Vraag & Antwoord

OS Linux

Boel vragen van een groentje

Anoniem
Bamboe
22 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik ben aan het overwegen om naar Linux over te stappen (ja, ik heb de FAQ gelezen…), omdat Windows vind ik teveel crasht en niet echt vlot is ondanks mijn goede systeem.
  Maar er zijn me een paar dingen nog niet duidelijk. Ik hoop dat jullie me kunnen overtuigen.

  Ik heb een laptop; ik heb begrepen dat Linux problemen kan geven op laptops. Ik heb Knoppix al geprobeerd (lekker veilig) en die kan bijvoorbeeld niet overweg met mijn ingebouwde cardreader, de functietoetsen voor volume werken niet en ook de sneltoetsen werken niet. Ik heb al gekeken op www.linux-on-laptops.com, maar mijn laptop staat er niet bij (Acer TM427LC).

  Volgens sommige mensen kan Linux ook juist trager zijn dan Windows. Ik heb gehoord dat vooral Mandrake erg traag kan zijn, klopt dat? Mandrake lijkt mij juist een goede start omdat het schijnbaar erg gebruiksvriendelijk is.

  Bestaan er ook Nederlandstalige distributies? Dat is weliswaar niet het belangrijkste, maar ik ben gewend aan een Nederlands OS en dat bevalt me eigenlijk wel.

  Is Linux geschikt voor games? De games die ik meest speel zijn bijvoorbeeld SimCity, Black&White, Need for Speed. Of moet ik daarvoor dan een Windows-simulator gaan gebruiken? En wordt mijn systeem dan juist weer instabiel?

  Werken alle bestandsformaten die ik nu heb ook voor 100% onder Linux? En dan bedoel ik vooral mijn documenten (Word) en presentaties (Powerpoint) die ik graag wil kunnen uitwisselen. Ik heb begrepen dat Open Office wel gewoon MS-Office kan uitlezen, maar gaat dat niet ten koste van alle functies?

  Kan een Linux-systeem gewoon in een netwerk met Windows-systemen worden opgenomen?

  Al veel vragen zoals je ziet! Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

  Groeten
  M
 • [quote:c1ef515e8f="Maarten81"]
  Ik heb een laptop; ik heb begrepen dat Linux problemen kan geven op laptops. Ik heb Knoppix al geprobeerd (lekker veilig) en die kan bijvoorbeeld niet overweg met mijn ingebouwde cardreader, de functietoetsen voor volume werken niet en ook de sneltoetsen werken niet. Ik heb al gekeken op www.linux-on-laptops.com, maar mijn laptop staat er niet bij (Acer TM427LC).
  [/quote:c1ef515e8f]
  Zoek ook eens met Google, waarbij je [b:c1ef515e8f]"Acer TM427LC" linux[/b:c1ef515e8f] als zoekterm gebruikt.
  Laptops zijn idd nog wel een zorgenkindje onder Linux.
  Probeer ook eens de live-cd van bijv. SuSE 9.1 of die meer van je laptop aan de praat krijgt.
  Verder kun je vaak op linuxlaptop-sites bij andere modellen van je laptopmerk informatie vinden die ook voor jou handig zijn.
  Wat functietoetsen betreft, die zijn waarschijnlijk op eenvoudige wijze handmatig in te stellen via Xmodmap.

  [quote:c1ef515e8f]
  Volgens sommige mensen kan Linux ook juist trager zijn dan Windows. Ik heb gehoord dat vooral Mandrake erg traag kan zijn, klopt dat?
  [/quote:c1ef515e8f]
  Dat klopt.
  Heeft verschillende redenen.
  1 - bij Linux wordt software in principe niet voorgeladen. Dus het opstarten van programma's kan iets langer duren dan je bij Windows gewend bent. Voordeel is wel dat Linux hierdoor (en om andere redenen) niet al maar trager wordt tijdens het gebruik en/of doordat je veel software installeert.
  2 - niet alle hardware-ondersteuning is perfect, waardoor Linux vrij conservatieve waarden kan gebruiken bij het aanspreken van bijv. je videokaart. Daardoor komt het OS trager over.
  3 - sommige distributies zijn zowiezo conservatief ingesteld (=stabieler), waardoor het langzamer werkt. Dat kun je oplossen door zelf de boel te accelereren.

