Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux opstarten

Anoniem
None
11 antwoorden
  • Hoi

    Ik heb door problemen met windows deze opnieuw moeten installeren.
    Maar als ik nu mijn PC aanzet dan krijg ik niet meer het keuze menu
    van SUSE 8.2 waarbij ik kan kiezen tussen LINUX of Windows.
    Het systeem start nu weer gewoon op met M$. Wat heb ik verkeerd
    gedaan ??????? :oops: :( :oops: :( :oops: :( :oops: :(

    grt, FX

    ps Haarlem gaat ook over op Linux, en onze ROC stagiare's gebruiken
    op de hoge school Linux naar volle tevredenheid. En M$ deelt gratis
    tienduizenden pakketten office uit aan ambtenaren in de USA omdat men
    niet overgaat op dit nieuwe pakket. Het begin is er. Het zal de wereld
    goed doen als er concurrentie is, al is dit nog niet op het gewenste niveau.
  • Booten met de resque flop die je gemaakt hebt tijdens de installatie en dan je bootmanager opnieuw installeren.

    Lilo:
    opnieuw de opdracht Lilo in een console geven

    Grub:
    geen idee


    PS
    Je had toch wel een resque disk gemaakt heh…..
    Anders kan je misschien wel booten met de installatie cd of met loadlin (google naar loadlin voor instrukties).
  • Anders Rawrite.exe gebruiken in windows. Hier kun je ook heel handig een boot
    ootdisk maken.
  • [quote:4e6618687d="FX"]Wat heb ik verkeerd
    gedaan ??????? :oops: :( :oops: :( :oops: :( :oops: :([/quote:4e6618687d]

    Je hebt niks verkeerd gedaan, maar windows overschrijft de MBR (waar je bootmenu in stond) met de data die nodig is voor windows om op te starten.
  • [quote:da1432cb60="FX"]Maar als ik nu mijn PC aanzet dan krijg ik niet meer het keuze menu
    van SUSE 8.2 waarbij ik kan kiezen tussen LINUX of Windows.
    Het systeem start nu weer gewoon op met M$.[/quote:da1432cb60] Als je geen SuSE Linux bootdisk hebt kun je inderdaad zoals Bilbo aangeeft opstarten vanaf de SuSE installatie cd. Je kiest dan voor Installation [Enter] na enige tijd. Select your languauge: Nederlands. Accepteren en dan selecteer je Boot geïnstalleerd systeem. Als er meerdere Linux partities getoond worden, selecteer je de partitie waarbij SUSE 8.2 vermeld staat, en je klikt op Boot. Als SuSE 8.2 gestart is start je YaST > Systeem > Bootloader configuration. Dan klik je op Reset en MBR van harddisk terug zetten. Er verschijnt een waarschuwing. Je klikt op Ja herschrijven. Als het goed is gegaan verschijnt het dialoog. Het MBR is met succes terug gezet. OK, Afronden en sluiten. Verwijder de SuSE installatie cd.

    Bij mij bleek tijdens een test die ik deed, maar dan met SuSE 9.0 het terug zetten van de MBR op die manier niet te werken. Is dat bij jouw ook het geval. Als je GRUB gebruikt typ dan als superuser in een Konsole
    [code:1:da1432cb60]
    grub-install /dev/hda
    [/code:1:da1432cb60][Enter]

    Hierbij ben ik er vanuit gegaan dat je harddisk waarmee je boot /dev/hda is.
  • Mocht het een troost zijn….. ik heb ettelijke keren linux opnieuw geinstalleerd omdat ik dacht dat het niet anders kon…… tot ik er achter kwam dat je uitsluitend de bootloader opnieuw moest installeren…….. windows is nu eenmaal een beetje remy.
  • Hoi

    Bedankt voor de reactie's. Ik ga het uitproberen.

    grt, FX
  • Hoi Jolo

    Gedaan wat je zei, en het werkt in 1 keer.

    Nogmaals bedankt, ik ben weer in de lucht.


    grt, FX
  • Tja, hoewel ik het wat vreemd vind dat ik nu mijn optie voor
    windows kwijt ben tijdens de start up.
    Maar toegegeven, dat is minder ernstig.

    Maar ik kan dus niet meer bij Visual basic :(

    grt, FX
  • [quote:f6fcd55e38="FX"]Tja, hoewel ik het wat vreemd vind dat ik nu mijn optie voor
    windows kwijt ben tijdens de start up. [/quote:f6fcd55e38] Staan er in YaST > Systeem > Bootloader configuration > Wijzig configuratie bestanden, dan geen regels meer over je Windows partitie? Als Windows op /dev/hda1 staat zou dit er in moeten staan.
    [code:1:f6fcd55e38]
    ###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: Windows###
    title Windows
    root (hd0,0)
    chainloader +1
    [/code:1:f6fcd55e38]
  • Hoi Jolo

    Ik heb die code van jou er in geplakt, en nu werkt echt alles weer.
    Wederom dank. Dat doet M$ toch maar even na herinstallatie.

    grt, FX

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord