Vraag & Antwoord

OS Linux

NVU - Websites bouwen -

Anoniem
nefertitis
15 antwoorden
 • Hallo

  Op deze site kan je NVU downloaden.

  Wat is NVU?

  NVU is een project, georganiseerd door Michael Robertson, de bedenker van Lindows.
  Hij werdt ge-emaild door een gebruiker die melde dat zijn toenmalige site frontpage componenten bezat. :oops:
  Tijd dus om een html editor te bouwen voor Linux

  Je kan met nvu (spreek uit Nview) net als met frontpage, websites bouwen.
  Het product installeer je door het te downloaden en uit te pakken. Dubbelklikken op de nvu-icoon in de betrefende directory opent het ptogramma.

  Er zijn 3 versie's
  1- voor Windows gebruikers
  2- voor Fedora 2 gebruikers 8) 8) 8) 8)
  3- voor de rest van de Linux gebruikers

  en eentje voor Lindows mensen

  Een vereiste is dat je Mozilla 1.6 hebt

  veel plezier. :D
 • Volgens mij kun je het gewoon beter als N-V-U uitspreken, om verwarring met nVidia's programma nView te voorkomen. Verder is het een leuk programma. Het is erg goed dat ze bewust bezig zijn het programma volgens de officiele W3C standaarden te laten coden. Dat is namelijk de grote manke van MS Frontpage.
  Zelf gebruik ik nog steeds gewoon het liefst VIM voor het maken van websites. Ik beheer de website zelf wel, daarvoor ben ik ook de 'beheerder' van een website :P
 • VIM ken ik niet.

  Is dat te vergelijken met NVU?
 • [quote:a5926ea071="nefertitis"]VIM ken ik niet. Is dat te vergelijken met NVU?[/quote:a5926ea071]VIM is afgeleid van VI, een standaard tekst editor in de Unix/Linux wereld: http://www.vim.org/about.php
 • [quote:43d55bfed0="nefertitis"]VIM ken ik niet.

  Is dat te vergelijken met NVU?[/quote:43d55bfed0]

  Nee, het is eerder te vergelijken met Notepad onder Windows. Je moet alle code dus zelf intikken. Een groot voordeel echter van VIM is dat het een enorm krachtige editor is met vele functies. Zo kent het bijvoorbeeld syntax highlighting, waaroor onder andere de tags en teksten bij HTML bestanden bepaalde kleuren krijgen, waardoor het overzicht bewaard blijft en waardoor je het direct ziet als je bijvoorbeeld ergens een tag vergeet af te sluiten.

  Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar na het volgen van een XHTML en een CSS tutorial om e.g. www.w3schools.com kun je eigenlijk net zo makkelijk sites met de hand maken als met NVU of Frontpage.
 • goh, die site staat ge-bookmarked :D

  dank
 • Mwah, vim… Heeft wel een erg steile leercurve: voordat je daar een website mee hebt gebouwd…
  Kijk dan liever naar bluefish: ook een zeer krachtige editor voor (web-)programmeurs met syntax-highlighting voor diverse talen, waaronder html, dhtml, javascript, php, sql maar ook c, perl, python, java etc. Anders dan de WYSIWYG interface van NVU heeft Bluefish een WYSIWYM (What You See Is What You Mean) interface, maar net zo gemakkelijk in het gebruik voor een beginner.
  En is eenvoudig te installeren met yum of apt.
 • Idd is VIM voor een beginner niet echt aan te raden. Een beginner kan beter een website met NVU maken, en dan de code bestuderen, en kijken hoe het geheel werkt.
  Iedereen begint zo (tenminste, dat denk ik, kben ook zo begonnen). Ik vind NVU trouwens niet extreem fijn werken, maar dat kan ook aan mij liggen. Het is tenminste wel een stap vooruit dat er (eindelijk) een WYSIWYG editor is, die het W3C volgt, dat mag wel gezegd worden.
 • absoluut, helemaal mee eens. Weer een reden om over te stappen op Linux.

