Vraag & Antwoord

OS Linux

Debian vs FreeBSD

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Hallo allemaal,
  Ben een tijdje van het forum weggeweest, maar ben dan toch weer terug met een vraagje.

  Ben de afgelopen tijd wat aan het stoeien geweest met wat Linux distros, puur om de mogelijkheden eens te bekijken. Ben echter zeer gecharmeerd geraakt van de snelheid en stabiliteit. Wil er dan ook meer mee gaan doen (server-technisch gezien). Ik hoef geen fancy sh*t als window managers ed., en kwam zelf uit op Debian en FreeBSD. Beide waren snel te installeren en draaien al een maand (24/7) zonder problemen. Wezenlijk verschil dat ik tegenkwam is dat FreeBSD de packages (pkg_add, apt-get) over het algemeen netjes in /usr/local parkeert, terwijl het bij Debian vaak zoeken is.

  Nu ben ik zoals aangegeven niet vreselijk bekend met Linux en wil deze vraag dan ook aan de kenners voorleggen: [b:39f68c1947]Als ik uit beide distros zou gaan kiezen, welke heeft dan, volgens jullie, de voorkeur?[/b:39f68c1947]
  Of adviseren jullie misschien een andere …

  Alvast bedankt!
 • Ik denk dat het op zich niet veel uit maakt. Ligt er helemaal aan waarvoor je je os wilt gebruiken. Voor een zware web- of ftp-server zou ik direct zeggen FreeBSD. Voor een pc die wat meer multimedia moet kunnen of meer hardware moet aansturen zou ik direct zeggen Debian.

  Keus is aan jou…
 • [quote:745ba1cde2="MrLeeJohn"]Voor een zware web- of ftp-server zou ik direct zeggen FreeBSD. Voor een pc die wat meer multimedia moet kunnen of meer hardware moet aansturen zou ik direct zeggen Debian.[/quote:745ba1cde2]

  Daar is dus al een punt wat nieuw is voor mij. Ik was in de veronderstelling dat de server-software allemaal dezelfde kracht en stabiliteit bevatte en dat gebruik van de grafische schil de performance beinvloedde.

  Mijn intentie is om een web, mail en ftpserver op te zetten. In eerste instantie voor kleinschalig persoonlijk gebruik. Als ik het idee heb genoeg te weten kan ik die kennis gebruiken voor het beheren van een (nog aan te schaffen) dedicated server.

  Ik kreeg de tip dat de meeste servers vooraf geinstalleerd worden met RedHat. Is dit waar? Dan zou het handiger zijn om met Red Hat in te stappen.
 • [quote:1b5c6b750a="Sjaakie Helderhorst"]Daar is dus al een punt wat nieuw is voor mij. Ik was in de veronderstelling dat de server-software allemaal dezelfde kracht en stabiliteit bevatte en dat gebruik van de grafische schil de performance beinvloedde. [/quote:1b5c6b750a]
  Klopt, mrlee bedoelt waarschijnlijk dat Debian meer soorten hardware ondersteunt dan FreeBSD, en dat als je filmpjes wilt bekijken je ook beter bij linux kunt blijven (wat nu dus niet van toepassing is)

  [quote:1b5c6b750a]
  Ik kreeg de tip dat de meeste servers vooraf geinstalleerd worden met RedHat. Is dit waar? Dan zou het handiger zijn om met Red Hat in te stappen.[/quote:1b5c6b750a]
  RH is marktleider op linuxgebied.
  Maar er worden ook pc's verkocht met een andere smaak Linux voorgeinstalleerd….
  Verder betekent je uitspraak eigenlijk dat FreeBSD dus hoe dan ook afvalt.

  Max
 • [quote:a031a3563b]RH is marktleider op linuxgebied.[/quote:a031a3563b]
  Wat is de verwachting voor de toekomst? Blijft Red Hat marktleider of zijn er anderen in opmars?

  [quote:a031a3563b]Verder betekent je uitspraak eigenlijk dat FreeBSD dus hoe dan ook afvalt.[/quote:a031a3563b]
  Bedoel je mijn (onjuiste) benaming van FreeBSD als Linux-distro in m'n verhaal?
 • Het is sterk een kwestie van smaak. Zelf zou ik voor een BSD variant of Slackware gaan, simpelweg omdat ik weet dat de kwaliteitscontrole daar veel hoger is. Debian bestaat uit duizenden packages, en de kwaliteit van een package hangt af van de beheerder. Slackware wordt onderhouden door één persoon, waar ik/we op aan kunnen wat kwaliteitseisen betreft. Patrick Vokerding heeft gedurende 10 jaar een grote reputatie opgebouwd. Zo'n grote zelfs, dat een nieuwe kernel, XFree86, etc versie vaak pas stabiel wordt beschouwd als het onderdeel van Slackware is. De BSD varianten hebben het voordeel dat het besturingssysteem zelf door de BSD projecten onderhouden wordt, in plaats van losse beheerders. Als je eens de CVS mailinglists bijhoudt van de BSD projecten weet je hoe vaak elke regel code afgewogen, getest en bijgeschaafd wordt voordat het in een stabiele versie komt. NetBSD heeft een hele goede reputatie op dit gebied, maar ook FreeBSD (waar veel mensen niet op letten is dat de 5.x branch van FreeBSD nog niet(!) stabiel is verklaard, 4.x is rotsvast).

