Vraag & Antwoord

OS Linux

lisa server?

Anoniem
jan_dakpan
4 antwoorden
 • Voor mijn stage bedrijf ben ik bezig met Suse 9.0 Professional. Dat is voor mij de eerste keer dat ik met een linux distributeur werk.
  Installatie is vlekkeloos gegaan. Ook de herkenning in het Win2k netwerk is goed gegaan dmv samba client/server. Nu zijn er 2 vragen waar ik niet uit kom.

  1. Vanaf mijn win2k werkstation kan ik de suse pc zien. als ik er op dubbelklik krijg ik de map printers te zien. Dat is het enigste wat zichtbaar is. Hoe krijg ik daar de c schijf te zien? ik heb al geprobeerd met rechtsklik>eigenschappen maar daar staat niet (net zoals bij een normale map) 'gegevens delen in lokaal netwerk' bij. (als ik die map gewone map deel krijg ik hem btw ook niet te zien).

  2. Als ik op LAN-browser klik wordt er dit gezegd: De Lisa-server blijkt niet te draaien. Om de LAN-browser te kunnen gebruiken vraag systeembeheer bla bla bal…
  Heb ik de Lisa-server nodig om het internet op te gaan?
 • punt 1:
  SuSE kent geen c:-map.
  (het benaderen van een hoofdmap via een smb-netwerk is overigeins zowiezo niet de bedoeling)
  Welke map op de suse-pc wil je openen?

  normaliter maak je op de SuSE-pc dezelfde gebruikers aan als op de XP-pc, en die maak je dan via smbadduser of smbpasswd bekend bij samba.
  Door op de XP-bak in te loggen onder zo'n gebruikersnaam kun je de persoonlijke documenten van de betreffende gebruiekrsnaam openen.
  Verder kun je er voor zorgen dat ook gastaccounts mogen inloggen op de suse-bak.

  punt2:
  je klik op de knop LAN, terwijl je op internet wilt?
  LAN betekent Local Area Network, en is dus het lokale netwerk.
  De knop die je gebruikt maakt gebruik van LiSA. LiSA is een frontend voor alle netwerkprotocollen die je op een lan-netwerk kunt tegenkomen. Voor een eenvoudig smb-netwerkje dus eigenlijk overbodig.
  Gebruik linneighbourhood of het commando [b:00a3b3a35e]smb:/[/b:00a3b3a35e] in het locatieveld van konqueror om je lokale netwerk te bekijken..

  Succes, Max
 • :oops:
  hehe…..zoals je ziet heb ik nog er niet eg veel kaas van gegeten.
  Maar wat die c map betreft: onder de vaste schijf op de desktop staat C. Dus vandaar dat ik hem zo genoemd heb.
  Op de pc zat hiervoor win2k en heb hem geformatteerd met met opstartdiskette en schijf opgedeeld met fdisk. Misschien dat hij zodoende de naam heeft gekregen. *(zo heet mijn 'root' file:/windows/C :oops: :wink:

  iig dank voor je reactie. ik weet nu iig in welke richting ik moet zoeken. thnx.

  Ik heb echter ff een vraagje van wat ik tegenkwam: ik wilde een *.exe opstarten. Herkent linux geen executeables of gebruikt Linux daar iets anders voor?
 • [quote:c860cc0b9b="jan_dakpan"]
  Ik heb echter ff een vraagje van wat ik tegenkwam: ik wilde een *.exe opstarten. Herkent linux geen executeables of gebruikt Linux daar iets anders voor?[/quote:c860cc0b9b]
  Lees even de faq van dit forum over het fenomeen exe-bestanden en Linux.

  Verder kent linux geen mime types zoals windows die heeft, een programma herken je dus niet aan de extensie, maar aan de toegangsrechten.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.