Vraag & Antwoord

OS Linux

Wat bezielt mensen om met linux te beginnen....

Anoniem
danieldk
128 antwoorden
 • In de tijd dat ik NT beheerder was ben ik met Linux begonnen om in iedergeval thuis van MS af te zijn. Het moest me gelijk in de gelegenheid stellen om iets met CGI programmeren te doen (wist toen eigenlijk niet eens wat het was, alleen dat je er een webserver voor nodig had)

  Ik was middels een ERP project op m'n toenmalige werk in aanraking gekomen met Unix (HP-UX) en dat sprak me wel aan. De keuze tussen SCO en Linux voor de pc was snel gemaakt……. Linux was beschikbaar en SCO niet.

  Zodoende zou ik weer een hobby aan de computer hebben…… inmiddels is dat mislukt en is linux m'n vak geworden.

  Bij mij dus geen idialogische spuurtocht naar het vrije besturings syteem, ik had gewoon weer een hobby nodig.

  Maar hoe zit dat met jullie….. wat beweegt jullie (heeft jullie bewogen) om met Linux te beginnen?
 • Op mijn 12e ben ik met Linux begonnen (ben nu 13)…

  Op mijn 12e had ik eerst Mandrake geprobeerd , vervolgens RedHat oid.
  Beviel me eigenlijk best wel goed.


  Maar ik zit het meeste op XP Pro , om te gamen :P
 • Maar [b:2ad4cf0356]waarom[/b:2ad4cf0356] DukeH


  Het gaat er niet om welke distro….. dat wordt toch alleen maar weer een wedstrijd verpissen.
 • Linux is leuk en geeft me een uitdaging om me weer eens te verdiepen in ingewikkelde materie. Bovendien is linux in vele soorten en smaken en vind ik het wel eens leuk om te switchen naar een andere distributie.

  Een serieuzer argument is dat ik de vele virusbedreigingen zat wordt. Ondanks dat ik XP geen slecht besturingssysteem vind, blijf ik de beveiliging een zwak punt vinden. Bovendien vind ik XP ondoorzichtiger dan Linux.

  De ultieme uitdaging voor mij is naar oplossingen te zoeken, zodanig dat ik XP op termijn niet meer nodig zal hebben. :P
 • ik ben weggegaan bij Windows (januari van dit jaar), daarvoor dual-boot, omdat ik het zat was met het gegeven :
  iemand heeft een pc, dus heeft automatisch windows

  Verder gaf Windows geen uitdaging meer. Internet bankieren via fortis met Mozilla ging niet, ik werdt afgescheept met een vaag antwoortd, en heel veel isites kan je alleen zien met explorer.

  Dus vanwege die dingen ben ik uit protest weggegaan bij Windows en dus heb gekozen voor Linux.
 • Hmmm, hoe heb je dat internetbankieren nou opgelost? Je bent toch niet teruggegaan naar die papieren zooi van je bank?

  Is crossover niet iets voor je. Dit programma draait feilloos IE 5~6. Kun je weer Internet bankieren… Maar nu raak ik een beetje off-topic :oops:
 • Als 12 jarig jochie was ik in 1994 arm ;), en geobsedeerd door compilers. Ik had wel Turbo Pascal en Turbo C/C++ (legaal), maar zaken als Watcom C/C++ en dergelijke lagen volledig buiten m'n bereik. In 1993 had ik al eens een Linux CD-ROM, maar met 2MB was het niet echt draaibaar. In 1994 had m'n bak meer geheugen en heb ik weer een CD-ROM'etje gekocht, en toen ben ik echt met Linux begonnen. Er ging een wereld voor me open toen ik zag dat ik kon gaan programmeren, en niks voor de compilers hoefde te betalen.

  M'n motivatie was dus absoluut niet van ideologische aard ;).
 • het internet bankieren is nooit opgelost.

  apparaatje werdt ingeleverdt
  Ikzelft zit bij ABN-AMRO

  ben benieuwd waarom anderen voor Linux kiezen
 • Ik was benieuwt naar de wereld voorbij microsoft laten we maar zeggen. Ook aangezien veel servers en zo op linux draaien leek het mij een zeer interessant systeem. Daarom draai ik nu dus sinds een paar weken mandrake.
  Ik hoop hiermee weer extra kennis te vergaren en misschien zelf ook aan het programmeren te slaan.
 • Ik ben zo'n 3 jaar geleden begonnen met Linux te expirimenteren omdat ik de spionageactiviteiten van MS meer dan zat was. Bovendien ook om de virussen en andere veiligheidsproblemen. In feite heb ik de vaste overtuiging dat Windows ten dode is opgeschreven omdat het niet te beveiligen is en de maatschappij het zich niet langer kan veroorloven grote sommen geld uit te geven aan lapmiddelen en dan nog niet veilig te zijn.

  Het heeft mij bloed zweet en tranen gekost om de meest belangrijke zaken die ik met de comp. doe in Linux werkend te krijgen. Ik ben ook geen informaticus maar bouwvakker. Doe alles op computer gebied zelf. Helaas en tot mijn grote verdriet is het nog niet gelukt een bedrijfsprogramma wat ik in Acces heb gemaakt naar Linux te poorten dus heb nog een oude bak staan met Windows. Ben nu druk aan het expirimenteren met het bij Suse geleverde Rekall. Hopelijk bevrijd dat programma mij van mijn laatse banden met MS.
 • Ik ben in eerste instantie met linux in aanraking gekomen omdat ik al van m'n 10 jaar bezeten ben door computers (en ik zit er, jammer genoeg, nog steeds veel te veel mee bezig). Ik las toen ook vaak computerbladen, en in 1993 en '94 had ik al artikels over linux gelezen in C!T en PCM en het maakte mij wel nieuwsgierig, zo'n volledig 32 bits OS dat bovendien nog stabiel en vrij was. Op die moment had ik nog geen eigen computer, en op mijn vader z'n pc knoeien was uit den boze omdat ik het ding ooit al eens op z'n bek had gekregen met een virus (papa boos). Toen ik in '94 zijn ouwe pc kreeg (een 386SX) ben ik na een tijdje gaan spelen met OS/2 warp dat toen uitkwam (linux was ik toen al wat vergeten, ik wist ook al niet hoe ik er aan kon geraken).
  Een paar jaar later (in 1997) las ik weer een artikel over linux, ditmaal in CM (een Belgisch blad), en rond die tijd had een andere scholier bij mij op school de leraar informatica zo ver gekregen dat hij tijdens de middag het computerlokaal mocht gebruiken om linux op een aantal pc's te installeren en cursus linux te geven aan andere scholieren.
  Daar ben ik toen wel op ingegaan (omdat ik simpelweg bezeten was door alles wat met computers te maken had), en elke middag zat ik in 't computerlokaal, maar veel verder dan wat primitieve X-spelletjes spelen zijn we nooit geraakt. Uiteindelijk bleek dat de persoon die het initiatief had opgezet er niet veel van kende, maar via hem ben ik toen wel aan een kopietje van twee distributies geraakt: Redhat 4.0 en Slackware 3.3 (ik heb ze hier nog steeds liggen). Die had ik dan eens geprobeerd op m'n pc thuis, de installatie was me wel gelukt maar mijn geluidskaart werd nog niet ondersteund in die tijd en vermits mijn voornamelijke bezigheid spelletjes spelen was, had ik er weinig aan. Ik had ook geen internet verbinding (zelfs geen foonlijntje) om drivers en applicaties te downloaden, dus snel zat ik weer bij windows.

