Vraag & Antwoord

OS Linux

Slackware Linux 10.0 is uit

Anoniem
None
81 antwoorden
  • Ik gebruik zelf geen hotplug, dus het levert hier enkel gezeik op. Weg ermee :)
    Bedankt voor de antwoorden.
  • Bamboe: wou het onderscheid wat verduidelijken ;).

    Marcel: hotplug is toch erg KISS. Een paar jaar geleden hadden andere distro's ingewikkelde detectietools (kudzu anyone?), gelukkig is slack daar nooit aan gegaan. Nu (vrijwel) iedereen PCI en USB spul gebruikt is de situatie heel erg veranderd. De kernel "ziet" zelf als er iets van een bus attached of detached wordt. Dit wordt doorgegeven aan de hotplug script, en dat doet niet veel meer dan de bijbehorende module laden. Als je het hotplug script on non-executable zet gebeurd doet de kernel nog steeds hetzelfde, de hotplug "verzoeken" gaan dan alleen naar /dev/null. Hetzelfde geld voor de "nohotplug" parameter, de kernel doet hier niets mee, de slack init script zetten hotplug alleen op /dev/null.

    Tijden veranderen, hardware hoeft niet meer gedetecteerd te worden, maar meldt zichzelf. Nu zijn er soms wat instabiliteiten door brakke drivers, die voorlopig op de blacklist staat. Maar in de toekomst hoeven we ons steeds minder zorgen over hardware te maken. En dat op een KISS manier ;). Bovendien, statisch een node voor elke device is erg onzinnig, verwarrend, en nadelig voor omgevingen waar minder resources zijn (elke dev node neem toch een blok (meestal 4KB) in).
  • [quote:59cd124386] (elke dev node neem toch een blok (meestal 4KB) in).[/quote:59cd124386]

    niet met devfs ;-)

    (edit…laatmaar had de rest van de discussie niet gelezen)
  • Zoals je waarschijnlijk gelezen had ging dit over conventioneel /dev ;). devfs brengt alleen maar onnodige code naar de kernel ;).
  • Ik heb ruimte zat dus daar zit ik niet mee en als ik hardware toevoeg laad ik zelf mijn modules wel. Ik ben niet voor niets de systeembeheerder. Zonder udev werkt alles als vanouds simpel en zonder gezeur. Als udev de toekomst is heb ik het geluk dat GNU/Linux OSS is, want dan kan ik het ook eigenhandig weer verwijderen ;)
  • Jongens,
    Ik heb een paar vragen:
    in slackware 9.1 heeft Jolo mij uitgelegd hoe je 3d versnelling aan moet zetten en een radeon 9000 driver moet installeren zie http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=119836&highlight=slackware+radeon+emielcuijk
    Maar nu ik 10 gebruik is het weer veranderd, de x config heet zoiezo ineens heel anders en hij is anders opgebouwd en als ik een sectie van 9.1 copy paste naar die file van 10 werkt ie niet.
    Zo krijg ik ook bijvoorbeeld het muis scrollen niet aan de gang.
    http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=118182&highlight=2+probleempjes
    terwijl ik dit heb uitgevoerd volgens bovenstaande link.
    Is er iets waarmee ik precies kan leren hoe je zo'n x config file moet schrijven.
    En weet iemand hoe ik die verdomde radeon aan de gang krijg nu.

    Groetjes Emiel
  • [quote:4b30407e4d="Emielcuijk"]Maar nu ik 10 gebruik is het weer veranderd, de x config heet zoiezo ineens heel anders en hij is anders opgebouwd en als ik een sectie van 9.1 copy paste naar die file van 10 werkt ie niet. [/quote:4b30407e4d] Nu Slackware 10 XFree86 4.4 heeft, is de naam van de X config file veranderd van XFConfig naar xorg.conf. De verschillen van die twee config files lijken me niet groot.

    Voor het scrollen van de muis gebruik ik (in Slackware 10 RC1) nog steeds hetzelfde als in de XFConfig van Slackware 9.1
    [code:1:4b30407e4d]
    Option "Protocol" "IMPS/2"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    [/code:1:4b30407e4d]
    En die
    [code:1:4b30407e4d]
    Load "glx"
    Load "dri"
    [/code:1:4b30407e4d] zouden er ook nog steeds in kunnen staan.

