor mij even veel zoeken en uitproberen.
 • Hier wat links:
  http://www.penguinppc.org
  http://diederen.demon.nl

  Ik heb de PPC Knoppix 13-7-2003 versie gedownload, nog niet uitgeprobeerd. Mijn Powerstack heeft overigens een 604 CPU. De nieuwste Linux versies zijn vaak voor de G-serie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.