Vraag & Antwoord

OS Linux

Is Mandrake 10.0 een goede basis om linux te snappen?

Anoniem
None
52 antwoorden
 • op mijn pc :


  AMD XP 2500+

  512MB DDR 400

  ATI Radeon 9200 128MB


  Draait ie perfect :)
 • Als je Linux wil leren is het dan verstandig om gelijk een besturingssysteem zoals Mandrake 10.0 op je pc installeren of kan je beter een cd laad systeem zoals Knoppix handiger.. :roll:
  Of kan je beter een cursus volgen en dan een laptop mee krijgen mocht er wat fout gaan dan zijn je eigen bestanden nog in veiligheid..?? :-?
 • Tja als je toch kan kiezen dan zou ik voor optie 3 gaan…. de cursus met de laptop.

  Overgens….IMHO…
  Distro's als Redhat, Fedora, Mandrake Suse e.d. zijn prima distro's om linux te gebruiken….. wil je het leren…. dan ben beter af met distro's als debian slackware gentoo of zelfs lfs
 • Ligt voor een groot deel aan jezelf denk ik :wink:
  Mensen die al 200 jaar met windows werken maken moeilijker de overstap dan mensen die nog niets hebben.
  Of je een beetje kunt doorzetten en niet na een tegenslag afhaakt.
  En of je flexibeler kunt denken dan met MS producten.
  Mandrake heeft overigens wel een prima Nederlandse ondersteuning :P

  Succes met je keuze
 • Als je GNU/Linux echt wilt leren zou ik een disitro als Slackware installeren. Mijn ervaring is dat je van Slackware uiteindelijk enorm veel leert, maar dat je toch snel een bruikbaar systeem kunt opzetten. Niets is vervelender namelijk dan uren 'leren' zonder resultaat te zien (dat heb je als je direct zou beginnen met LFS vrees ik).
  Je kunt gewoon twee partities aanmaken voor Slackware (een root en een swap) op je huidige hardeschijf. In principe kan er weinig misgaan (na het partitioneren dan), maar als je toch wat angstig bent dat je data verliest kun je ook gewoon een 2e hardeschijfje in je PC zetten (kan een klein 2e hands dingetje zijn van een GB of 8 bijvoorbeeld).
 • Ik sluit me bij Bilbo en Marcel aan, als je echt GNU/Linux wilt leren, en toch redelijk snel een bruikbaar systeem wilt hebben, ga dan voor Slack. Er is ook een Nederlandstalig boek: ;)

  http://nl.slackfiles.net/documentatie/nl/books/slackware-handboek/html/slackware-handboek.html
 • @Topic Starter , Mandrake Linux 10 is zeker een goede en stabiele en fijne linux :)


  Ik vindt het persoonlijk de gebruikstvriendelijkste Linux.


  Hoewel , Fedora Core 2 is ook goed :D
 • Tja, Mandrake is prima als eerste distributie. Ook als je het echt wilt leren. Daar is echt geen slackware bij nodig. bovendien als je slackware leert, in hoeverre is die kennis dan bruikbaar bij andere linuces ?? een SysV distributie werkt enorm af namelijk.

  Het positieve van een "veilige" distributie zoals SuSe, Fedora of Mandrake is dat meteen alles werkt. Naderhand kun je rustig onder de kap gaan kijken.
  De meeste mensen willen niet uren lang kloten voordat ze uberhaupt iets zien.

  Het is wel aan te raden niet aan de wizzard progjes te zitten als je wat wilt leren.
  Dit is wel een vereiste uiteraard.
 • [quote:1a4cd92303="ThaOdie"]Als je Linux wil leren is het dan verstandig om gelijk een besturingssysteem zoals Mandrake 10.0 op je pc installeren of kan je beter een cd laad systeem zoals Knoppix handiger.. :roll:
  Of kan je beter een cursus volgen en dan een laptop mee krijgen mocht er wat fout gaan dan zijn je eigen bestanden nog in veiligheid..?? :-?[/quote:1a4cd92303]
  Tuesday June 01, 2004

