Vraag & Antwoord

OS Linux

nieuwe install suse 9.1

19 antwoorden
  • Ik ben nieuw met linux en heb de versie SUSE 9.1 geinstalleerd. Ziet er mooi uit maar ik heb enkele problemen die ik niet zelf kan oplossen. Zoals: ik heb geen geluid. Als ik de speaker aan doe dan hoor ik het geluid als je vroeger wel hoorde als de platenspeler niet geaard was. Verder hoor ik niets. 2e: probleem mijn HP scanner scanjet 3500c werkt niet. Mischien weet iemand raad. Groet Tom
  • [quote:824d10c579="tomjon"]Ik ben nieuw met linux en heb de versie SUSE 9.1 geinstalleerd. 2e: probleem mijn HP scanner scanjet 3500c werkt niet. [/quote:824d10c579] Daar hebben anderen ook al problemen mee. Zie [url=http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=97272&highlight=scanjet+3500c]deze[/url] en [url=http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=116185&highlight=scanjet+3500c]deze discussie.[/url] [quote:824d10c579="tomjon"]Zoals: ik heb geen geluid. Als ik de speaker aan doe dan hoor ik het geluid als je vroeger wel hoorde als de platenspeler niet geaard was. Verder hoor ik niets. [/quote:824d10c579] Wat voor een geluidskaart heb je? Heeft Yast2 'm niet gedetecteerd? Yast2 > Hardware > Geluid.
  • Stom dat ik niet direct deze gegevens geef. Maar hier zijn ze. Ik heb een CREATIVE Audigy PLayer kaart. Bij de geluidSconfiguratie wordt aangegeven: AANTAL KAART MODEL STATUS [0] 82801DB AC'97 AUDIO CONTROLER FUNCTIONEERT [1] AUDIGY PLAYER /OEM FUNCTIONEERT Tom
  • aanvulling bij het vorige bericht. Bij de 2e regel moet het zijn. [1] SB 0090 AUDIGE PLAYER/ OEM Tom
  • [quote:991c0b2ca3="tomjon"] Ik heb een CREATIVE Audigy PLayer kaart. Bij de geluidSconfiguratie wordt aangegeven: AANTAL KAART MODEL STATUS [0] 82801DB AC'97 AUDIO CONTROLER FUNCTIONEERT [1] AUDIGY PLAYER /OEM FUNCTIONEERT [/quote:991c0b2ca3] Dus je hebt behalve een CREATIVE Audigy PLayer kaart ook nog een onboard AC'97 geluidskaart. Is het de bedoeling deze beide te gebruiken? Als het alleen de bedoeling is die CREATIVE Audigy PLayer kaart te gebruiken, dan kun je beter die onboard AC'97 geluidskaart in de BIOS disablen. Als je in Yast2 bij Geluidsconfiguratie klikt op Volume en dan Test, hoor je dan het test geluid?
  • Wat je scanner betreft, neem even contact op met HP met de vraag waar het stuurprogramma voor Linux te downloaden is. Max
  • Ik heb de onboard geluidskaart op disable gezet. Nu staat alleen de Audigy player er nog op bij de geluidsconfig. Ik hoor geen testgeluid bij de test. Tom
  • En als je een terminal opent en dan 'alsaconfig' intikt?
  • Ik krijg COMAND NOT FOUND als ik alsaconfig intik. Tom
  • Het juiste commando is alsaconf en niet alsaconfig. Je dient het normaal gezien als root uit te voeren (dus eerst 'su' tikken om root te worden). Misschien een zeer domme vraag, maar heb je het volume wel opengezet in het mixerpaneel? Standaard staat namelijk alles gemute... Je kan eens alsamixer uitvoeren in een terminal om het volume en het PCM kanaal open te zetten. (je kan een kanaal muten of unmuten door op de M te drukken) Wat je ook kan proberen is om eens de andere uitgang van je geluidskaart te proberen, het kan zijn dat enkel de front uitgang geluid geeft.
  • [quote:6d9cb24f15="Bamboe"]Misschien een zeer domme vraag, maar heb je het volume wel opengezet in het mixerpaneel? Standaard staat namelijk alles gemute... [/quote:6d9cb24f15] Dat geldt niet voor SuSE. Bovendien de twee belangrijkste volume regelaars Master en PCM staan naast dat Test knopje. [quote:6d9cb24f15="tomjon"] Ik heb de onboard geluidskaart op disable gezet. Nu staat alleen de Audigy player er nog op bij de geluidsconfig. Ik hoor geen testgeluid bij de test. [/quote:6d9cb24f15] Eigenlijk zou deze geluidskaart al moeten werken. De geluidskaart zelf werkt toch wel goed. Soms wordt wel aangeraden voor Linux in de BIOS Plug en Play OS te zetten op NO. Post eventueel de output van je [b:6d9cb24f15] /sbin/lsmod | grep snd [/b:6d9cb24f15]
