Vraag & Antwoord

OS Linux

SUSE 9.1 Kerne2.6 met promise raid

Anoniem
micky.g
10 antwoorden
 • Ik wacht al weken met smart op die nieuwe suse 9.1, vanavond was eindelijk het moment ik wil hem installeren, komt ie met de melding dat de 2.6 kernel niet overweg kan met promise raid terwijl de 2.4 dat wel kon.
  Hij kan er wel een software raid van maken, maar dan gaan al mijn gegevens verloren en ik ben niet in de gelegenheid deze te backuppen.
  Is er niet een manier om suse 9.1 te installeren met kernel 2.4 of weet iemand een andere oplossing voor mijn gigantische teleurstelling :( :(

  Groetjes Emiel
 • [quote:e60398656e="Emielcuijk"]suse 9.1 melding dat de 2.6 kernel niet overweg kan met promise raid terwijl de 2.4 dat wel kon. Is er niet een manier om suse 9.1 te installeren met kernel 2.4 of weet iemand een andere oplossing [/quote:e60398656e] kernel 2.4 in SuSE 9.1 lijkt me uitgesloten. Wellicht zou je eerst wat meer detail kunnen vermelden over die suse 9.1 installatie. Startte je de installatie door je PC op te starten vanaf de SuSE DVD/CD1? Koos je bij het eerste installatie scherm Installation of Manual Installation. Heb je gebruik gemaakt van de toets F6 Driver Update? Welke type is die promise raid controller. Of als het onboard raid is. Welk moederbord. Maar het zou inderdaad ook mogelijk kunnen zijn dat SuSE 9.1 'm niet ondersteund. Zie deze discussie. En deze discussie.
 • Hoi Jolo,
  Ten eerste wil ik mijn waardering uitspreken over het feit dat je me weer wilt helpen :)
  Ik heb de automatische installatie gekozen en geen update of manual installatie.
  op dit moment staat er ook geen 9.0 op vandaar dat ik ook geen update kan doen.
  ik heb trouwens een "gigabyte GA7DXR" met een promise onboard raid "lite" controller en heb hem op raid 0 staan.
  het is een promise fasttrack100 lite controller.
  bij de installatie voordat ik alles mag gaan insteller, krijg ik de melding dat hij een raid controller heeft gedetecteerd maar dat hij die niet soals in kernel 2.4 ondersteund.
  en uit de voorgestelde partitionering blijkt ook dat hij helemaal niet ziet dat er al vanalles op de schijf staat want hij wil hem helemaal overnemen.
  is er niet zoals bij windows onder de installtie een diskette te gebruiken om de raid aan de gang te krijgen.
 • [quote:7e066919b0="Emielcuijk"]ik heb trouwens een "gigabyte GA7DXR" met een promise onboard raid "lite" controller en heb hem op raid 0 staan. het is een promise fasttrack100 lite controller. [/quote:7e066919b0] Ik neem aan dat je wel weet dat er bij RAID O alle data verloren kan gaan als er een harde schijf sneuvelt. Dus een backup van al je onmisbare documenten heb je toch al nodig. Je zou daarvoor een externe usb2/firewire harddisk voor kunnen aanschaffen.
  [quote:7e066919b0="Emielcuijk"] bij de installatie voordat ik alles mag gaan insteller, krijg ik de melding dat hij een raid controller heeft gedetecteerd maar dat hij die niet soals in kernel 2.4 ondersteund[/quote:7e066919b0] Was dat de melding letterlijk? Maar dat wil toch niet zeggen dat SuSE 9.0 met kernel 2.4 er dan wel een hardware raid van kon maken.

  [quote:7e066919b0="Emielcuijk"] en uit de voorgestelde partitionering blijkt ook dat hij helemaal niet ziet dat er al vanalles op de schijf staat want hij wil hem helemaal overnemen. [/quote:7e066919b0] En als je klikt op Partitioneren, Partitie gebruikers instellingen aanmaken, verder, Op maat partitioneren, verder. Wat voor een info wordt er dan over je harddisks getoond? En dan op raid klikt raid aanmaken raid 0, wat stelt de wizard dan voor?

  [quote:7e066919b0="Emielcuijk"] is er niet zoals bij windows onder de installtie een diskette te gebruiken om de raid aan de gang te krijgen.[/quote:7e066919b0] Voor SuSE 9.1 is er waarschijnlijk nog niets.