  A Windows user's guide to getting started with Linux

  http://os.newsforge.com/os/04/05/24/143250.shtml?tid=2&tid=82&tid=94
  :wink:
 • [quote:ea25afadd3="KayJay"]Het is wel aan te raden niet aan de wizzard progjes te zitten als je wat wilt leren.
  Dit is wel een vereiste uiteraard.[/quote:ea25afadd3]

  Tuurlijk……

  Ach u wilt leren fietsen……. dan heb ik hier een aardig modeletje voor u…… die zij wieltjes raden wij u aan niet te gebruiken.
 • [quote:8fcd215f67="Bilbo"]
  Tuurlijk……

  Ach u wilt leren fietsen……. dan heb ik hier een aardig modeletje voor u…… die zij wieltjes raden wij u aan niet te gebruiken.[/quote:8fcd215f67]

  sommige mensen zijn goed in het verzinnen van niet passende/vergelijkbare metaforen.

  Mischien moet je eerst die zijwieltjes gebruiken om rustig te leren fietsen alvorens je ze één voor één van je fiest sloopt ?
 • tuurlijk…. vooral een voor een doen


  Weet je wat jezus zei dat ze hem van het kruis haalden?

  Voeten eerst, voeten eerst (zwaaien met z'n armen)

  (Maar dat slaat ook nergens op)
 • Zijwieltjes fietsen zo lekker en o wat is het verleidelijk om er lekker mee te blijven fietsen, is het niet? De topicstarter wil graag GNU/Linux leren en nergens leer je sneller van dan door te vallen en weer op te staan: zonder zijwieltjes dus. Met Slackware ben je geen uren aan het kloten voor je resultaat ziet. Het biedt juist een hele goede balans tussen zelf kloten (en daarmee leren) en eenvoud. Als je je de polls van populaire desktop distro's nog kunt herinneren dan weet je dat Slackware daar gedeeld tweede stond ver boven Mandrake. Dat werd mede veroorzaakt doordat veel beginners juist voor Slackware kozen en allemaal kwamen ze eruit.
 • [quote:1c5cfcfaf6="Marcel de Reus"]Zijwieltjes fietsen zo lekker en o wat is het verleidelijk om er lekker mee te blijven fietsen, is het niet?
  [/quote:1c5cfcfaf6]
  Ik weet niet of jij nog met zijwieltjes fiets, maar ik was blij dat ik van ze af was als kind zijnde. Echter kon ik me toen wel redden en mij van a naar b verplaatsen, om vervolgens rustig te orienteren hoe ik eerst met 1 wieltje kon rijden om vervolgens ze allebei eraf te halen.
  Uiteraard heb jij nooit zijwieltjes gebruikt als kind.

  [quote:1c5cfcfaf6]
  De topicstarter wil graag GNU/Linux leren en nergens leer je sneller van dan door te vallen en weer op te staan: zonder zijwieltjes dus.
  [/quote:1c5cfcfaf6]
  De vraag is of je snel wilt leren en veel tijd moet spenderen en eerst veel dingen zelf moet doen om uberhaupt (in de niet kenners ogen) een draaiend systeem te krijgen. Ok sommige mensen willen dat of zetten door.. prima dan voldoet Slackware prima. Maar er is ook een grote groep die eerst het systeem draaiende wilt hebben zodat hij/zij rustig op onderzoek kan.
 • :roll:[quote:9c7cd6713a]zijwieltjes?[/quote:9c7cd6713a]Staat daar niet iets over in de: Veel voorkomende vragen over Linux (de linux FAQ : ) dan?
 • Jah maar hoeveel ruimte neemt het in beslag??
  dat wil graag weten..
  ben al bezig met schoonmaakbeurt.. :lol:
 • [quote:8f6323bde8="KayJay"]
  Ik weet niet of jij nog met zijwieltjes fiets, maar ik was blij dat ik van ze af was als kind zijnde. Echter kon ik me toen wel redden en mij van a naar b verplaatsen, om vervolgens rustig te orienteren hoe ik eerst met 1 wieltje kon rijden om vervolgens ze allebei eraf te halen.
  Uiteraard heb jij nooit zijwieltjes gebruikt als kind.
  [/quote:8f6323bde8]
  Kay….. een anologie hoeft niet 100% te passen om bruikbaar te zijn… probeer die flexibiliteit op te brengen.