  Kortgezegd is het volledig afhankelijk van je hardware of linux sneller of langzamer is dan je huidige systeem.
  Knoppix is over het algemeen vrij conservatief ingesteld, dus als die aardig snel op je systeem draait, dan kun je er van uitgaan dat een installatie nog sneller is.

  [quote:c1ef515e8f]
  Mandrake lijkt mij juist een goede start omdat het schijnbaar erg gebruiksvriendelijk is.
  [/quote:c1ef515e8f]
  Klopt, andere goede distro is SuSE.

  [quote:c1ef515e8f]
  Bestaan er ook Nederlandstalige distributies?
  [/quote:c1ef515e8f]
  neen.
  [quote:c1ef515e8f]
  Dat is weliswaar niet het belangrijkste, maar ik ben gewend aan een Nederlands OS en dat bevalt me eigenlijk wel.
  [/quote:c1ef515e8f]
  Anders dan bij Windows, waarbij je voor elke taal een aparte installatie moet/(moest?) hebben werkt Linux met taalmodules.
  Wil je een Nederlandse Linux, dan kies je tijdens de installatie de Nederlandse taal, en zorgt het installatieprogramma ervoor dat de Nederlandse taalmodules worden geinstalleerd.
  Vrijwel alle software is dan in het Nederlands.
  Mocht je een slowaakse vriendin hebben, dan installeer je naderhand de slowaakse taalmodules en gebruikt je vriendin (tegelijkertijd met de Nederlandse module) het complete systeem in het slowaaks.
  Er zijn iets van 50 talen waarin Linux beschikbaar is, en nog eens 30 talen waarnaar Linux wordt vertaald. Deze talen kun je dus tegelijkertijd en kriskras door elkaar gebruiken.
  [quote:c1ef515e8f]
  Is Linux geschikt voor games?
  [/quote:c1ef515e8f]
  ja en neen
  ja - linux is geschikt voor games
  neen - er is niet veel voor linux verkrijgbaar.

  [quote:c1ef515e8f]
  De games die ik meest speel zijn bijvoorbeeld SimCity, Black&White, Need for Speed.
  [/quote:c1ef515e8f]
  c`t magazine heeft toevallig een artikel over games in Linux.
  Kijk verder eens op www.codeweavers.com voor een emulator, en op www.penguinpower.nl voor games.

  [quote:c1ef515e8f]
  Of moet ik daarvoor dan een Windows-simulator gaan gebruiken? En wordt mijn systeem dan juist weer instabiel?
  [/quote:c1ef515e8f]
  Instabiel kan, maar alleen tijdens het spelen van het spel. Je systeem verliest niet aan stabiliteit door het installeren van bepaalde software.
  In principe kan een spel de grafische interface laten vastlopen (net als onder Windows eigenlijk).
  Anders dan bij Windows is de grafische interface van Linux een los onderdeel, en kun je het os weer lostrekken door via een netwerk de grafische interface te beëindigen.

  [quote:c1ef515e8f]
  Werken alle bestandsformaten die ik nu heb ook voor 100% onder Linux?
  [/quote:c1ef515e8f]
  neen.

  [quote:c1ef515e8f]
  En dan bedoel ik vooral mijn documenten (Word) en presentaties (Powerpoint) die ik graag wil kunnen uitwisselen. Ik heb begrepen dat Open Office wel gewoon MS-Office kan uitlezen, maar gaat dat niet ten koste van alle functies?[/quote:c1ef515e8f]
  openoffice kan voor 95% omgaan met ms office.
  openoffice kent ook een Windows versie die je gratis kunt downloaden.
  Probeer die eens om te kijken wat er van je documenten overblijft als je ze in openoffice opent.
  Verder werkt Visual Basic, en MS Macro's niet onder Linux, dus als je die veelvuldig hebt gebruikt kun je het wel vergeten.


  [quote:c1ef515e8f]
  Kan een Linux-systeem gewoon in een netwerk met Windows-systemen worden opgenomen?
  [/quote:c1ef515e8f]
  Yeps, linux komt met Samba, een toepassing die kan communiceren via een Windows-netwerk.

  [quote:c1ef515e8f]
  Al veel vragen zoals je ziet! Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
  [/quote:c1ef515e8f]
  Bij deze.

  Max
 • Linux trager dan Win? Meestal niet, Linux heeft een veel beter geheugenbeheer ingebakken. Toch is het niet onmogelijk, heb ooit eens Mandrake 8 (ofzo, tijd terug iig) op een 64MB RAM, 500MHz machine gezet en dat was niet vooruit te branden. Meestal gaat het dan om de grafische schil (X) die teveel resources vreet zodat er te weinig overblijft voor andere applicaties.