  • OK de geluidskaart werkt met ALSACONF maar alleen bij de test geluiden. Een cd kan ik nog niet afspelen. De test geluiden komen alleen over de fronstspeakers en niet achter. Ik heb CREATIVE 5.1 suround speakers. Het volume heeft wel open gestaan. Een andere uitgang werkt niet. Omtrent de Scanner kon HP mij (ons) ook niet helpen. Die verwijst weer naar de site van SANE. Dat wist ik al. Tom
  • [quote:0e4d9d8852="tomjon"] OK de geluidskaart werkt met ALSACONF maar alleen bij de test geluiden. Een cd kan ik nog niet afspelen. [/quote:0e4d9d8852] Als de volume regelaar voor de CD voldoende hoog staat, zou het moeten werken. Er vanuit gaande dat het audio kabeltje van je CD-speler in je pc is aangesloten op je geluidskaart. [quote:0e4d9d8852="tomjon"] De test geluiden komen alleen over de fronstspeakers en niet achter. Ik heb CREATIVE 5.1 suround speakers. [/quote:0e4d9d8852] Dat is een bekent probleem. Ik heb hier de achter speakers ook niet actief kunnen krijgen met de ALSA drivers.
  • Ik heb hier uit mijn 4.1 set in combinatie met een Audigy kaart wel gewoon geluid uit alle speakers. Een kleine howto van mij (voor Slackware) staat op: http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=ALSA+onder+Slackware+Linux
  • Ik had die ALSA drivers al een tijd niet meer getest. Nu ik 'm weer opnieuw test, blijkt de achter speaker nu ook hier te werken. Alleen niet met Slackware's tekst mode mixer Rexima. Maar wel met KMix van KDE 3.2.x. Deze heeft 4 regelaars waarboven 3D staat. De uitgang voor de achter speakers blijkt nu te werken met één van die 3D regelaars. Namelijk de 3D Wave Surround regelaar. De 3D Control Sigmatel – Depth regelaar heeft alleen invloed op de voor speakers.
  • Ik krijg geen cd geluid. Het is zelfs zo dat ik ALSACONF opnieuw moet uitvoeren als ik de pc of sessie opnieuw opstart. Na enig zoeken blijkt dat ik dat niet hoef te doen maar alleen bij ALSAMIX onder de knop AUDIGI ANALOG OUTPUT JACK de speakertjes boven de schuifregelaar aan moet klikken (wit maken). Dan doet het test geluid het ook weer. Maar nog steeds geen cd geluid. Voor de duidelijkheid enige weken geleden onder windows draaide het wel. Hiermee wil ik aangeven dat ik niets heb veranderd aan aansluitingen. Tom
  • [quote:cb9aee6217="tomjon"]Na enig zoeken blijkt dat ik dat niet hoef te doen maar alleen bij ALSAMIX onder de knop AUDIGI ANALOG OUTPUT JACK de speakertjes boven de schuifregelaar aan moet klikken (wit maken). Dan doet het test geluid het ook weer. [/quote:cb9aee6217] Tja, ik vind die ALSAMIX niet zo mooi. Bij mij ziet deze er nogal breed uit. Zeker 2 maal de breedte van de 17 inch CRT monitor. Weet je zeker dat je die speakertjes van die knop audigy enz wit moet maken? Als ik bij mij de speakertjes van de knop CD wit maak dan is het geluid van de CD speler weg. Het wit maken van die speakertjes van die knop die jij bedoelt, en bij de naam SBLive analoog enz heeft, zorgt ervoor dat de achter speaker uitgang werkt. Overigens krijg ik bij mij alleen geluid uit de voor- en achter uitgangen bij het afspelen van een ogg bestand. Bij het afspelen van een CD heb ik alleen geluid uit de voor speakers. Is het alleen het geluid van de CD dat niet werkt? Heb je het afspelen van een mp3 of ogg bestand al geprobeerd?
  • Als je na het instellen van het volume 'alsactl store' tikt dan zou dit na iedere reboot hersteld moeten worden.
  • Het commando ALSACTL STORE doet bij mij niet wat het moet doen. In ieder geval hoor ik na opnieuw opstarten de bromtoon. Deze bromtoon is weg als ik bij ALSAMIXER de speakers op wit zet van AUDIGI ANALOG OUTPUT JACK. Ik kan dan mp3 en mpeg afspelen via ALLE 5 de speakers. Maar een muziekcd gaat nog niet. NB De alsamixer is bij mij ook 2x breder dan het beeldscherm. Om nog een ander probleem in de groep te gooien. Toen ik een mp3 wilde downloaden voor boven staand probleem, merkte ik dat ik KMLDonkey niet aan de gang krijg. Volgens mij moet ik alleen nog een server installeren. Maar waar haal ik die vandaan? Tom

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.