Vraag & Antwoord

OS Linux

instalatie Mandrake

Ik heb BIOS zo aangepast dat ik toen al eerder de 1ste boot pakte op de cd-rom en de tweede ook....dus niet de floppy....maa rook al had ik dat terug veranderd werkte dat niet.... maar nu heb ik op een of andere manier mijn hele computer moeten formatteren en Windows er weer op kunnen zetten... wel jammer maar jah nu heb ik er van geleerd.... Ik had mandrake 10 of zo iets. in iedergeval de nieuwste en die had ik van Internet af gehaald en op cd's gebrand... Maar toch bedankt dat U nog wilde helpen.... Nick

Anoniem
poddie04
11 antwoorden
 • Ik hbe mijn partitie verdeeld en op de ene wil ik mandrake zetten en de andere gewoon windows xp. maar als ik op die ene wil installeren geevn die een fout aan met root of zo iets…er staat dan /winn/win_d of zo ziets..maar dat is verkeerd of zo is dit een bekend probleem hoe kan ik dit oplossen?

  Nick
 • En nu in het nederlands graag?

  Ik kan hier niks van maken
  Wees eens duidelijker.
 • Misschien heb je wat aan de volgende tips….

  - Installeer eerst windows, dan Linux.
  - Zorg dat de windows-installatie niet de hele harddisk gebruikt.
  - Het makkelijkste is lege (ongepartineerde/ongeformatteerde) ruimte te hebben voor de Linux-installatie.
  - Doe dan pas de Linux-installatie.
 • het is ook moelijk uit te leggen…maar ik heb mijn hardisk opgesplits in 2 delen….ze staan nu beide nog op windows…en nu wil ik een van die twee Linux installeren…..en als ik de installatie opstart en dan de installatie proceduren voorderd dan moet ik op ene begeven moment een harddisk kiezen…ik klik dan op een van die harddisk en doe dan volgende of verder wat er ook staat. maar op dat moment geeft ie een fout aan….het begint iets met root of zo iets…er was een fout van ongeveer 5 regels en ik moest een koppelpunt maken of zo iets…maar met koppelpunt maken heb ik alles geprobeerd…maar ik kom daar gewoon niet verder….

  Nick
 • [quote:15d944e5ab="poddie04"]maar ik heb mijn hardisk opgesplits in 2 delen….ze staan nu beide nog op windows..[/quote:15d944e5ab] Maar heb je ook zoals MrLeeJohn al aangaf een deel ongepartitioneerd gelaten? Als die twee delen Windows partities zijn, zou je deze tijdens het installeren kunnen verkleinen (resizen) met Mandrake's DiskDrake.
 • Hoe moet ik dat zien?

  Ik heb met partiotion magic special de 120 gb verdeeld in tweene en die heb ik aangemaakt als een FAT32 daar zit nu ongeveer 50gb op en die is totaal leeg en op die wil ik Mandrake…maar dan geeft ie zo'n fout aan met koppelpunt…ik moet dan bij aanmaken koppelpunt iets invoeren…vraag me niet wat want dat wil ik graag hier vragen en mijn schijf is genoemd naar j:\ schijf en als ik in mandrake installatie kijk dan zie ik dat het eindigt op win_d<<<<lijkt me toch de d schijf terwijl het J: is, er staat dan wel bij van :
  harddisk: D(slechts een gok) <<<<<raar maar het staat precies zo.

  Smokey
 • Even een tip: Partition Magic en Linux liggen elkaar niet zo…..
  Delete gewoon even de partitie die je niet nodig hebt en installeer Mandrake in die vrije ruimte.
 • [quote:0825dc9f5b="Tux Brothers"]Even een tip: Partition Magic en Linux liggen elkaar niet zo…..
  Delete gewoon even de partitie die je niet nodig hebt en installeer Mandrake in die vrije ruimte.[/quote:0825dc9f5b]

  leuk het is nu gelukt..ik heb mandrake…maar hoe in godsnaam kan ik nou terug naar Windows…of nog beter gezegt hoe kan ik Linux deinstalleren…hij pakt de windows XP prof ook niet meer automatisch….

  Ik wil er nu van af….en ik heb heel google afgezocht naar hoe het moest maar ik werd er niet wijzer uit….iets met console en dan fdisk of zo iets, maar dan kom ik ook niet verder Kan iemand mij een goede tutorial of snel uitleggen hoe ik linux kan deinstalleren…hij pakt de cd niet dus ik weet niet hoe het allemaal werkt in linux. ik heb dan ook Mandrake als systeem..

  Ik dahct zelf dat ik dan in het begin kon kiezen of ik naar de windows gedeelde wilde of naar het Linux gedeelde.het was wel zo toen ik Windows xp home erop had samen met Windows xp prof… maar met linux en windows is dat heel anders….en mijn eerste boot pakt de cd van windows xp ook niet meer.

  Ik wil zo snel mogelijk van Linux af…ik dacht dat het leuker en stabieler zou zijn, maa rik snap er niks van en het is niet gebruiksvriendelijk aangezien mijn omstandigheden omdat ik nogal graag Games speel enz……

  Ik heb me suf gezocht….dit is mijn laatste optie…please HELP!!!!!!!!!!!

