Vraag & Antwoord

OS Linux

Gentoo Linux 2004

Anoniem
Marcel de Reus
20 antwoorden
 • Iedereen in de klas bij mij op school zegt dat deze moeilijk te installeren/gebruiken is

  Klopt dat?
 • Niet moeilijker dan de "eigenaar" van alle andere OSen
 • Oke , ik kan um dus gewoon installeren net als andere distributies oa Fedora enzo ?

  EDIT: Is Slackware Linux iets ?
 • Dat is ook een linux distro….. naar mijn mening de meest gebruikersvriendelijke distro die er is… maar niet noodzakelijier wijs vriendelijk voor nembies
 • Okay , ik weet al een beetje hoe de console werkt , dus dat zit wel goed.

  Vindt je Fedora ook goed?
 • Gentoo is ingewikkelder dan zeg Mandrake of Suse, maar de documentatie is erg goed.

  In principe wordt alles van broncode gecompileerd, dus installeren gaat erg traag (KDE is bijvoorbeeld wel een dagje compilen). Maar je kunt ook binaire (voorgecompileerde) pakketjes installeren.
 • Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van Gentoo Linux. Als je meer van GNU/Linux wilt leren kun je imho beter Slackware pakken. Met Gentoo ben je dagen bezig voor alles is gecompileert en je leert er geen fluit van (tis echt een paar regeltjes over tikken uit de installation-guide en vervolgens neemt emerge het over).
 • [quote:cac351af32="Marcel de Reus"]Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van Gentoo Linux. Als je meer van GNU/Linux wilt leren kun je imho beter Slackware pakken. Met Gentoo ben je dagen bezig voor alles is gecompileert en je leert er geen fluit van (tis echt een paar regeltjes over tikken uit de installation-guide en vervolgens neemt emerge het over).[/quote:cac351af32]

  Ja, dat klopt, maar dan heb je wel wat. Ik merk dat Gentoo echt stukken sneller is dan mijn andere Systemen (SuSe, Debian, Windows)
 • [quote:de2a3b6238="Hinko"][quote:de2a3b6238="Marcel de Reus"]Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van Gentoo Linux. Als je meer van GNU/Linux wilt leren kun je imho beter Slackware pakken. Met Gentoo ben je dagen bezig voor alles is gecompileert en je leert er geen fluit van (tis echt een paar regeltjes over tikken uit de installation-guide en vervolgens neemt emerge het over).[/quote:de2a3b6238]

  Ja, dat klopt, maar dan heb je wel wat. Ik merk dat Gentoo echt stukken sneller is dan mijn andere Systemen (SuSe, Debian, Windows)[/quote:de2a3b6238]

  Dan doe je denk ik wat fout in Suse, Debian en Windows (ok Windows niet ;)) want zoveel scheelt het echt niet hoor.
 • [quote:2447112836="Bilbo"]

  Dan doe je denk ik wat fout in Suse, Debian en Windows (ok Windows niet ;)) want zoveel scheelt het echt niet hoor.[/quote:2447112836]

  Euhm, bij die andere doe ik eigenlijk niet zoveel, en Gentoo compileer je specifiek voor je systeem. In elk geval, in bijv. SuSe moet ik altijd een halve tel wachten voordat een programma in X draaiend is. Bij Gentoo klapt het er stante pede voor.
 • De grap is dat keer op keer in onderzoekjes is gebleken dat Debian/Slack/… binaries gemiddeld gezien sneller zijn dan gentoo binaries. Waarom? Kapotoptimaliseren breekt dingen, ervaren distro ontwikkelaars weten precies per pakket wat wel zin heeft en wat niet.

  Ik denk dat het bij veel Gentoo'ers meer gevoel is dan statistiek ;). Maarja, gevoel is toch wat uiteindelijk het meeste telt. Pick what you like…
 • Je leert zeker wel wat van Gentoo. Bv. het editten van fstab, hoe het init-systeem werkt, verschillende inlog-managers, Xfree configureren, partities aanmaken, file-systemen aanmaken, kernel compileren.

  Om nog meer te leren moet je eens proberen bij elk commando het oorspronkelijke (engelstalige) woord te achterhalen. Dan begrijp je ook wat je doet.

