Vraag & Antwoord

OS Linux

tv kijken & geluid.

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Ik heb een shuttle ss51g (v.1) barebone met Slackware-current. Daarop zitten 3 aansluitingen voor 5.1 sound, waarvan de REAR lsp. uitgang ook als LINE-IN kan dienen (sound-input dus…). Zit er in het proggie alsamixer een schakelaar, waarmee je dat kan instellen (software-matig dus)? Ik kon geen jumpers op het mobo oid. ontdekken.
  Wat bedoelen ze met LFE? Is er ergens een uitleg van al die instel-mogelijkheden van alsamixer, ik begrijp ze maar voor een klein deel.

  Ik heb een Medion 5.1 lsp-set op de drie sound-uitgangen aangesloten, maar nog nooit onder Linux alle 6 luidsprekers gehoord, alleen maar de beide front-luidsprekers als stereo-set.
  Onder windows bestaat er een test-proggie voor deze lsp-set, maar Linux wordt dus niet ondersteund. Weet iemand een Linux test-proggie voor 3D geluid? Of een avi of mpg of anders gecodeerd bestand, dat 3D effecten laat horen.

  Nu de TV kant.
  In het enige PCI slot zit een medeon 2819 tv-kaart. En na vele pogingen blijkt in elk geval kernel 2.6.6 de kaart te ondersteunen. Achterop de tv-kaart zit een audio-uit aansluiting, die dus m.b.v. een bij geleverd kabeltje met de LINE-IN van de on board geluidskaart verbonden zou moeten worden. Dan ben ik dus mijn 3D geluids-mogelijkheden kwijt.
  Ik had nog een stereo lsp setje en heb dat aan de geluidsuitgang van de tv-kaart geknoopt.
  xawtv gedownd & geinstalleerd. Dat werkt dus.
  Beeld & geluid zijn aardig.
  Toen kdetv geprobeerd. het beeld is veel beter bij dit proggie, en ook het user-interface is prettiger, maar ik hoor geen geluid. Weet iemand hoe ik met mijn opstelling geluid kan krijgen bij kdetv?
  Eventueel wil ik wel eens proberen REAR-OUT als LINE-IN te schakelen (zie vraag boven), en kijken of kdetv het dan doet, maar zonder een deskundig antwoord durf ik dit niet.
  De Alsa site geeft dit soort info ook niet.
 • Geen geluid in kdetv is iets van versie 0.8, het installeren van een snapshot bleek de oplossing.

  Is er nou niemand die me iets over de drie aansluitingen van mijn geluid kan vertellen, en hoe REAR.OUT in LINE-IN te veranderen, zodat ik de geluids-uitgang van de tv-kaart kan verbinden met LINE-IN, en ik dus beeld + geluid kan opnemen. Moet dat in de instellingen van alsamixer, en welke instelling dan?
  Kom op goeroes……
 • Meestal is dat alleen in te stellen bij het laden van de betreffende driver module (vermoed ik; heb geen 5.1 sound, en gebruik evenmin alsa drivers) welke sound driver word eigenlijk geladen voor deze kaart?

  post anders de output van "ls /proc/drivers/" hier.

  (hoe kun je eigenlijk je sounddriver zoeken, iemand anders?)
 • kmix heeft meerdere capture opties. Als ik Gnomemeeting draai heb ik die van de mic nodig.
  Test eens of je hem zo kan capturen of dat je wat je schrijft de uitganng naar de line-in leidt van een kabeltje of zo.
  Zou daar niet iets mee te Googlen zijn, vast wel eerder gedaan zoiets…
 • Zijn line-in is nu een rear speaker uitgang. wij wilt die graag switchen tussen rear-out en line in. De TV kaart aan de microfoon ingang hangen is niet zo'n goede optie denk ik als je niet tenminste de gain kunt uitzetten.
 • [quote:93498af389="Tekkie"]Zijn line-in is nu een rear speaker uitgang. wij wilt die graag switchen tussen rear-out en line in..[/quote:93498af389] wij wilt=hij wil, neem ik aan (Tekkies's typo).
  Ik zie geen hardware instel-mogelijkheden (jumper o.i.d.) op mijn mobo. (het was on board sound, remember).
  De vraag is dus: hoe moet dat, in alsamixer wellicht, en welk staafje dan op welke manier in te stellen. Ik zie geen hardware instel-mogelijkheden (jumper o.i.d.) op mijn mobo. (het was on board sound, remember). Op dit soort sound gebied ben ik helaas nogal een n00b. Ik snap dan ook lang niet alles van alsamixer. (of kmixer, oid.).[quote:93498af389="Tekkie"] De TV kaart aan de microfoon ingang hangen is niet zo'n goede optie denk ik als je niet tenminste de gain kunt uitzetten.[/quote:93498af389]
  OK
 • Het is me nog steeds niet duidelijk welke geluids chip er nu precies op je mobo zit.

  Maar bijvoorbeeld bij de (willekeurige onboard sound) cm8338 driver kun je de volgende opties nog meegeven aan de module bij het laden (bijvoorbeeld in modules.conf zetten)

  [quote:2743565ea5] use_line_as_rear:Enable this if you want to use line-in as rear-out.
  use_line_as_bass:Enable this if you want to use line-in as bass-out. [/quote:2743565ea5]
  (uit /usr/src/linux-2.6.4/Documentation/sound/oss/CMI8338 )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.