  Ik heb zelf ook SuSE 9.1. Als ik als root kijk via menu config (in /usr/src/linux) dan staat er bij option 3ware Hardware ATA RAID Support bij help
  [code:1:7e066919b0]

  CONFIG_BLK_DEV_3W_XXXX_RAID:

  3ware is the only hardware ATA-Raid product in Linux to date.
  This card is 2,4, or 8 channel master mode support only.
  SCSI support required!!!
  <http://www.3ware.com/> [/code:1:7e066919b0]
  Bovendien in het boek de Admmisration Guide, die bij SuSE 9.1 Professional wordt geleverd. behandeld alleen maar Soft Raid.

  [Edit]
  Ik vond nog wat bruikbare info over: Native "PURE HARDWARE ATA RAID" support in Linux. http://www.linux-ide.org/chipsets.html
  [/Edit]
 • Hoi Jolo,

  Ik weet idd dat ik een groot risico loop met die raid configuratie en zonder bacup. Ik ga nog eens nadenken over een backup medium.

  De melding die ik krijg is:


  [code:1:1c0272901d]
  FOUT

  Warning: this system has at least one harddisk with a raid configuration sold by the bios as a raid that is in fact a software raid. We detected the following disks to be part of sush a raid:

  /dev/hde /dev/hdg

  The linux kernel 2.4 supported some of these systems (like )[b]promise fasttrack[/b] and highpoint rocketraid), the linux kernel 2.6 does not support them at all.

  If you do an instalation onto these disks your raid configuration and any data on the raid will be lost!
  Have a look at http://portal.suse.com to learn how to migrate to a linux software raid.
  [/code:1:1c0272901d]

  Hieruit concludeer ik dat ik wel een heel magere raid chip heb op mijn moederbord die dus een software raid heeft en doet alsof hij een hardware raid heeft. En dat dus die 2.6 kernel dit niet meer ondersteund :(

  het is trouwens kernel 2.6.4-52

  Ik wil geen nieuwe raid aanmaken want dan gaat mijn data verloren.

  Ik had zelf een idee, gewoon 9.0 heel erg kaal instaleren en dan via yast alles van 9.1 installeren.

  maarja dan heb je nog niet alles van 9.1
 • Volgens mij is hier geen oplossing voor, denken jullie wel…
  ik denk dat ik dus mijn raid op moet geven…..
  of is er iemand die toch een oplossing weet?
 • [quote:da2d46c487="Emielcuijk"]
  Volgens mij is hier geen oplossing voor, denken jullie wel…
  ik denk dat ik dus mijn raid op moet geven…..
  of is er iemand die toch een oplossing weet?[/quote:da2d46c487] Een echte oplossing heb ik niet. Maar ik vond nog wel een site met info over Linux ATA raid http://www.start-linux.com/articles/article_181.php Heb je in die PC dan geen ruimte voor een extra harde schijf voor SuSE 9.1?
 • Bij die link kon ik geen manier vinden om dit bij suse toe te passen, dus denk ik dat ik naar een extra schijf moet….maar kan ik dan wel later een of andere driver installeren om toch die ataraid te benaderen want ik wil ook vanuit suse mijn data kunnen benaderen.
  mijn volgende computer heeft iig geen raid meer.
  Ik ga nu twijfelen over of ik een extra schijf koop voor suse of het bij 9.0 houd of dat ik mijn raid op ga geven.
  wat zouden jullie doen?
  sorry dat ik zo besluiteloos ben
 • [quote:f726c17103="Emielcuijk"] .maar kan ik dan wel later een of andere driver installeren om toch die ataraid te benaderen want ik wil ook vanuit suse mijn data kunne [/quote:f726c17103] Dat valt niet met zekerheid te zeggen. Als je er een extra harddisk bijzet voor SuSE 9.1, dan zou je toch naast de Linux partitie en swap er een FAT32 partitie bij kunnen maken.

  [quote:f726c17103="Emielcuijk"]
  Ik ga nu twijfelen over of ik een extra schijf koop voor suse of het bij 9.0 houd of dat ik mijn raid op ga geven. wat zouden jullie doen? [/quote:f726c17103] Ik denk dat die vraag alleen jij zelf kunt beantwoorden. Ik neem aan dat je die RAID 0 met een bepaald doel hebt geïnstalleerd. Werkt je database programma echt veel sneller door die RAID 0? Ook de Keuze voor SuSE 9,0 of SuSE 9.1 kun je alleen zelf maken.
 • Als je de snelheid van een hardraid niet nodig hebt, kun je zowieso beter voor een softraid gaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.