  De echte doorbraak kwam er in '99, toen er na hééééééél lang zagen bij m'n vader eindelijk een internet verbinding kwam, en dan nog meteen kabel ook. Vermits mijn vader en ik tegelijk op internet wilden, moest er een router komen en omdat ik de linux ontwikkeling toch altijd ben blijven volgen wist ik dat linux perfect geschikt was voor een routertje. Dus meteen begonnen met slackware te downloaden. Ik wou eigenlijk eerst voor redhat gaan maar een maat van me, die ook al met een linux servertje bezig geweest was, had ondervonden dat slackware voor een server beter is. Heb weken lopen knoeien om de netwerkkaarten van de router aan de praat te krijgen. Dat waren nog ISA NE2000 kaarten die je manueel een IRQ en adres moest toekennen, maar het grootste struikelblok was dat ik dacht dat je de kernel module (ne) twee maal moest inladen, elke keer met io/irq parameters voor één van de twee kaarten. Dat werkte niet, en na enkele weken geknoei ben ik er achter gekomen dat je gewoon één module kon laden en gelijk parameters voor de 2 kaarten kon meegeven. (ok, dat had ook via modules.conf gekunt maar dat wist ik ook niet :) )
  Enfin, project was uiteindelijk geslaagd, m'n 486 met 8 mb ram en 250 mb harddisk draaide onder slackware 4.0 en deelde m'n internet probleemloos, en ondertussen had ik flink wat bijgeleerd en een aantal leuke eigenschappen van linux ontdekt.
  Ik ben dan ook direct daarna begonnen met linux op m'n desktop, maar dan toch maar redhat omdat ik toch skeptisch stond tegenover dat antiek _lijkende_ slackware op de desktop.
  Gedurende een paar maanden heb ik het verkend en gebruikt voor alle toepassingen waar het toen geschikt was, en toen was ik een beetje uitgekeken op dat redhat met z'n malle rpm's (dependency hell). Rond die tijd kwam slackware 7.0 uit en ben ik het toch maar eens gaan proberen op de desktop. Veel mee bijgeleerd, en na een tijdje had ik een desktop die even functioneel was dan m'n redhat desktop, en ben ik nooit meer teruggegaan naar redhat.
  Heb tussendoor nog wel vaak windows gebruikt (vooral voor spelletjes en andere toepassingen die niet gingen onder linux), maar met de jaren ben ik zo goed als volledig op linux overgegaan.
  Mede omdat ik informatica ben gaan studeren op de unief (binnen enkele weken studeer ik normaal gezien af en ik zou nu eigenlijk moeten studeren voor m'n examens ipv lange posts te typen), en we vanaf het tweede jaar unix-applicaties in C++ moesten schrijven. Je had dan de mogelijkheid om via ssh- en remote X sessies op de Unix server op school te werken, maar uiteraard vond ik het veel leuker om het thuis op m'n linux box te doen. Sindsdien is linux dus ook het enige systeem dat ik gebruik voor m'n schoolwerk, en gebruik ik het dus eigenlijk gewoon voor alles dat ik doe. Nog geen seconde spijt van gehad, en ik vind het ontzettend leuk dat het systeem waar ik 5 jaar geleden ben beginnen bruiken als desktop OS (en eigenlijk toen zwaar suckte op dat vlak, iedereen verklaarde me gek dat ik dat gebruikte, remember de knullige eerste versies van Gnome en KDE, en netscape 4.7 als enige "deftige" browser) toch op relatief korte tijd is uitgegroeid tot een fantastische desktop waar ik ondertussen alles mee kan doen wt ik nodig heb.
 • @Bamboe: Nou dan kunnen we elkaar een hand geven, ik studeer eind augustus af en ben op dit moment bezig met het schrijven van een scriptie. Ook ik kan niet van linux afblijven en zit er teveel achter. Regelmatig wordt ik dan ook gecorrigeerd door mijn vriendin :)

  In ieder geval studeer jij af in een richting waar ik 2 jaar heb lopen klooien. Toen van ellende maar geswitcht naar technische bedrijfskunde. Jammer want dan had ik misschien ook mijn bijdrage kunnen leveren aan de linux gemeenschap :( Maar goed, misschien komt het er ooit nog wel van door me zelf programmeren te leren.

  Sterkte met je examens en ga er voor!
 • Hm, waarom ik linux gebruik? Eerst maar de achtergrond.

  Als telegrafist van beroep kwam ik erachter dat je daar niet veel brood in kunt verdienen (sinds januari 2001 tenminste niet meer). Maar iets met computers zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Na aanschaf van een echte 486dx2-66 volgde de aanschaf/zelfbouw van een pentium1-166. Die ik, na een presentatie van PCM op Sara, dualboot heb gemaakt met Suse6.0. Daar heb ik een tijdje mee lopen puzzelen en spelen, internet via een inbelverbinding aan de praat gekregen, de oude 486 met Freesco als router ingezet voor de inbelverbinding, etc. Eigenlijk niets zinnigs, want het "productiewerk" werd met windows 95/98 gedaan.

  Na verloop van tijd groeide ik in mijn (nieuwe) vak als IT-consultant en werd ingezet voor forensisch onderzoek op IT-systemen. Dat was de reden om linux nog eens goed te bekijken. Voor windowsgeoriënteerde forensische programmatuur moet je een flinke zak geld neerleggen, terwijl je dezelfde functionaliteit (en vaak meer) met enkele linux programma's voor niets kunt bereiken.