  Moderne distro's hebben meestal wel een NL-taalmodule (iig RedHat 9 en Suse 8.2 Pro) hoewel dat niet altijd even goed geintegreerd is. Persoonlijk kies ik liever de Engelstalige interface, de NL vertaling is soms werkelijk te kinderachtig voor woorden… Bv Suse 8.2 Pro: 'even de lijst met mirrors ophalen, even dit, even dat' ik werd er helemaal kriegel van :evil: Maar goed, da's persoonlijk ;)

  Linux en games? Van nature kun je Win-games niet op een Linux-bak spelen. Sommige 'mainstream' spellen zijn wel beschikbaar voor Linux, maar de meesten niet. Win-games op Linux spelen is wel mogelijk, maar daarvoor heb je toch een behoorlijke kennis v/h systeem nodig om het aan de praat te krijgen met een emulator oid. Voor beginners een afrader.

  Linux kan met praktisch alle Win-bestandsystemen overweg. Andersom wil nog wel eens een probleem zijn. OpenOffice leest Word en Powerpoint bestanden uitstekend, maar wegschrijven in dat formaat gaat niet altijd foutloos. Qua functionaliteit kan ik je niet verder helpen, echt complexe functies heb ik nog niet uitgeprobeerd.

  Met Samba kun je een Linux-PC in een Win-netwerk opnemen.

  Duidelijk? Zo niet: vraag gerust verder :)

  Groet, M.V. Wesstein

  [edit: Maximiliaan was me voor ;)]
 • Dit kan allemaal :D
  [quote:125c54eefb]Ik heb een laptop; ik heb begrepen dat Linux problemen kan geven op laptops.[/quote:125c54eefb]Dit heeft vooral te maken met hardware herkenning. Hoe het zit met je cardreader weet ik niet.[quote:125c54eefb]de functietoetsen voor volume werken niet en ook de sneltoetsen werken niet.[/quote:125c54eefb]Dit is geen probleem. Er zullen alleen geen linuxdrivers voor je toetsenbord bestaan, maar de multimediatoetsen zijn (in ieder geval binnen gnome 2.6) zeer eenvoudig en menugestuurd toe te wijzen.[quote:125c54eefb]Volgens sommige mensen kan Linux ook juist trager zijn dan Windows. Ik heb gehoord dat vooral Mandrake erg traag kan zijn, klopt dat? Mandrake lijkt mij juist een goede start omdat het schijnbaar erg gebruiksvriendelijk is.[/quote:125c54eefb]Linux kan inderdaad zeer traag zijn als er veel in de achtergrond draait. Mandrake en andere gebruiksvriendelijke distributies hebben de neiging om in de standaardinstallatie je harde schijf helemaal vol te plempen met allerlei software die je nooit gebruikt maar wel resources slurpen. Dit is echter gewoon tijdens de installatie aan te geven, en anders is het nadien eenvoudig weer te verwijderen.[quote:125c54eefb]Bestaan er ook Nederlandstalige distributies?[/quote:125c54eefb]Jazeker, dat wil zeggen je kunt nederlands als taal instellen.[quote:125c54eefb]Is Linux geschikt voor games? De games die ik meest speel zijn bijvoorbeeld SimCity, Black&White, Need for Speed. Of moet ik daarvoor dan een Windows-simulator gaan gebruiken? En wordt mijn systeem dan juist weer instabiel? [/quote:125c54eefb]Linux is niet geschikt voor games, dat wil zeggen er bestaan weinig native linux spellen. Wine of winex zijn windows emulatoren waarmee je veel spellen wel gewoon in linux kunt spelen. Wine is gratis, winex (speciaal voor spellen) niet als binary, maar is wel gratis via CVS te downloaden. Dit vergt echter wel wat meer expertise. De spellen die je noemt werken allemaal met winex (zie de games database voor de volledige lijst). Je hele systeem zal hierdoor nooit instabiel worden: linux crasht *nooit*. Hooguit programma's, maar die zullen nooit je hele systeem onderuit halen.[quote:125c54eefb]Werken alle bestandsformaten die ik nu heb ook voor 100% onder Linux?[/quote:125c54eefb]Niet voor 100%. Microsoft office documenten kun je wel openen, maar de opmaak van gecompliceerde documenten blijft soms niet behouden.[quote:125c54eefb]Kan een Linux-systeem gewoon in een netwerk met Windows-systemen worden opgenomen?[/quote:125c54eefb]
  Ja hoor, dat is perfect mogelijk dmv samba (wordt meestal standaard geïnstalleerd). Dit gebeurt in veel distributies zelfs automagisch.
 • Tot zover al bedankt voor de reacties! Het is me duidelijk dat ik de stap eens ga zetten, misschien eerst als multiboot naast Windows om mezelf langzaam iets meer wegwijs te maken. Het duurt nog wel een paar weken voor ik er tijd voor heb, maar ik ga het zeker proberen.

