Vraag & Antwoord

OS Linux

Partitie verkleinen

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Als ik met mandrake 10.0 een NTFS partitie verklein en dat gaat mis. Ben ik dan alleen die ene partitie kwijt of zijn al mijn partities dan beschadigd?

  B.v. Ik heb een C, D en E partitie. Nou wil ik die E verkleinen, maar C en D hou ik graag heel. Die E maakt niet zoveel uit.
 • Waarom dan moeilijk doen? Sloop gewoon die E partitie eruit met e.g. cfdisk en maak dan een nieuwe kleinere aan (dat worden er dan 2 kleinere neem ik aan).
 • Ik wil hem als het half kan dus verkleinen. Op mijn E staan nl alle spellen en dat soort troep. Is dus geen ramp als die weg gaan, maar het mooiste is natuurlijk dat ze erop blijven staan.
 • [quote:bec4c46ad1="Comp-Freak"]Als ik met mandrake 10.0 een NTFS partitie verklein en dat gaat mis. Ben ik dan alleen die ene partitie kwijt of zijn al mijn partities dan beschadigd? [/quote:bec4c46ad1] Mandrake's DiskDrake zou een NTFS partitie moeten kunnen verkleinen zonder data verlies. Als er iets mis gaat tijdens het verkleinen een partitie, zou in principe alleen die partitie verloren gaan. Dat neemt niet weg dat je toch beter een back-up kunt hebben, van alle onmisbare documenten van alle partities.

  Voordat je een NTFS partitie gaat verkleinen zou je 'm in WinXP eerst moeten controleren op fouten
  [code:1:bec4c46ad1]
  chkdsk /r x:
  [/code:1:bec4c46ad1][Enter] in de plaats van x typ je juiste drive letter. Gevolgd door defragmenteren. Maar of DiskDrake dan ook werkt is de vraag. Bij mij geeft DiskDrake op een NTFS partitie, na deze te hebben ontkoppeld, en Grootte aanpassen een error
  [code:1:bec4c46ad1]
  ntfsresize failed
  [/code:1:bec4c46ad1]
 • Ok, ik zal eens kijken. Stel nou dat er laten we zeggen aan het begin en aan het einde van de partitie wat data staat. Er tussenin is nog vrije ruimte, kan ie dan toch van die vrije ruimte een nieuwe partitie maken?
 • [quote:45c217c8f5="Comp-Freak"]Ok, ik zal eens kijken. Stel nou dat er laten we zeggen aan het begin en aan het einde van de partitie wat data staat. Er tussenin is nog vrije ruimte, kan ie dan toch van die vrije ruimte een nieuwe partitie maken?[/quote:45c217c8f5] Ik denk niet dat het gaat lukken met Mandrake's DiskDrake. Er zijn dan maar twee mogelijkheden. 1 Een commercieel partitie programma gebruiken zoals PartitionMagic of PartitionExpert. 2 Of de bestanden op de betreffende partitie op een cd/dvd branden. De partitie kan dan worden verwijderd met Mandrake's DiskDrake. Waarmee je dan een nieuwe kleinere FAT 32 partitie maakt voor die spellen, één Linux ext3 – en swap partitie. Maak die Linux ext3 partitie niet te klein. 8 GB of groter.
 • Ok, dank jullie allemaal. Ik ga maar eens proberen. (morgen dus) Maar tips zijn nog welkom.
 • Ok ik heb een soortgelijk probleem, dus ipv een nieuw topic te plaatsen dacht ik.. ik hang hem eronder.

