Vraag & Antwoord

OS Linux

apollon wil niet.

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Apollon op Suse 9.0 met KDE32 geinstalleerd mbv de volgende howto:
  http://www.kde.nl/doc/apollon/

  Ik krijg bij het opstarten de volgende melding:

  -Fout tijdens verbinden
  De giFT-daemon, welke verantwoordelijk is voor het verbinden met de verschillende netwerken lijkt niet actief te zijn en ik ben niet in staat deze te starten
  Waarschijnlijk is uw giFT-installatie beschadigd. Probeer giFT handmatig te starten met het commando "giftd" vanaf de commando-prompt. Als dit fouten geeft, dan is er waarschijnlijk een interne fout in giFT of in uw giFT-configuratie. Zie de giFT-homepage op http://giftproject.org voor hulp.-

  giFT is geinstalleerd in /usr/local/lib , als ik giftd doe krijg ik de melding dat "libgift.so.0" er niet is, maar dat ook in die directory. :cry: Wie heeft raad!
 • Je moet eerst giFT starten ('giftd -d') voordat je apollon start.
 • Dat snap ik, alleen dan krijg de melding dat "libgift.so.0" niet gevonden wordt. Maar hij staat wel degelijk de directory die ik genoemd heb (zie eerste bericht!)
 • Controleer eens of de regel /usr/local/lib in het bestand /etc/ld.so.conf staat. Zo nee, voeg dan eerst die regel toe.

  Voer vervolgens (als root) "ldconfig" (zonder aanhalingstekens) uit. (dus ook als je die regel in ld.so.conf er al stond), en probeer giftd dan nog eens te starten.
 • Bamboe, bedankt. Kun je mij eens uit leggen wat ik nu met het commando "ldconfig" gedaan heb?De regel stond er overigens al in, en na gift-setup te hebben gedaan werkt het allemaal naar behoren.
 • ldconfig maakt een soort index/cache aan van alle shared libraries (.so files dus) die op een locatie staan die in /etc/ld.so.conf staan opgegeven.
  Programma's die een shared library nodig hebben kunnen dan van deze index gebruik maken om de desbetreffende library terug te vinden.
  Normaal gezien moet bij het installeren van elke nieuwe library ldconfig worden uitgevoerd, anders zullen andere programma's die library niet kunnen terugvinden. Meestal wordt door het installatiescript van het programma (of de package installer van de distributie, zoals rpm of apt-get) automatisch ldconfig uitvoeren. Dat dit nu bij apollon niet gebeurd is, lijkt mij een foutje in de installer.

  Voor meer uitgebreide info: tik man ldconfig ;-)

  Groetjes,

  Herr Bamb
 • Ik heb het begrepen, bedankt. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.