Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

Partities samenvoegen

wstolk
6 antwoorden
 • Ik heb momenteel 5 linuxpartities op een harde schijf van 80 GB. Mijn partitietabel ziet er zo uit:[code:1:cac9372e84]1 primary fat32 5 GB: windows (heb ik helaas nodig vanwege een HP scanner zonder linuxdrivers)
  2 primary ext3 100 MB: mountpoint /boot
  3 primary ext3 64 GB: mountpoint /home
  4 extended
  5 logical ext3 5 GB: mountpoint /usr
  6 logical ext3 1 GB: mountpoint /
  7 linux-swap 1020 MB[/code:1:cac9372e84]Ik ben ontevreden over deze partitietabel, met name de partitie die op / wordt gemount loopt snel vol bij bijvoorbeeld een upgrade waarbij veel rpm's in /var worden gezet. Dat kan ik wel oplossen door dat allemaal naar /home te verplaatsen (daar heb ik ruimte zat), maar eigenlijk wil ik terug naar 2 (linux)partities: één / en één swappartitie.
  [edit] Van gedachten veranderd: toch maar een aparte /home partitie voor de veiligheid [/edit][/color:cac9372e84]

  Ik vind dit alleen wat griezelig, want hoe pak ik dat aan zonder m'n data te verliezen (natuurlijk maak ik eerst een backup)?
  Met parted kan ik de grootte van partities wijzigen, maar kan ik ook partities samenvoegen? Ik zie die optie in ieder geval niet.
  Anders moet ik met de data gaan schuiven tussen de partities om vervolgens de lege partities te verwijderen.
  Als ik dit alles heb gedaan moet ik mijn fstab en grub nog wijzigen om geen kernelpanic te veroorzaken. Maar in mijn fstab wordt verwezen naar mountpoints, niet naar devices. Waar staan deze koppelingen van mountpoints aan partities?
  Of raden jullie me dit allemaal sowieso af?
 • als alleen /var een probleem vormt, kopieer dan de inhoud van /var naar /home/var en maak een symlink aan tussen /home/var en /var

  Dat lijkt me de meest eenvoudige oplossing.

  Max
 • Als /var volloopt krijg je heele enge dingen :lol:
 • Precies, en dat moeten we niet hebben. Ik heb inderdaad al een symlinkje, maar ik beschouw dat meer als een tijdelijke oplossing. Het plaatsen van dergelijke symlinkjes moet namelijk geen gewoonte worden, want dan wordt het een onoverzichtelijke chaos…
 • [quote:626dfaf750="7_feet_up"]Precies, en dat moeten we niet hebben. Ik heb inderdaad al een symlinkje, maar ik beschouw dat meer als een tijdelijke oplossing. Het plaatsen van dergelijke symlinkjes moet namelijk geen gewoonte worden, want dan wordt het een onoverzichtelijke chaos…[/quote:626dfaf750]


  inderdaad,

  maar kon LVM niet partities samensmelten ??

  Je kan ook /var/ kopieren naar een andere partitie, en de bestaande /var/ partitie als een /data schijf oid bestempelen.

  moet je alleen ff /var/ zien te umounten (init 1) uit je fstab halen , en naar een andere partitie overbrengen.
 • /var staat niet op een aparte partitie

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.