Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux uninstallen

Anoniem
jolo
14 antwoorden
 • Ik heb zojuist Mandrake Linux geinstalleerd, maar wil het nu weer uninstallen omdat het niet geheel is zoals ik wil :-? . Nu weet ik alleen niet hoe dit gedaan moet worden… Kan iemand mij daarme helpen?

  Alvast bedankt
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=111784
  daar staat 't, ik heb daar ooit een post neergezet, en dat zal het antwoord wel zijnn op jouw post hier :)

  Dionysus.
 • Hmmm… het probleem is dat ik twee hdds heb en op de ene staat Windows ME en de andere Linux (mandrake)… Daar zitten nmlk twee partrities op; een met een Ext2 en een met een Swap bestandssysteem op. Het probleem is dus nog niet helemaal opgelost… Kan je me verder helpen hiermee?

  Thx
 • [quote:9fcd561d7c="carlobernardini"]Hmmm… het probleem is dat ik twee hdds heb en op de ene staat Windows ME en de andere Linux (mandrake)… Daar zitten nmlk twee partrities op; een met een Ext2 en een met een Swap bestandssysteem op. Het probleem is dus nog niet helemaal opgelost… Kan je me verder helpen hiermee?

  Thx[/quote:9fcd561d7c]

  Ja, ik kan je wel helpen.

  Boot in windows me, installeer partition magic, formateer dan die ext2 en swap partitie naar fat32 start opnieuw op met je windows me cd. Die heeft waarschijnlijk een 'repair' functie. Typ dan 'help' en waarschijnlijk vind je in de 'repair console' een commando als fixboot.

  Dit is de makkelijkste oplossing als je niet al te veel gezeur wilt.
 • Start op onder DOS, en tik:
  [code:1:2ce04820f1]fdisk[/code:1:2ce04820f1]
  Kies dan de optie 'partitie verwijderen' en geef de juiste partitie aan.
 • Kijk, Windows en Linux staan dus niet op dezelfde harddisk, en kan ik niet gewoon "formatteren" doen bij de harddisk waar linux op staat (er staan geen belangrijke dingen op die ik moet houden, maar op de windows-harddisk wel…)? Of kan het alleen met fdisk->hardeschijf waar linux op zit formatteren? Ik heb al partition Magic 7.0 Pro, dus kan het daar niet mee?
  Alvast bedankt maar weer ;)
 • eerst met PM de 2e harde schijf vrijmaken van linuxpartities en dan een of meerdere windowspartities aanmaken.
  deze partities daarna formatteren :)
 • thx allemaal
 • Nog een ding: Kan ik linux ook gewoon zonder partities op de tweede harddisk installeren en dat windows dan ook nog gewoon kan booten en Linux de hele harddisk kan gebruiken? Want de partities die ik kan maken met partition magick zijn heel klein (maar 2Gb), en ik denk dat ik dus iets fout doe… Ik maak nmlk twee partities; een met het Ext2 bestandssysteem (primair) en daarna nog een Swap partitie (ook primair). Maar de maximale grootte van de Ext2 partitie is dus maar 2Gb…???

  Wat doe ik fout?
 • Volgensmij is de 2GB de grens van FAT16 ;)
 • Maar van mijn part gebruik ik de hele harddisk voor linux (windows staat op een andere harddisk, de master), maar kan dat wel en kan ik windows dan nog wel opstarten?
 • Ja. Stop de installatie CD-R/DVD van de Linux distri naar keus in de speler, opstarten en dan aangeven welke partitie voor Linux bestemd is. Overigens adviseer ik je wel FAT (ook wel FAT16 genoemd) om te zetten naar FAT 32 (vanaf Win 95 of 98, kweeniemeer :() Dan kun je nl grotere partities maken. Probeer ook eens Partition Manager 8 of hoger.

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:8a3cc0c39e="carlobernardini"]Nog een ding: Kan ik linux ook gewoon zonder partities op de tweede harddisk installeren en dat windows dan ook nog gewoon kan booten en Linux de hele harddisk kan gebruiken? [/quote:8a3cc0c39e] Ja dat kan, maar dan zal die tweede harddisk tijdens de Linux installatie door DiskDrake moeten worden gepartitioneerd. Stel je hebt als taal Nederlands gekozen, en je tweede harddisk is al leeg, dus een harddisk zonder partities. Dan kun je selecteren gebruik vrije ruimte. DiskDrake maakt dan de partities aan, en formatteert deze. Welke versie van Mandrake had je willen installeren? Als het om een redelijk recente versie gaat, dan maakt DiskDrake automatische een swap- en een ext3 root partitie aan. PartitionMagic ondersteunt ext3 vanaf versie 8.0.
  Daarna kun je de Mandrake pakketten selecteren. Mandrake zal Windows opnemen in het bootmenu, zodat je kunt kiezen tussen Windows en Mandrake Linux.
 • dat is wel een leuk plan. Mijn versie is de Mandrake 9.2 download edition. Maar nu heb ik van de harddisk een grote Fat32 partitie gemaakt. Hinderd dat DiscDrake? Of kan ik nog gewoon doen wat jij zei?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.