Vraag & Antwoord

OS Linux

Dual boot XP en Redhat, hoe te doen?

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Op mijn pc heb ik nu XP pro staan (op de C). Dit is een NTFS partitie. Omdat ik voor school Linux nodig heb, wil ik Radhat 9 gaan installeren naast XP. Ik heb een lege primaire FAT32 partitie (F) waarop ik graag Radhat zou willen installeren.

  Moet ik nog ergens op letten als ik Windows en de andere partities (die allemaal NTFS zijn) niet kwijt wil raken? Kan Radhat 9 op een primaire partitie? Want ik hoorde dat je hiervoor een lege uitgebreide partitie moet hebben.
 • Red Hat kan prima op een primaire partitie hoor. Het enige probleem wat je kunt hebben is dat GNU/Linux tenminste twee partities nodig heeft, namelijk een root en een swap partitie. De swap partitie is doorgaans een kleine partitie van zo'n 256-512MB. Je kunt echter op een HDD maar 4 primaire partities aanmaken (of 3 primaire en een uitgebreide).
  Dit is echter helemaal geen punt want de ruimte die je nu als primaire partitie gebruikt kun je ook gewoon als uitgebreide partitie indelen, waarin Red Hat vervolgens de twee benodigde partities kan aanmaken. Of als je nog een primair slot over hebt kan daar gewoon een kleine swap partitie in.
  Dit regelt Red Hat echter allemaal zelf tijdens de installatie. Jij hoeft alleen even te controleren of de voorgestelde partitie-indeling goed is.

  Waarom kies je overigens voor Red Hat? Red Hat ontwikkeld namelijk niet meer voor thuisgebruikers en de support (updates) voor Red Hat komt dan ook te vervallen. De thuisgebruikers kunnen over schakelen op het Red Hat gebaseerde Fedora. Als het in verband met de informatie in je studieboeken is dan hoef je je daar verder niet druk om te maken, want Fedora Core1 en Red Hat 9 verschillen niet veel van elkaar.
 • Bedankt voor je antwoord Marcel. Redhat 9 gebruik ik omdat we gezamelijk aan een project werken en iedereen Redhat 9 gebruikt. Dan weten we iig zeker dat het bij een andere distributie niet net iets anders gaat.

  Ik heb nu 4 primaire partities, dus zal de laatste (F) verwijderen en er een uitgebreide partitie van maken :)
 • Dat zal idd prima werken! Succes ermee.
 • Redhat draaid inmiddels zonder problemen naast XP :D Alles werkte meteen goed. Voordeel van een iets oudere configuratie ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.