Vraag & Antwoord

OS Linux

oude computer linux distro met x windows

Anoniem
Douwe
16 antwoorden
 • Hallo,

  Binnenkort ga ik bij een vriend van mij een oude computer Intel celeron 400 met 128 mb ram en een s3 video kaart voorzien van Linux, ik weet dat als ik er een distro als Suse op zet dat deze computer niet meer vooruit te fikken is.
  Weten jullie een goede distro met geautomatiseerde instal (slackware lukt me nog net maar moet niet spartaanser worden met instaleren), die niet zoveel systeem eisen heeft en toch met een x windows en een goede window manager en een office packet, webbrowser enzo? (het liefst ook met iets als een rpm ondersteuning al is dat mischien wat veel gevraagd)

  groetjes Emiel
 • Je zou vector linux kunnen proberen, dat is een op slackware gebaseerde distro met vereenvoudigde installer en pakketbeheerder.
 • en wat houd die pakket beheerder presies in? betekend dat dat ik een rpm zou kunnen installeren?
 • Och, Suse (of iets dergelijks; RedHat, Mandrake, enz) gaat prima. Alleen zou ik dan geen Gnome of KDE nemen, maar iets lichters…. keus zat intussen….
 • Hmm, slackware of een andere lichte distributie zal toch sowieso sneller draaien dan redhat/mandrake/suse. Je kan op die configuratie zelfs gemakkelijke kde 3.2.2 draaien als je met een lichte distro werkt.
  Die pakketbeheerder van vector linux ondersteunt geen RPM, maar ik zie persoonlijk het voordeel van RPM niet in.
 • Niet dat ik nog iets toe te voegen heb, doch ik kan het niet laten m'n 600ste bericht te posten zodat ik EINDELIJK na al die jaren ouwe rot ben :)
 • Verdekke, toch niet?

  [edit]
  Aha, toch wel, 601 moeten het er blijkbaar zijn.
  [/edit]
 • dus met een lichte distro als slackware kan ik kde draaien, maar ik denk dat dit dan niet zo heel snel zal gaan.
  ik zie wel het voordeel van rpm aangezien ik niet kan compilen
  ik snap wel hoe je zo'n tar.gz of tar.bz2 moet uitpakken maar dan: bij de 1 is het ./configure en bij de ander is het ineens heel anders en daar kan ik de logica nog niet in ontdekken.
 • [quote:41eb4a3888="Emielcuijk"]Binnenkort ga ik bij een vriend van mij een oude computer Intel celeron 400 met 128 mb ram en een s3 video kaart voorzien van Linux,[/quote:41eb4a3888] En hoe groot is de harddisk? En wat vind je van Debian? De knoppix harddisk installatie is niet moeilijk. Dat kost wel een paar GB aan harddisk ruimte. Je zou daarvoor de nieuwe knoppix 3.4 cd voor kunnen nemen. Met kernel 2.6.5 en KDE 3.2.2.
 • [quote:731bc0f206="Emielcuijk"]dus met een lichte distro als slackware kan ik kde draaien, maar ik denk dat dit dan niet zo heel snel zal gaan.[/quote:731bc0f206]
  Ik denk eerlijk gezegd dat dit nog wel meevalt. Ik zelf draai namelijk Slackware 9.1 met de nieuwste KDE op een 233 mhz, wat te doen is, maar absoluut niet snel; ik denk dat je met 400 mhz nog wel een aardige performance eruit kan halen!
 • KDE 3.2.2 is behoorlijk snel dus dat moet makkelijk gaan in combinatie met Slack. Bovendien zit de meeste software al op de Slackware cd dus rpm's heb je helemaal niet nodig. De paar extra pakketten kun je zelf compilen (er zit bijna altijd een bestand 'INSTALL' in een tarbal met uitleg) of van een site als www.linuxpackages.net halen.
 • @jolo:
  de harddisk, hoe groot die is weet ik niet maar die is in relatie tot het systeem, dus zal rond de 2 tot 5 gig zijn denk ik.

  Maar jullie denken dus dat ik toch een kde kan draaien met een lichte distro, slackware heb ik vaker geinstalleerd dus lukt me, maar debian heb ik ooit geprobeerd maar dan wil ie dus naar een website gaan om iets te downloaden maar dat lukt hem dan niet.

  maar welke zou het snelste werken: slack debian of knoppix
 • Slack
 • Ik sluit me aan bij Marcel: Slack! Verder vond ik ook Debian een hel om te configureren; Oom Volkerding heeft het een stuk duidelijker in elkaar gebreeën! :wink:
 • Veel packages voor slackware vind je, net zoals Marcel al aangeeft, op www.linuxpackages.net . Ook bij dropline (www.dropline.net) vind je slackware packages, ga daar in het forumonderdeel "contributed packages" zien.
  Verder kan je rpm's conveteren naar .tgz met het commando rpm2tgz, doch de geconverteerde rpm's werken niet altijd (maar vaak wel) omdat ze soms andere versies van libraries verwachten op je systeem.
  Het compileren van source is trouwens inderdaad niet moeilijk, bij de meeste packages is het gewoon een kwestie van ./configure; make; make install.
  Op mijn slackware systeem is slechts een zeer beperkte minderheid van applicaties zelf gecompileerd, de rest komt allemaal van linuxpackages.net of elders.
 • Mag ik iedereen bedanken voor jullie hulp, ik ga nu dus idd kiezen voor slack en ik ga nu met deze handvaten eens effe spelen met die packages en met het compileren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.