  Inmiddels heb ik wat Knoppix en aanverwante cd's in mijn tas/binnenzak die meegaan naar een onderzoek. En is thuis een pc dualboot ingericht met windowsXP en slackware9.1. Want soms werkt windows gewoon handiger, helemaal als je professionele IT-omgeving windows-georiënteerd is. Slackware gebruik ik voor het uitvlooien van handige programma's die ik later op een bootable cd wil hebben. Daarnaast heb ik nog een "experimentenbak" met RH7.1 en een oude DEC Alpha/NoName met RH6. Er draait een Smoothwall firewall in het netwerk en een 486 (inderdaad, mijn eerste pc) heeft Apache aan boord. Die indiaan moest eerst gestript worden, want de harde schijf is niet zo erg groot, maar het werkt.

  Op privé-gebied liggen er nog genoeg uitdagingen, zoals het werkend krijgen van een tekentablet, waarvan ik alleen drivers voor windows3.11 heb, het werkend krijgen van mijn tv-kaart, etc. Ook met wine en vmware moet ik nog eens wat doen.

  Professioneel kan ik er genoeg tijd insteken, wat ook wel wordt gehonoreerd, maar soms staan de inspanning en het behaalde resultaat niet in de juiste verhouding tot elkaar. Gelukkig is er een uitgebreide gemeenschap die zich bezig houdt met unix/linux en forensisch onderzoek, men is ook bereid met elkaar mee te denken.

  Vooralsnog betekent linux voor mij zowel een hobby als werk, met voor beide gebieden voldoende uitdagingen.

  Greetz, dJezzer 8)
 • waarom ik linux gebruik:
  [list:782ed79b8d]- ben alle virussen zat
  - ben alle beveiligslekken in Windows zat
  - vond het illegaal gebruiken van Windows toch eigenlijk fout
  - zocht een hobby
  - vind het gewoon briljant ;-)[/list:u:782ed79b8d]
 • In eerste instantie nieuwsgierigheid. En langzamerhand ontdek je dat jij de baas bent over je computer en niet dat "andere" besturingssysteem, dat zijn eigen gang gaat.
 • Ik ben linux gaan gebruiken uit vooral nieuwsgierigheid en omdat de idee van vrije software mij bijzonder aanstaat. Een aantal jaren geleden heb ik voor het eerst Suse geïnstalleerd van een cd-tje dat bij een tijdschrift zat. Hoewel het besturingssysteem mij beviel (al was het even wennen) trok mijn oude 386 het niet goed en ik was nog duidelijk niet toe aan het 'tweaken' om het een en ander wat soepeler te laten verlopen.

  Na de bouw van een nieuwe computer heb ik redhat 9 geïnstalleerd, wat via fedora core 1 inmiddels geupgrade is naar core 2. Ik heb sindsdien windows 2 maal gebruikt, omdat er helaas nog geen linuxdrivers beschikbaar zijn voor mijn scanner. Linux bevalt mij blijkbaar goed.

  Vooral de kracht van bash (scripting!) en de doorzichtigheid van de bestandsstructuur vind ik pleiten voor de keuze voor linux boven dos/windows. De kracht en eenvoud van de tekstgebaseerd configuratie-bestanden maken het (niet eenvoudig maar wel) zeer doorzichtig om bijvoorbeeld een firewall te bouwen en de computer te gebruiken als gateway. Ik ben er inmiddels misschien aan toe om een meer 'kneedbare' distributie te proberen als debian, slackware of gentoo.

  De eerste ervaring was echter minder positief, al kan dat nauwelijks aan het besturingssysteem zelf worden geweten. Bij de in gebruikneming van mijn nieuwe computer, werd iedere keer bij het lezen van een cd-rommetje de computer uitgeschakeld. Het probleem was eenvoudig te verhelpen door de voeding te vervangen, maar dit heeft 2 weken geduurd omdat de winkel waar ik de onderdelen had gekocht alleen windows ondersteunde. Terwijl het vervangen van een voeding normaliter binnen 5 minuten gepiept is: klaar terwijl u wacht!

  Deze ervaring heeft mij alleen maar gesterkt in de overtuiging om 'alternatieve' software te draaien. Ik wil graag aan de buitenwereld laten zien dat er alternatieven bestaan voor microsoft windows, internet explorer outlook en word. Dat het ontvangen van virussen en spyware niet vanzelfsprekend is. Dat het versturen van .doc bestanden via email getuigt van een zeer eenzijdige gerichtheid op microsoft word. En bovendien, dat het draaien van linux op de desktop niet minder gebruiksvriendelijk hoeft te zijn dan windows (sterker, ik raak er steeds meer van overtuigd dat het inmiddels wel eens andersom zou kunnen zijn, gezien de recente explosie van het aantal virussen, wormen en spyware).