  Trouwens, bluefish kon ik niet binnen hallen met apt-get. Ik heb het gewoon gedownload van de site zelf en handmatig geinstalleerdt.

  Het werkt gewoon, zonder afhankelijkheden.
 • Heb even NVU geprobeert. Ik vind het geenhandig programma. Er staan bijvoorbeeld niet eens cijfers per regel! Jammer. Had ik toch graag willen hebben. Dan is Notepad of VIM net zo goed.

  d.
 • [quote:73dd640485="nefertitis"]
  Trouwens, bluefish kon ik niet binnen hallen met apt-get. Ik heb het gewoon gedownload van de site zelf en handmatig geinstalleerdt.
  [/quote:73dd640485]
  Misschien is het dan wel slim om de apt of yum link te hebben van: http://ayo.freshrpms.net/ (die heeft wel bluefish)
 • wat heb jij een mooie site

  gebouwd met…… bluefish?
 • Ongetwijfeld met de hand geschreven.

  <?-
  Ik wil toch even mijn complimenten geven, want je site is idd heel erg mooi geworden Timon (tis al een tijd geleden dat ik er was geweest). Hij is strak, overzichtelijk en mooi vormgegeven. Bovendien is de code duidelijk en heel netjes en valideert de site. Enkel wat subpagina's bevatten wat fouten, zo te zien komen die voort uit de blogger software. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld de pagina van 1984. Ik ben 1984 overigens ook aan het lezen (blz 120), bijzonder gaaf boek imho.

  Ik wil deze zomer ook eindelijk eens een fatsoenlijk webstek voor mezelf bouwen. Moet maar eens flink op Stijlstek gaan neuzen, want als jij deze goede webdesign mentaliteit niet van Ben heb dan weet ik het ook niet meer ;)

  Nogmaals: hele mooie site, zo zou het dus moeten.
  ->

  Nog even over de moeilijkheidsgraad van een website bouwen met VIM. Dat is absoluut niet moeilijk. Werk een VIM tutorial door, vermaak je eens op W3Cschools en ga lekker aan het expirimenteren. Het is vooral heel leerzaam om op deze manier je websites te maken. Bovendien heb je een goed overzicht en de maximale invloed op de stijl en de netheid van je code. Om het belang van standaarden nog maar eens te benadrukken:
  http://www.linux-box.nl/webstandaarden.html

  En www.stijlstek.nl is ook een aanrader.
 • [quote:0479907f0d="Dilbert"]Heb even NVU geprobeert. Ik vind het geenhandig programma. Er staan bijvoorbeeld niet eens cijfers per regel! Jammer. Had ik toch graag willen hebben. Dan is Notepad of VIM net zo goed.
  [/quote:0479907f0d]
  Dat lijkt me geen vergelijk, omdat VNU WYSIWYG is, en je met notepad of VIM broncode intypt.

  Max
 • Een andere
  WYSIWYM-webeditor is Quanta.
  Quanta is naadloos geintegreerd in KDE, en biedt daardoor veel functionaliteit die standaard deel uitmaken van KDE, zoals syntaxis-accentuering voor veel DTD-talen, zoals html, xml en php, ingebouwde previewfunctie, het openen/opslaan van bestanden op externe servers via ftp, ssh, cvs, webdav, etc., zonder dat het ontwikkelaarsteam van Quanta hier tijd in hoefde te steken.
  Hierdoor kon het team zich bezig houden met dingen die er toe doen, zoals een goede editor te maken voor snelle website-ontwikkeling.
  In korte tijd is Quanta dan ook uitgegroeid tot een volwassen professioneel programma.
  Quanta gaat binnenkort bovendien deel uitmaken van een complete webdevelopment suite, welke tegelijk met kde 3.3 zal worden uitgebracht.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.