  Probleem:
  Windows begon mij zodanig te irriteren dat ik een kwade bui een hele ntfs partitie heb laten weggooien om daarover de gehele schijf te gaan gebruiken voor Ubuntu.
  Maar nou wil ik nog zo een 20 gig van de 80 gig schijf gaan gebruiken om te experimenteren met Gentoo en Slackware. Kan ik dit doen zonder bestanden in mijn Ubuntu te verliezen aan te passen etc.?
  Ik heb gewoon de install van ubuntu gezegd, hier is mijn schijf neem het doe ermee wat moet gebeuren(sowieso niet zo slim geloof ik)

  Fritz
 • [quote:e06c23473d="billgatesisapimp"]Maar nou wil ik nog zo een 20 gig van de 80 gig schijf gaan gebruiken om te experimenteren met Gentoo en Slackware. Kan ik dit doen zonder bestanden in mijn Ubuntu te verliezen aan te passen etc.? [/quote:e06c23473d] Ja, dat is onder andere mogelijk met qtparted. Deze applicatie wordt meegelevert met de Knoppix Live cd. Al kan deze applicatie je Ubuntu partitie verkleinen zonder data verlies, is er altijd nog wel een kans dat het mis gaat. Een backup van onmisbare bestanden vooraf is dan sterk aan te bevelen.
 • ok.. ik heb qtparted geinstalleerd en draaiende.. maar ik kan hem niet verkleinen. de swap partitie wel, maar dat lijkt me niet zo slim

  Fritz
 • [quote:bbb84579ca="billgatesisapimp"]ik heb qtparted geinstalleerd en draaiende.. maar ik kan hem niet verkleinen[/quote:bbb84579ca] Het is niet de bedoeling dat je qtparted installeert, maar 'm draait vanaf een Knoppix Live cd.
 • Idd, en waarom? Omdat een gemounte partitie zich niet zo makkelijk laat bewerken ;) Als je van Knoppix start kun je de betreffende partitie unmounten waardoor qtparted wél aan de slag kan met die partitie.

  Groet, M.V. Wesstein
 • juist, ok dat dacht ik ergens al.. want ik kon zeg maar de andere schijven wel resizen unmounten maar niet de 'hda' etc.

  maar ik had even geen cdtjes meer en ik dacht dan installeer ik hem kijken of dat werkt…

  Fritz
 • Wederom vraag ik om hulp, want ik heb hem ge-unmount (in Knoppix 4.0) en daarna even qtparted gedraait maar het lukt niet.. hij wil niet resizen…

  Fritz
 • Ok ik heb het idee dat hier niet meer op wordt gereageerd.. dus ik zeg het nog maar een keer.
  Ik heb in Knoppix 4.0 hda1 ge-unmount
  daarna dezelfde schijf geprobeerd te resizen in qtparted

  geen succes
  HELP

  Fritz
 • [quote:d072b61ea3="billgatesisapimp"] Ik heb in Knoppix 4.0 hda1 ge-unmount daarna dezelfde schijf geprobeerd te resizen in qtparted [/quote:d072b61ea3] Om wat voor een bestandensysteem gaat het? Als het om EXT3 gaat zou het kunnen, dat je het eerst moet converteren naar EXT2. Dan resizen en terug converteren naar EXT3. Hoe je van EXT3 converteert naar EXT2 en weer terug naar EXT3 staat onder andere op http://www.troubleshooters.com/linux/ext2toext3.htm
 • Maar kan ik dat doen zonder dat er essentiele bestanden verloren gaan uit mijn Ubuntu install?
 • Volgens mij is partitie vergroten/verkleinen/anders rommelen met partities ALTIJD gevaarrlijk voor je essentiele bestanden en waardevolle data. In de bijna 20 jaar dat ik nu een computer bezit heb ik gelukkig nog nooit de behoefte gehad roulette te spelen met mijn partities.
 • [quote:43993d6d3c="billgatesisapimp"] Maar kan ik dat doen zonder dat er essentiele bestanden verloren gaan uit mijn Ubuntu install?[/quote:43993d6d3c] Zoals tekkie al aangaf, is er altijd een kans dat er door een partitie te verkleinen, data verloren gaat. Daarom is het aan te bevelen om vooraf een backup te maken van alle onmisbare documenten.

  Echter als de genoemde applicaties niet crashen, en ook de stroom niet uitvalt, en er ook geen hardware storing plaats vind, zou dat converteren en resizen zonder data verlies uitgevoerd moeten kunnen worden.

  Als QtParted na het converteren naar EXT2 nog steeds niet wil resizen, zou je het ook nog kunnen proberen met Parted.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.