  Overigens is Max's argument tegen FreeBSD op de desktop onzin, aangezien NVidia ook gewoon drivers voor FreeBSD uitbrengt. Dus voor videokaartaccelleratie hoef je het niet te laten. Daarnaast is de hardwareondersteuning bijna net zo breed als Linux.
 • >RH is marktleider op linuxgebied.
  >Wat is de verwachting voor de toekomst? Blijft Red Hat marktleider of zijn er anderen in opmars?

  RedHat richt zich nu hoofdzakelijk op zakelijke servers. Voor bedrijven zal RedHat een goede keus blijven. Voor thuisgebruikers is RedHat gestopt. Je kunt RedHat7/8/9 nog wel gebruiken. In de enterprise-hoek kun je WhiteBox proberen. Maar Debian is ook goed…

  > Verder betekent je uitspraak eigenlijk dat FreeBSD dus hoe dan ook afvalt.

  Je hebt het voor de kracht idd niet nodig. Maar blijft ook een goede keus voor jouw doeleinden.
 • Een aanvulling wat betreft RedHat: niet doen! Je moet nu een duur supportcontract hebben van RedHat om security updates te krijgen. Op de securityupdates van de kleine, jonge vrijwillegersprojecten kun je niet vertrouwen. Ze hebben nog niet hun kwaliteit bewezen, en hun continuiteit is nog niet zeker (WhiteBox e.d.).
 • Dank voor jullie inbreng, het lijkt erop dat ik toch voor BSD ga, tenzij er hierna aannemelijke redenen voorbijkomen om het niet te doen. Ben in ieder geval wel weer een hoop wijzer geworden.

  Misschien een conservatieve houding, maar ik ben van mening dat een project waarbij de de kern door een partij bewaakt word de meest stabiele en langst levende oplossing is. (Dus kom ik toch weer bij zowel Debian als BSD uit).Voor zover ik weet loopt Debian achter (tussen haakjes), omdat er ook een strenge controle is voordat er een nieuwe release komt.
  FreeBSD is de misschien wat zwaar voor mijn doeleinden, maar de extra capaciteit zit ook niet in de weg…

  Jammer dat er tegenwoordig voor RedHat betaald moet worden. Voor een bedrijf is dat geen probleem (de aanschaf blijft goedkoper dan M$), maar voor een partikulier is het toch wat teveel.

  Bedankt!
 • FreeBSD zwaarder? Nee hoor! De kernel algoritmes schalen alleen wat beter, waardoor er meer performance behaald wordt op zware servers. Qua processorbelasting, geheugengebruik, of wat dan ook maar het niets tot weinig uit (kernel algoritmes zijn ongelovelijk klein).
 • Zo had ik het eigenlijk ook bedoelt, beetje ongelukkige woordkeuze :oops:
 • FreeBSD heeft veel power. Misschien moet je nog wel het e.e.a. bijleren omdat het toch anders is dan Linux. Maar dat went snel.
 • Ik mis eigenlijk nog een belangrijk verschil in deze discussie….
  BSD is unix
  GNU/Linux niet

  niet dat het mij een barst uitmaakt….. maar toch ;)


  BTW
  Als het op ondersteuning gaat hebben slackers en bsd aanhangers de naam onvriendelijk en afstandelijk te zijn……. slackers zijn echter toch net ff vriendlijker

  ik zou voor Slack gaan
 • Peter, je haalt BSD'ers en OpenBSD'ers doorelkaar :p. Volg voor een dag eens de openbsd-misc mailinglist, en je weet waarom je in ieder geval niet voor OpenBSD moet gaan ;). De NetBSD lijsten zijn erg aardig en behulpzaam, FreeBSD weet ik niet (al jaren niet meer gebruikt).

  Overigens hangt het er bij Slackware vanaf waar je komt. Alt.os.linux.slackware is wel eens, erm, hard tegenover newbies, maar het NedSlack Forum is natuurlijk weer heel erg aardig ;).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.