  Nick Hubers
  nick_hubers@hotmail.com <<<<<hoe sneller hoe beter.
  of NOG sneller 0031 0481454311
  HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • [quote:b8cdea2173="poddie04"]ik heb mandrake…maar hoe in godsnaam kan ik nou terug naar Windows…of nog beter gezegt hoe kan ik Linux deinstalleren…hij pakt de windows XP prof ook niet meer automatisch…. [/quote:b8cdea2173] Hoe bedoel je? Je had de Mandrake installatie toch ook opgestart vanaf de Mandrake install CD1? Zolang je de boot sequence niet gewijzigd hebt, zou het opstarten vanaf de windows XP prof cd nog moeten werken.
  [quote:b8cdea2173="poddie04"]Ik wil er nu van af….en ik heb heel google afgezocht naar hoe het moest maar ik werd er niet wijzer uit….iets met console en dan fdisk of zo iets, maar dan kom ik ook niet verder Kan iemand mij een goede tutorial of snel uitleggen hoe ik linux kan deinstalleren.[/quote:b8cdea2173] Als je een Win98 bootdisk hebt, start je daarmee op en typt [code:1:b8cdea2173] fdisk /mbr [/code:1:b8cdea2173][Enter]
  Met partitionmagic verwijder je de Linux partities.
  [quote:b8cdea2173="poddie04"]Ik dahct zelf dat ik dan in het begin kon kiezen of ik naar de windows gedeelde wilde of naar het Linux gedeelde.het was wel zo toen ik Windows xp home erop had samen met Windows xp prof..[/quote:b8cdea2173] Dat zou inderdaad moeten kunnen. Je had bij het opstarten de Mandrake boot menu moeten zien, waarin je Windows en Mandrake kunt opstarten.
  [quote:b8cdea2173="poddie04"]Ik wil zo snel mogelijk van Linux af…ik dacht dat het leuker en stabieler zou zijn, maa rik snap er niks van en het is niet gebruiksvriendelijk aangezien mijn omstandigheden omdat ik nogal graag Games speel enz…… [/quote:b8cdea2173] Jammer dat je eerste indruk over Mandrake Linux, niet is wat je verwachtte. Wellicht is het beter dat je eerst de nodige documentatie over GNU/Linux leest voordat je een Linux distro installeert.

  Toevallig staat nu in het magazine voor computer techniek c't van de maand mei 2004 een interessant artikel over Linux programma's voor het dagelijkse gebruik.
 • De eerste boot pakt de cd-rom niet en de floppy ook niet….
  en daarna krijg ik gelijk zo'n blauwschermpje waar ik uit ene paar dingen kan kiezen maar ze komen allemaal uit op dat ik alleen naar Linux kan.

  En een 98-bootdisk heb ik niet meer en ik heb het gedoeload en op floppy gezte maar dat lukte ook niet…en ik kan ook helemaal geen .exe openen want dan vraagt ie steeds openen met….. dan moet ik mijn hele computer doorzoeken waarmee ik hem kan openenen. ik weet niet eens waarmee.

  dus ik kan dat partion magic ook al vergeten….

  En kan niet meer doen dan in BIOS komen…anders gaat ie naar Linux…voor de rest kan ik niks doen…

  en cdroms kan ik niet laten afspelen of openen. dus ik kan ook niet mijn hele computer met de Mandrake cd's of windows xp prof cd's opnieuw formatteren…

  is er niet een of andere code in konsole hoe ik een cd-rom automatisch moet laten afspelen?

  En ik had zelf ook meer plezier verwacht met Linux maar ik ben dus meer iemand die lekker simpel is en niet veel met codes wilt gaan werken….

  Nick
 • [quote:644a45112c="poddie04"]De eerste boot pakt de cd-rom niet en de floppy ook niet…. [/quote:644a45112c] Wat heb je dan gewijzigd in de BIOS om Mandrake Linux te kunnen installeren? Gaat het ledje van het diskette station dan niet even branden tijdens het opstarten? Download eventueel nog een bootdisk op http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm Bijvoorbeeld Windows 98 SE Custom, No Ramdrive.


  [quote:644a45112c="poddie04"]En kan niet meer doen dan in BIOS komen…anders gaat ie naar Linux…voor de rest kan ik niks doen…[/quote:644a45112c] Bedoel je dat Mandrake Linux opstart in tekst mode? Als je inlogt als root, dan kun je het volgende proberen. Als je lilo als bootmanager gebruikt, dan uninstall je deze door te typen
  [code:1:644a45112c]
  lilo -u
  [/code:1:644a45112c][Enter]
  [quote:644a45112c="poddie04"]En ik had zelf ook meer plezier verwacht met Linux maar ik ben dus meer iemand die lekker simpel is en niet veel met codes wilt gaan werken…. [/quote:644a45112c] Wat had je dan verwacht van Mandrake Linux? Welke versie van Mandrake Linux had je geïnstalleerd?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.