  Wel vroeg ik me het volgende ook nog af.

  Windows moet ik ongeveer 3 tot 4 keer per jaar wel opnieuw installeren omdat het op den duur vervuilt met allerlei software die maar half wordt verwijderd. Kan ik er met Linux vanuit gaan dat, als ik eenmaal een distro goed heb draaien, een herinstallatie in principe nooit meer nodig is?

  En nog wat: ik heb vroeger veel gewerkt met MS-DOS maar dat is inmiddels flink weg gezakt. Ben in met Linux verplicht om voor sommige dingen in textmodus te werken, of is op zich alles goed te doen via de GUI?
 • Als je een distro gebruikt met een packagemanager, en je gebruikt die voor het installeren/deinstalleren van de software, dan is de vervuiling minimaal.
  Verder betekent vervuiling bij linux vaak alleen verspilde schijfruimte, niet dat het systeem zo traag als melasse of instabiel wordt, zoals bij Windows het geval is.

  Of je geen gebruik hoeft te maken van de commandoprompt is afhankelijk van de distro die je kiest en in hoeverre jouw laptop door Linux standaard wordt ondersteund.

  Max
 • :oops:
  Misschien een hééééle domme vraag, maarreh… wat is een packagemanager? En voor welke distro's is dat van toepassing?
  :oops:
 • Een package manager is een tool waarmee op een eenvoudige manier software kunt (de)installeren, zoals RPM voor Redhat, Fedora, Mandrake en Suse. Dit verhoogt het gebruiksgemak aanzienlijk, zeker als je ook nog beschikt over een tool als yum of apt die de dependencies (afhankelijkheden) voor je oplossen.
 • Zie het als Install Shield in Windows, maar dan beter en krachtiger.

  Max
 • Aha! Het is me al duidelijker.

  Is het ook zo dat een volledige Linux install minder schijfruimte nodig heeft dan een WinXP? En dat het geheugenbeheer veel efficienter is (geen onnodig geswap)?

  Op den duur zal me nog wel meer te binnen schieten, maar voor nu heb ik al een idee. Jammer dat ik nog geen tijd heb om me erin te storten…
 • Dat ligt er maar net aan wat je allemaal gaat installeren…… zelfs Slackware (die gezien wordt als een basis distro) is volledig geinstalleerd groter dan XP…… maar dan heb je ook wel weer als met XP

  Klein voorbeeld van wat je dan zou hebben wat XP niet heeft:

  - Meerdere window/desktop manager (zeg maar de grafische omgeving)
  - Een heleboel editors die het nog doen ook
  - Office applicaties
  - Een webserver
  - Een SQL database
  - Meerdere ontwikkel omgevingen (pascal, java, php, c, c++)
  - Mailserver
  - Verschillende mail client programma's
  - Firewall die het doet (moet je wel instellen ;))
  - Verschillende internet browser, grafisch en tekst
  - Verschillende FTP clients, grafisch en tekst
  - FTP server
  - SSH server en client
  - TeX
  - LaTeX
  - SGML tools
  - Meerdere shells
  - en nog een hoop meer

  Ik kom nog vaak programma's op mijn schijf tegen waarvan ik niet wist dat ik ze had.

  Maar indien je een taak gerichte installatie maakt dan is dat al snel minder. Ik heb file servers (voor het sharen van data met Windows clients) draaien die zo'n 300mB aan software in huis hebben. En sommige mensen die ik ken vinden dat nog veel.

  Over het geheugen management kan ik niet veel kwijt….. mij te technisch….. maar het geheugen management is prima.
 • als je puur naar het os kijkt, dan vraagt linux minder ruimte.
  Maar zoals bamboe aangeeft, de werkelijke hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid software die je onder linux wilt installeren, en wat je er mee gaat doen.
  Reken voor de installatie ongeveer 2 gigabytes, en voor de documenten die je wilt aanmaken nog eens 2 gigabytes, uitgaande dat je lekker veel software wilt uitproberen en wilt werken met bijv. mp2-bestanden e.d.