  Deze overtuiging probeer ik ook uit te dragen binnen mijn vrienden- en kennissenkring, vooral daar waar illegale copieën worden gedraaid.
 • Waarom ik Gnu/Linux gebruik?

  Nou omdat ik zowieso al maling heb aan het begrip Operating System en toch wel veel door elkaar gebruik.
  Voor mij is Gnu/Linux gewoon een OS dat werkt, en ja het werkt goed, en fijner dan Windows.
  Ik ben er ooit mee begonnen uit nieuwsgieringheid. dat was Slackware, wat ik een jaar of zo hebt gebruikt, sindsdien ben ik wat luier en gebruik ik Mandrake Linux en SuSE Linux.

  samengevat: Waarom? Omdat het werkt!
 • Ben zo'n 3 jaar geleden met Linux begonnen om de totaal verkeerde redenen; ik werkte toen met Windows ME en had om de haverklap een vastloper. Omdat ME berucht was wegens zijn instabiliteit, weet ik het daar aan. Ben toen met Linux begonnen. Dat was weliswaar stabieler, maar toch had ik nog geregeld een vastloper. Kwam er toen na een syst. upgrade achter dat het aan m'n moederbord lag…..
  Moet zeggen dat ik Linux in het begin wel dusdanig lastig en frustrerend vond, dat ik het er een paar keer vanaf heb gegooid met het voornemen er nooooit meer aan te beginnen. Maar ja, na een paar dagen begon het dan toch weer te kriebelen.
  Inmiddels ben ik zo ver dat m'n Windows-kennis aardig begint te slijten en het eigenlijk nogal onhandig vindt.
 • Sleet op windows kennis? Heb ik ook last van. Geregeld krijg ik vragen van "hoe krijg ik dit voor elkaar" of "hoe los ik dit probleem op?", omdat ik in mijn omgeving zo'n beetje als specialist word aanzien, maar ik heb het tegenwoordig veel moeilijker dan vroeger om windows gebruikers te helpen.
 • Ben +/- anderhalf jaar geleden begonnen omdat ik een test had gelezen in de computertotaal. Vervolgens ff SuSE aangeschaft, maar dat kreeg ik nie aan de praat op m'n pentium2 met 32 Mb geheugen. Na een paar maanden een nieuwe compu met pentium4 en 256 Mb geheugen. Daarop kreeg ik het wel aan de praat. Heb toen een poosje naast linux ook nog Win98 gedraaid, maar dat stopte er na een half uurtje spontaan mee. Daarom werkte ik bijna niet meer met windows. Heb daarna nog een poosje winXP (illegaal) gedraaid met linux ernaast. Vervolgens winXP eraf gegooid. Waarom dan toch linux begonnen en blijven gebruiken?

  * Dat gedoe met die WinXP activering, daar ben ik op tegen. Zodra ik WinXP koop, wil ik er mee mogen doen wat ik wil, zonder bij Microsoft over het matje te kruipen om alsjeblieft het product te activeren. Ik vind dit een wezenlijke inbreuk op het eigendomsrecht.
  * Meer dan 100 Euro voor matige software neertellen waar je uiteindelijk nog niets mee kunt, vind ik niet prettig. Bij Linux koop / download je een distro, waarmee je direct aan de slag kunt. Alles zit erin en van sommige producten meer dan 1 (office-pakketten, browsers, interfaces…)
  * Linux interesseerde mij, het zit logischer in elkaar, je kunt dingen makkelijk installeren en er weer afgooien, je kunt je systeem zo maken zoals je het wilt. Bij windows mis ik dat.
  * Geen last van virussen.
  * Een mooiere grafische interface (KDE).
  * Je bakkie draait met gemak een poosje door, ook als geheugen en/of processor zwaar belast worden.
  * Op deze manier geef ik een bijdrage aan het proces om de monopoliepositie van Microsoft te doorbreken (zo'n monopolie is natuurlijk altijd slecht).

  En zo zijn er nog wel een aantal redenen aan te voeren waarom ik wel linux en geen ramen wil gebruiken. Het gaat bij mij dus niet om programmeren etc, want dat kan ik toch nie… het zijn meer ideologische (maar ook financiele en kwalitatieve) redenen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.