Vraag & Antwoord

OS Linux

LOI cursus

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Ik ben een week geleden met een LOI cursus Linux begonnen. Ik ben nu bezig met een hoofdstuk over packages managers. De belangrijkste zijn RPM en Debian Package Manager. Wordt de laatste eigenlijk nog wel gebruikt? In de praktijk kom ik alleen maar rpm tegen.
 • Er zijn volgens mij meer .deb-pakketen dan rpm-pakketten te vinden op internet.
  Verschil met rpm is echter dat veel Debian-gebruikers via apt met een commando of klik complete softwarepakketten kunnen installeren.
  Dit kan alleen als alle .deb-bestanden op centrale servers staan, en dus niet verspreid over heel internet.
  Vandaar dat je .deb-bestanden minder in het wild tegenkomt.

  Max
 • Rpms? Debs?
  Ik kom eigenlijk alleen maar .tgz of tar.gz tegen?
 • Het is maar net waar je zoekt natuurlijk :)
  maar tarballs kom je het meest tegen, alle oss-software wordt in tarball verspreid, en adv die tarballs worden (vaak door derden) weer de rpm en deb-pakketten aangemaakt

  Max
 • Debian packages worden juist superveel gebruikt. Distro's als Knoppix, Lindows, Xandros, Libranet en natuurlijk Debian zelf gebruiken het enorme .deb archief. Het grote voordeel van .deb is dat er enorm veel officiele .deb packages zijn. Dat wil zeggen packages die gemaakt zijn door het Debian project en daardoor ook een zekere betrouwbaarheid genieten.
  Hier vind je bijvoorbeeld alle Debian unstable packages.

  De Debian package manger (dpkg) is overigens voor veel gebruikers onzichtbaar, omdat ze de veel geavancheerdere tool apt gebruiken om de pakketten te beheren. Apt ligt als een laagje over dpkg heen.
 • Libranet gebruikt trouwens een meta-archief ;). Maar ik ben het met Maximimaal eens, er is waarschijnlijk meer software "geDEBed" dan "geRPMed". Alleen al Debian heeft nu bijvoorbeeld 8710 packages, wat geloof ik neerkomt op 13 CD's. Alleen FreeBSD heeft bij mijn weten meer ports.
 • Ik heb tot nu toe alleen SuSe en Mandrake gebruikt. Er valt dus kennelijk nog aardig wat te ontdekken. :)
 • [quote:5b00de631b="danieldk"]Libranet gebruikt trouwens een meta-archief ;). Maar ik ben het met Maximimaal eens, er is waarschijnlijk meer software "geDEBed" dan "geRPMed". Alleen al Debian heeft nu bijvoorbeeld 8710 packages, wat geloof ik neerkomt op 13 CD's. Alleen FreeBSD heeft bij mijn weten meer ports.[/quote:5b00de631b]

  [code:1:5b00de631b]
  [kayjay@nefer-tmu kayjay]$ urpmi <tab>
  Display all 6929 possibilities? (y or n)
  [/code:1:5b00de631b]

  mwoah Mandrake komt ook al aardig in de buurt met rpm :)
 • Hoe bevalt die LOI cursus eigenlijk?
  Het lijkt me leuk om eens gestructureerd met linux aan de gang te gaan. :wink:
 • Persoonlijk zou ik zeggen (als je het niet om een titel doet): koop een paar goede O'Reilly boeken. Veel goedkoper, en waarschijnlijk leer je er meer van…
 • Persoonlijk zou ik zeggen ;) installeer gewoon een GNU/Linux distro, mik je bestaande OS het raam uit en werk gewoon door: daar leer je van. Zie je maar te redden en als er een probleem is probeer je het mbv Google en het forum op te lossen. Productief met GNU/Linux werken is niet zo ingewikkeld meer tegenwoordig :P
 • De LOI cursus bevalt wel. Lekker simpel en je komt dingen tegen waar je normaal weinig aandacht aan zou besteden (zoals RPM/dpck). Een klein nadeel is dat ze een heel klein beetje achter lopen. Maar dat is niet te voorkomen, omdat Linux altijd erg snel verandert :)
 • [quote:fbde857f1c="Bilbo"]Rpms? Debs?
  Ik kom eigenlijk alleen maar .tgz of tar.gz tegen?[/quote:fbde857f1c]TGZ kan je makkelijk via de console installeren.
 • .tgz kan ook een Slackware binary zijn. Echte source tarballen kun je idd door even het eea in de console in te kloppen installeren. Slackware is een vrij robuuste en spartaanse distro waar je lekker veel zelf moet doen en er weinig binaries (zoals rpm's of deb's) beschikbaar zijn. Als Slacker (zoals Bilbo en ik) kom je dus geen rpm of debs maar enkel .tgz's (Slackware packages) of .tar.gz (source tarballen) tegen. Vandaar de opmerking.
 • [quote:f23a505af7="danieldk"] snip[/quote:f23a505af7]

  flink OT….. sorry

  ROFL
  zag die phear th….. avatar en dacht een post van mezelf te zien….. zat te lezen van heb ik hier gereageerd dan…. vervolgens dit heb ik niet geschreven…. toen zag ik pas dat jij het was :D
 • [quote:6425fed8b8="Marcel de Reus"]Persoonlijk zou ik zeggen ;) installeer gewoon een GNU/Linux distro, mik je bestaande OS het raam uit en werk gewoon door: daar leer je van. Zie je maar te redden en als er een probleem is probeer je het mbv Google en het forum op te lossen. Productief met GNU/Linux werken is niet zo ingewikkeld meer tegenwoordig :P[/quote:6425fed8b8]

  Ik heb samen met mijn vriendin een bedrijf (een vof) onze computers draaien al een paar jaar op linux en nog een heel klein beetje windows, en het klopt je kunt heel goed productief zijn onder linux.
  Elke keer dat de mailbox weer vol ligt met virussen klik ik ze glimlachend weg.
  Tot nu toe heb ik (ik ben acteur en geen IT'er) steeds hapsnap mijn informatie verzameld. Ik lees veel bladen, en neus overal rond op internet en pak ook wel eens een boek, maar ik mis een goede basis, daarom sprak een dergelijke cursus mij wel aan.
 • [quote:d34134ee5a="bigstaal"]De LOI cursus bevalt wel. Lekker simpel en je komt dingen tegen waar je normaal weinig aandacht aan zou besteden (zoals RPM/dpck). [/quote:d34134ee5a]
  Ik ga denk ik maar eens kijken op de loi site.
  Of zijn er nog andere suggesties. Ik bedoel dan niet voor een boek maar een cursus/opleiding (ik heb wat structuur nodig :D ) die mijj een goede basis zal geven.
 • LPI level 1 studiegids? Daar kun je volgens mij zelfs een officieël papiertje mee halen.
 • [moderator]daniel zijn mail zegt het al, je mag niet uitlokken tot illegaal handelen.

  Max
  [/moderator]
 • De laaste keer dat ik het wetboek las was *illegaal kopieeren* nog niet toegestaan. Op dit forum mag je ook geen illegaal waar vragen of aanbieden. Moderatie!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.