  Max
 • Dat moet dus geen probleem zijn, ik heb zo'n 15GB vrij om tegen die tijd een Linux-partitie aan te maken.

  Trouwens, Knoppix kan niet goed overweg met NTFS. Geldt dat voor alle distro's? M.a.w. als ik mijn Windows-partitie wil aanspreken, is het dan beter terug te converteren naar FAT32?

  [size=8:e29d8047da]Wat een vragen allemaal… :P[/size:e29d8047da]
 • wel als je wilt opslaan op een windows-partitie
  ntfs lezen kunnen de meeste distro's, schrijven is vaak een probleem.
  suse 9.1 biedt naar verluid die ondersteuning wel, maar het is bij mij niet bekend of dat altijd betrouwbaar is.

  meeste gebruikers hebben een aparte partitie voor het uitwissleen van documenten tussen windows en linux
 • [quote:d35da3705b="maximiliaan"]
  Maar zoals bamboe aangeeft …
  [/quote:d35da3705b]
  Joehoe, leve mijn onzichtbare posts!

  Wat NTFS betreft: een NTFS partitie lezen zou onder geen enkele distributie een probleem mogen zijn. Schrijven gaat slechts in beperkte mate, je kan enkel bestaande bestanden overschrijven en dan nog met de beperking dat de grootte van het bestand ongewijzigd moet blijven. Bestanden aanmaken en verwijderen kan je vergeten, de experimentele drivers laten dat wel toe maar zijn buggy en kunnen je NTFS bestandssysteem om zeep helpen, dus niet doen! Dat is bij elke distro zo, ,mdat de beperking hem in de linux kernel zit.
 • Ik vind net als Bamboe dat je met GNU/Linux beter niet kunt schrijven naar een Windows systeem partitie. De fstab van SuSE 9.1 staat in de ntfs regel nog steeds ro. Maar als je wilt testen, kun je daarvoor het beste een aparte ntfs partitie voor aanmaken.
 • Hm, ik denk dat ik dat risico inderdaad liever niet neem. Ik neem aan dat het andersom niet zo is, ik bedoel dat WinXP niet van een Linux-partitie kan lezen?

  Overigens; ik wil iedereen erg bedanken voor hun input tot zover!!!
  Ik heb wel door dat het misschien iets meer uitproberen kost voordat Linux 100% draait zoals je wilt, maar dat je dan ook echt een boel meer kan dan met Windows. Als ik daadwerkelijk ga beginnen, koop ik denk ik maar een goed boek erbij om me erin te verdiepen.

  Tot die tijd zal ik wat meer oefenen met Knoppix om wat meer dingen aan te voelen.
 • [quote:d085145144="Maarten81"] Ik neem aan dat het andersom niet zo is, ik bedoel dat WinXP niet van een Linux-partitie kan lezen?[/quote:d085145144]
  XP merkt verder niet dat Linux aanwezig is.
  Het enige dat de aanwezigheid van Linux verraadt is het feit dat de Windows-partitie kleiner is ;)

  Of linux meer kan dan Windows is afhankelijk van op welk vlak je de pc wilt gebruiken.
  In sommige dingen is Linux sterker, op andere vlakken zwakker, en in sommige gevallen ontbreekt de benodigde software onder Linux.

  Knoppix is in dat geval een aardig leermiddel, als deze qua software etc. biedt wat je nodig hebt, dan hoef je niet echt problemen te verwachten.
  Datgene dat Knoppix niet of niet goed kan kan met een normale installatie vaak wel, zij het dat je de nodige tijd en moeite er in moet steken..

  Max
 • Nog even iets over het lezen van linux partities in windows:
  er bestaat een tooltje waarmee je wel degelijk bestanden van je linux partitie kan lezen, op voorwaarde dat je linux partitie een ext2 of ext3 filesystem gebruikt. Het heet explore2fs, en is te vinden op http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm .
  Het andere populaire filesystem, reiserfs, wordt niet ondersteund maar ext3 lijkt mij een zeer goede keuze.
 • Ik lees net wel over explore2fs dat het geen schrijven naar ext3 toe laat. Dit is opzich geen probleem (ik denk dat je het meestal zal gaan gebruiken voor copieren naar je windows, omdat linux gewoon de partities kan beanderen), maar toch jammer ;).

  Jochem

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.