  Indien je de anologie door zou trekken fietsen er nog ontzettend veel mensen met zijwieltjes. Er zijn namelijk nog legio mensen die een gui nodig hebben om een systeem te beheren…. in heel veel gevallen heet die gui zelfs windows.

  De OP stelde de vraag of een distro die bekend staat om zijn vriendelijkheid - wat het een goeie distro voor gebruik maakt - goed zou zijn om Linux te leren.

  Ik - en nog een paar anderen - stelden voor dat distro's als debian, slackware, gentoo en zelfs LFS (in die volgorde stond/staat het in mijn post) beter zouden zijn om Linux te leren.

  Mijn voorkeur uit die zou Slackware zijn…. echter wat de OP verder kiest zal mij worst zijn.

  Ik ben overgens ook van mening dat de huidige rekenmachines (programmeerbare monsters met grafische display) op de middelbare school vervangen zouden moeten worden door kladblokjes met ruitjespapier.
 • Slackware is echt niet moeilijk hoor!… Het lijkt het misschien.


  Tis alleen kwestie van Hard Disk partitioneren , en installen die hap :)
 • [quote:8813b16fd3="DukeH"]Slackware is echt niet moeilijk hoor!… Het lijkt het misschien.[/quote:8813b16fd3]Euh… Volgens mij zijn dit toch echt jouw quotes: [quote:8813b16fd3]Ja oke alleen ik heb ff gelezen op Internet maar ik snap niks van die commando's enzo die je moet intypen om SlackWare 9.1 te installeren.[/quote:8813b16fd3] en [quote:8813b16fd3]Ja, alleen ik vindt het nog best moeilijk, dat slackware[/quote:8813b16fd3] Dat alles uit deze topic: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=120176&start=0
  Niet dat dat verder veel uitmaakt…

  Ik weet niet of het verstandiger is om een distro als Slackware te pakken ipv Mandrake. Ik heb voor mezelf bepaald dat ik het allemaal maar eens echt onder de knie moet proberen te krijgen, dus ik het er gister maar (weer) eens Slackware 9.1 opgezet. Ik moet daar nog het nodige aan puzzelen om het naar mijn zin te krijgen, maar ik denk persoonlijk wel dat je daar het meest van leert. Van de andere kant: het is ook wel eens praktisch dat je vor bv het aanpassen van de schermresolutie gewoon wat klikwerk kan verrichten ipv dat je een 'cryptisch' tekstbestand moet aanpassen.
 • [quote:aebfecdf44="Captain_Kansloos"][quote:aebfecdf44="DukeH"]Slackware is echt niet moeilijk hoor!… Het lijkt het misschien.[/quote:aebfecdf44]Euh… Volgens mij zijn dit toch echt jouw quotes: [quote:aebfecdf44]Ja oke alleen ik heb ff gelezen op Internet maar ik snap niks van die commando's enzo die je moet intypen om SlackWare 9.1 te installeren.[/quote:aebfecdf44] en [quote:aebfecdf44]Ja, alleen ik vindt het nog best moeilijk, dat slackware[/quote:aebfecdf44] Dat alles uit deze topic: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=120176&start=0
  Niet dat dat verder veel uitmaakt…

  Ik weet niet of het verstandiger is om een distro als Slackware te pakken ipv Mandrake. Ik heb voor mezelf bepaald dat ik het allemaal maar eens echt onder de knie moet proberen e krijgen, dus ik het er gister maar (weer) eens Slackware 9.1 opgezet. Ik moet daar nog het nodige aan puzzelenb om het aan de gang te krijgen, maar ik denk persoonlijk wel dat je daar het meest van leert. vak de andere kant: het is ook wel eens praktisch dat je vor bv het aanpassen van de schermresolutie gewoon wat klikwerk kan verrichten ipv dat je een 'cryptisch' tekstbestand moet aanpassen.[/quote:aebfecdf44]Ja , maar nu kan ik het!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.