  Voorbeeldjes: cp=copy; ls=list; chroot=change root; mv=move.

  Het laatste is uiteraard niet Gentoo-specifiek, maar met een grafische installatie a la Suse of Mandrake kom je geen commando tegen.

  En heel goed de installatie-handleiding lezen.

  En als je het eenmaal draaiende hebt niet te lui worden. Ik had al een paar keer gezien dan mijn /boot-partitie praktisch vol stond met kernels. Als je dan met één commando alle progsels gaat updaten en daarmee GRUB, dan heb je wel eens kans dat GRUB er niet meer goed op staat en je helemaal niet meer kunt booten. (dat had ik dus van het weekend :-? ).
 • vroeger met suse/redhat etcetera had ik altijd problemen omdat updates niet slaagden enzo als er een nieuwe versie kwam en je had maar 1 ding niet standaard vanaf de cdrom geinstalleerd, en god verbiede het, zelfs zelf gecompileerd. Met gentoo doe ik gewoon emerge rsync; emerge -u world, en ben weer helemaal up-to-date. Hoef ook nooit opzoek naar binaire rpm paketten waarvan je maar moet hopen dat je ze geinstalleerd krijgt; emerge -s "blah"; emerge "blah" en alle dependencies worden automagisch meegetrokken.

  nou ja apt-get lijkt me ook wel wat maar rpm vind ik niet handig.
 • Gentoo is wel sneller dan default installaties van SuSE en Red Hat. Maar als je een distro als Slackware of Debian pakt maakt het geen zak uit, die zijn net zo snel. Het optimaliseren heeft dan ook gewoon geen zin, het is meer een gevoelsmatige kwestie imho.
  Fstab editen etc dat doe je bij elke distro, tenminste wel de personen die iets _willen_ leren. Gentoo is echt niet leerzamer dan een distro willekeurige andere distro.

  apt-get heb ik overigens de laatste tijd volop geprobeerd en ik vind het werkelijk een hel. Ik ben nu Slackware/pkgsrc aan het bouwen:
  http://users.piuha.net/martti/comp/slackware/slackware.html
  Kijken of dat wat is.
 • [quote:a8c6c89761="Marcel de Reus"]Gentoo is echt niet leerzamer dan een distro willekeurige andere distro.
  [/quote:a8c6c89761]

  Ok, Ok, Ok

  Bij Gentoo leer je tijdens de installatie, bij die andere distro's leer je tijdens het gebruik, omdat die mooie grafische tools weer eens niet doen wat jij wilt. :P
 • Slackware, Debian -> Welke grafische tools?
 • [quote:162e9f49f8="danieldk"]Slackware, Debian -> Welke grafische tools?[/quote:162e9f49f8]

  Ok, Ok, Ok,

  Gentoo is waardeloos, maar als je het eenmaal hebt geinstalleerd, is het retelui up to date te houden. :P

  Slackware ook zeker? :wink:
 • Bwaja: swaret –update; swaret –upgrade :)
 • Hmm, dat is toch wel net ff iets anders dan update met Gentoo hoor. Bovendien heb je bij Gentoo het voordeel dat je zelf bepaald wat wel en niet upgedate wordt. Als je nu Slackware Current draait is bijvoorbeeld alles tegen XFree 4.4.0 gelinkt, terwijl ik juist 4.3.0 wil hebben. Dat is het nadeel van binaries.

  pkgsrc onder Slackware is overigens heel erg gaaf als het goed zou werken. Het probleem is a) dat het niet goed met de 2.6.x kernel werkt en
  b) dat gettext niet compileert en dus zo'n beetje niks (aangezien zo'n beetje alles gettext nodig heeft). Prob is een of ander gezeik met een intl lib en in pkgsrc-wip is het al gefixed, maar het zorgt er dus wel voor dat het op het moment niet goed bruikbaar is onder GNU/Linux.
 • Foei Marcel, schaam je ;). Als je de changelog had gelezen had je gezien dat X.org nu ook op Slack beschikbaar is, en je, als je je zorgen maakt over de licentie ook gewoon X.org kunt gaan draaien…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.