    Alleen kunnen er wel problemen kunnen ontstaan bij het installeren van de ATI fglrx drivers. Ik heb zojuist nog even op de site van ati gekeken. ATI drivers voor XFree86 4.4 zijn er nog niet.

    Je zou de Slack 10 and ATI topic op LinuxQuestions.org kunnen lezen.
  • Hoi Jolo,

    Het scrollen is nu inderdaat gelukt, dus daarvoor bedankt :D
    Maar als ik die 2 regels van :
    [code:1:8e70666c59]
    Load "glx"
    Load "dri"
    [/code:1:8e70666c59]
    toevoeg, dan start x niet meer op en zegt ie dat ie het comando load in die sectie niet accepteerd.
  • Nog effe een vraagje tussendoor:

    Is het verstandig in het vervolg een nvidia kaart te kopen omdat die radeon zo moeilijk doet en bijv ut2004 er helemaal niet mee draaid.
    of heb je bij nvidia dezelfde problemen.
  • Bij nVidia heb je onder GNU/Linux geen enkel probleem. Ze hebben een volautomatische installer en alles werkt prima. De Radeon driver wordt echter ook steeds beter. Met wat kunst en vliegwerk zou hij ook onder Xorg moeten draaien (google maar eens op fglrx en xorg), dus onder Slack 10. UT draait afaik prima op de fglrx driver, tenminste wel op mijn laptop met een ati radeon 9000 mobility.
  • [quote:8c96d224d2="Marcel de Reus"]De Radeon driver wordt echter ook steeds beter. Met wat kunst en vliegwerk zou hij ook onder Xorg moeten[/quote:8c96d224d2] Ik heb hier ook maar weer eens de fglrx van ATI getest. Het was de bedoeling 'm te testen in Slackware 10. Ik ontving gisteren de door mij bestelde Slackware 10 DVD van Munnikes. Ofschoon deze DVD goed installeerde op mijn hoofd-pc, kon ik 'm niet installeren op mijn andere pc met een Radeon 9000. Daar zit een oudere DVD-speler in die alleen DVD-R leest Het branden naar een DVD-R mislukte. De Slackware packages op die DVD-R werden corrupt. Ik heb de inhoud van de Slackware 10 DVD van Munnikes nog wel gekopieerd naar een externe harddisk, cp -R gaf geen foutmelding, maar ook die packages werden corrupt.

    Dus heb ik op die pc met die Radeon 9000 de onlangs gedownloade Slackware 10 RC1 CD's geïnstalleerd. Daarop kon ik inderdaad de fglrx drivers voor XFree 4.3 versie 3.9.0 installeren. Kunst en vliegwerk had ik niet nodig. Ik hoefde alleen nog maar de door /usr/X11R6/bin/fglrxconfig gemaakte /etc/X11/XF86Config-4 te kopiëren naar /etc/X11/xorg.conf (De fglrx drivers zijn inderdaad beter geworden, want het installeren van de vorige versie fglrx-4.3.0-3.7.6.i386.rpm in XFree 4.4 lukte me niet.)
  • [quote:0eb33eaa5d="Emielcuijk"]Maar als ik die 2 regels van :[code:1:0eb33eaa5d]

    Load "glx"
    Load "dri" [/code:1:0eb33eaa5d]toevoeg, dan start x niet meer op en zegt ie dat ie het comando load in die sectie niet accepteerd.[/quote:0eb33eaa5d] Daar heb ik niet direct een verklaring voor. Wellicht kun je ook proberen die fglrx drivers te installeren.
  • Hoi,

    Ik heb op marcel's advies effe gegoogled, en niet zonder resultaat.
    ik vond dit forum draadje:
    http://www.linuxquestions.org/questions/history/177572
    daar staat uitgelegd hoe je de ati driver kunt patchen voor die nieuwe XFree86 4.4.
    Ik heb de instructies gevolgd.
    Ik heb dus eerst die driver van rpm naar tgz omgevormd en daarna deze tgz geistalleerd.
    daarna heb ik de patch files aangemaakt zoals beschreven, en heb ik de comando's uitgevoerd zoals beschreven (toen kon hij geen firegl_public.c vinden dus heb ik deze file gezocht en toen de patch files naar die directory gecopieerd en ze daar gepatcht)
    vervolgens heb ik mijn video kaart sectie met # ervoor effe op non actief gezet en het gedeelte wat er op de site staat precies overgenomen.
    Vervolgens moment supreme: testen, hij lijkt X op te starten want je hoort de monitor naar een hogere res overschakelen, maar dan schakeld ie meteen weer teug en geeft ie een foutmelding:

    can't locate module "fglrx"

    fatal IO error 104
  • [quote:d5ef17f8e4="Emielcuijk"]daar staat uitgelegd hoe je de ati driver kunt patchen voor die nieuwe XFree86 4.4.[/quote:d5ef17f8e4] Ik heb de flgrx driver geïnstalleerd zonder de patch.
    [quote:d5ef17f8e4="Emielcuijk"] can't locate module "fglrx" [/quote:d5ef17f8e4] En toen je in de map /lib/modules/fglrx het commando [b:d5ef17f8e4]sh make_install.sh [/b:d5ef17f8e4] deed, welke output kreeg je toen? Deze melding zou er in moeten staan [code:1:d5ef17f8e4] Module fglrx loaded, with warnings [/code:1:d5ef17f8e4]
  • output is:
    [code:1:a9c1e53f76]
    - creating symlink
    - recreating module dependency list
    depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.26/kernel/drivers/char/drm/fg lrx.o
    - trying a sample load of the kernel module
    /lib/modules/2.4.26/kernel/drivers/char/drm/fglrx.o: unresolved symbol have_cpui d_p
    /lib/modules/2.4.26/kernel/drivers/char/drm/fglrx.o:
    Hint: You are trying to load a module without a GPL compatible license
    and it has unresolved symbols. The module may be trying to access
    GPLONLY symbols but the problem is more likely to be a coding or
    user error. Contact the module supplier for assistance, only they
    can help you.

    /lib/modules/2.4.26/kernel/drivers/char/drm/fglrx.o: insmod /lib/modules/2.4.26/ kernel/drivers/char/drm/fglrx.o failed
    /lib/modules/2.4.26/kernel/drivers/char/drm/fglrx.o: insmod fglrx failed
    failed.
    [/code:1:a9c1e53f76]
  • even voor de duidelijkheid want mischien is het onduidelijk:
    mijn vorige post is wa er komt te staan als ik " sh make_install.sh" intik
  • nog iets raars trouwens: als ik konqueror opstart ligt mijn hele computer vast, ik kan zelfs niet een andere tty meer openen echt alles zit muurvast dan.
    ik gebruik konqueror als filemanager (voor web gebruik ik firefox)
  • X loopt blijkbaar vast.
    Probeer eens een testgebruiker, loopt die ook vast, dan is je kde-installatie corrupt.

    Rinse
  • [quote:1a30823382="Emielcuijk"]Unresolved symbols [/quote:1a30823382] Je hebt dus Unresolved symbols. Ik heb toch mijn bedenkingen over de patches. Ik heb zelf ook VMALLOC_VMADDR patches gebruikt, maar dat was met de fglrx-glc22-4.3.0-3.2.8.i586.rpm. Bij mijn weten heeft de fglrx drivers voor XFree 4.3 versie 3.9.0 die patch niet meer nodig. En zeker niet voor de kernel 2.4.26. Wellicht dat alleen de2.6.x kernel een patch nodig heeft, zoals in deze Franstalige google discussie.

    Wellicht kun je het nogmaals proberen, door de fglrx package te verijderen met het commando [b:1a30823382] removepkg [/b:1a30823382] <packge naam> [Enter] Dan zou in de /lib/module map de map fglrx weg moeten zijn. Dan installeer je 'm opnieuw, maar nu zonder patch.

    Konqueror zou de pc niet vast moeten laten lopen. Zelfs niet met de radeon driver. Wanneer had je dat voor het eerst. Was dat direct na de Slackware 10 installatie, of na het installeren van de fglrx drivers? Gaat het alleen om Konqueror? En hoe loopt Nautilus in Gnome?
  • ik heb de driver nu zonder de patch geprobeerd (hij geeft nu welliswaar een andere foutmelding) maar hij doet het nog steeds niet.
    hij geeft nu een foutmelding die te maken heeft met opengl.
    Ik ga nu effe andere dingen doen, maar vanavond ga ik mij er weer inbijten, en zal ik ook proberen de exacte foutmelding hier te krijgen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.