Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

2 probleempjes met suse9.0

jolo
7 antwoorden
 • Ik heb 2 kleine probleempjes met mijn suse installatie.

  1: mijn wheel doet het niet van mijn wheelmouse: intellimouse optical, staat wel goed in yast2 geconfigureerd

  2: ik kan nioet schrijven naar mijn windows partities, terwijl ik 1 ntfs partitie wil houden voor data van bijde besturingssystemen (w2k+suse) zodat ik bij het opnieuwinstalleren van 1 van de 2 gewoon die ene partitie heel laat
 • [quote:e7c1adc49f="Emielcuijk"]1: mijn wheel doet het niet van mijn wheelmouse: intellimouse optical, staat wel goed in yast2 geconfigureerd [/quote:e7c1adc49f] Controleer je [b:e7c1adc49f] /etc/X11/XF6Config [/b:e7c1adc49f] Section "InputDevice"

  Dit is de mijne in SuSE 9.0 met een 3 knops wheel PS/2 muis. Die van jou kan er anders uitzien. De blauwe regels zijn nodig voor het scrollen.

  Section "InputDevice"
  Driver "mouse"
  Identifier "Mouse[1]"
  Option "Buttons" "5"
  Option "Device" "/dev/mouse"
  Option "Name" "Autodetection"
  Option "Protocol" "imps/2"[/color:e7c1adc49f]
  Option "Vendor" "Sysp"
  Option "ZAxisMapping" "4 5"[/color:e7c1adc49f]
  EndSection  [quote:e7c1adc49f="Emielcuijk"]2: ik kan nioet schrijven naar mijn windows partities, terwijl ik 1 ntfs partitie wil houden voor data van bijde besturingssystemen (w2k+suse)[/quote:e7c1adc49f] Standaard kan SuSE Linux 9.0 niet schrijven naar een NTFS partities. Als gemeenschappelijk partitie voor w2k+suse kun je beter FAT32 gebruiken. Voor schrijven vanuit GNU/Linux naar een NTFS partitie, zie deze en deze link.
 • Je kunt overigens wel schrijven met de standaard driver op Linux, maar je moet "rw" expliciet als mount optie opgeven. Overigens is dit niet aan te raden, want NTFS support is nog experimenteel in de Linux kernel.
 • Thanks Jolo, ik moest de regel: Option "ZAxisMapping" "4 5" toevoegen en nou doet ie het :D

  danieldk, is het echt gevaarlijk als ik hem rw zo mount, kan er dan iets misgaan en deze hele partitie de vernieling in helpen?
 • Dat zijn van die waarschuwingen die ik meestal serieus neem. Ik zou niet graag willen dat ik zomaar al m'n windows data kwijt ben.

  Als goed systeembeheerder heb ik geen backup van persoonlijke dat ;)
 • Yep. Het kan helemaal goed gaan, of je hele filesystem kan de vernietiging ingeholpen worden. Nobody can tell ;). Ik zou er dus niet aan beginnen, maar ik noemde het om de informatie even compleet te maken (Linux kan wel NTFS schrijven, maar het wordt standaard read-only gemount).

  Zoals Jolo zei kun je naar captive NTFS kijken. Zelfs vind ik de meest elegante optie gewoon een FAT32 partitie te maken.
 • Mijn vraag is dan, hoe kan ik effe een partitie van 80 gig van ntfs omzetten naar fat32.
  Ik heb nix om het effe te backuppen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.