Vraag & Antwoord

OS Linux

GNOME en dpi

Anoniem
Marcel de Reus
4 antwoorden
 • Ik gebruik sinds een tijdje GNOME en nu viel het mij op dat ik het lettertype veel kleiner moest zetten dan in KDE om het zelfde resultaat te krijgen. Toen ik vanmiddag eindelijk eens iets verder keek dan mijn neus lang is zag ik dat je de dpi kunt instellen onder GNOME. De vraag is natuurlijk hoeveel dpi moet ik hebben voor mijn schermpje? Ik heb een XGA+ scherm (15 inch TFT) op een resolutie van 1024x768x24.

  Hoe zit het overigens met KDE. Bepaalt deze de dpi dynamisch of gebruikt KDE net als Windows en MacOS een vaste dpi en zo ja welke?
 • Ik weet noppes van Linux, maar ik weet wel dat een beeldscherm (TFT of CRT) een resolutie heeft van rond de 72 dpi. Hebbie daar wat aan? :wink:
 • Volgens mij kan je het op de volgende manier uitrekenen:

  [code:1:6bbe62d011][timon@localhost timon]$python
  >>>import math
  >>>math.sqrt(1024**2 + 768**2) / 15
  85.333333333333329[/code:1:6bbe62d011]

  Waarbij 15 je beeldscherm diagonaal is.
  (Hou er rekening mee dat als je dit voor CRT uitrekent, je er 1.2inch oid van afhaalt voor de over-scan (het gedeelte wat je niet ziet))
  Maar je kunt dit natuurlijk net variëren wat het mooiste is, maar voor DTP en dergelijke is dit de ideale dpi.
 • Niet helemaal. Met bovenstaande berekening ga je ervan uit dat de pixels naadloos op elkaar aansluiten, en dat is niet zo. Daardoor is de effectieve resolutie ietsje anders (hoewel het niet veel zal schelen).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.