Vraag & Antwoord

OS Linux

De officieuze Computer! Totaal Linux Awards#2: Desktop

Anoniem
None
71 antwoorden
 • Hallo,
  bij deze de volgende en voorlopig laatste poll voor de linux-awards: de desktop.

  Deze poll loopt tot 8 juli
 • Fedora Core 2 , Toch zeker wel!!!!! :D
 • Ik heb gestemd op …………………………. Mandy !!! :wink:
  Ow, het kwam niet als verassing…. nou ja, maakt het uit :P
 • Ik heb nog nooit een andere distro gebruikt dan Slackware….. dus….
 • Debian (Sid).

  Laatst bij iemand een Fedora Core 2 installatie gedaan. Sjonge dat is een stuk stroop zeg…

  Ik kies Debian omdat het apt-systeem de boel mooi up-to-date houdt, zonder enorme kunsten uit te voeren, waarbij volledige controle over het systeem opgeeist kan worden.

  En tja, argumenten dat het niet gebruiksvriendelijk zou zijn? Sorry, gebruik dan geen GNU/Linux ;)

  -Roeland
 • Waarschijnlijk heeft het hier te weinig aanhang om een grote kracht te zijn, maar ik heb voor Libranet gekozen. Waarom? Om de volgende redenen:

  * Eenvoudig te installeren, maar niet loodzwaar als veel andere "gebruikersvriendelijke" distro's. De installatie is grotendeels ncurses gebaseerd.
  * Toch niet intimiderend voor de expert.
  * XAdminMenu -> gewoon een geniale administratie tool. Niet zo "intrusive" als YaST oid, Libranet is gewoon Debian-gebaseerd, maar XAdminMenu maakt het leven toch af en toe wat gemakkelijker (met een klik MS TTF fonts downloaden en installeren, etc.).
  * Een ongekend groot archief van packages, dankzij de Debian gebaseerdheid. Inkscape, GIMP, Scribus? Just apt-get it!
  * Bijna nooit package problemen dankzij de safe archive.
  * Goede package selectie op de CD-ROM's.
  * Er vriendelijke community. Het forum is gewoon erg behulpzaam, evenals de mailinlist en de makers (Jon en Tal).
  * Toegankelijk: de makers luisteren goed naar de wensen van de gebruikers, en zijn vaak gewoon op IRC aan te spreken.

  Een bezwaar zal voor veel mensen zijn dat je ervoor moet betalen, maar persoonlijk vind ik dat geen probleem. De makers moeten ook hun brood verdienen, en de safe-archive hosten kost waarschijnlijk veel breedte. Bovendien is het altijd nog goedkoper dan bijvoorbeeld RedHat of SuSE, en is er een studentenprijs ;).

  M'n vader en m'n vriendin draaien trouwens ook met tevredenheid Libranet. Sterker nog, m'n vriendin is nogal een Libranet fan ;).
 • [quote:4390356074="rhkok"]Ik kies Debian omdat het apt-systeem de boel mooi up-to-date houdt, zonder enorme kunsten uit te voeren, waarbij volledige controle over het systeem opgeeist kan worden.[/quote:4390356074]
  Helemaal mee eens!

  Ik gebruik nu sind een jaar op mijn laptop (Acer Aspire 1315LM) Debian (sarge) naar volle tevredenheid. En wat die gebruikersvriendelijkheid betreft: ik vind het over het algemeen wel meevallen. Bij de installatie van Debian moet je ff wat meer lezen (wanneer is dat niet verstandig!), maar daarna geen vuiltje meer aan de lucht. Voor mij dus Debian op de desktop!
 • Ik heb gestemd op Fedora, maar daar bedoel ik Core 1 mee.
  Core 2 heb ik namenlijk nog niet werkend gekregen, wel eens geprobeerd, maar liep al vast tijdens de installatie.
  Misschien als ik een keer meer tijd heb dat ik de fout kan vinden, maar voorlopig blijf ik dus bij Core1
 • Ik heb Mandrake gekozen. Slackware was ik aan begonnen, maar dat is me voorlopig te ingewikkeld als newbie. Een HDInstall van Knoppix werkte niet naar behoren. Fedore Core 2 heeft gisteren m'n MBR en primaire WinXP partitie naar de knoppen geholpen, wat me nogal wat uurtjes heeft gekost om dat weer glad te strijken (lang leve Norton Ghost!). Die CDR's gaan dus het raam uit (liefhebbers?)!

  Ik kies dus Mandrake. Ik heb 7.1, 8.x en 9.1 al eens ergens op geïnstalleerd gehad en die liepen zonder noemenswaardige problemen. Dat was echter allemaal op een Pentium 1-200Mhz en dat was onder X niet echt vlot. Dat heeft me er eigenlijk van weerhouden om er verder mee te experimentere. Dat en het feit dat ik destijds nog geen ADSL had. Nu heb ik trouwens het probleem dat ik wel ADSL heb, maar via een WiFi kaart met de router vebonden ben. Afgelopen nacht 10.0 gedownload en dat ga ik maar eens proberen. Kijken of ik die WiFi kaart aan de praat kan krijgen.

  Misschien dat ik me binnenkort ook nog eens aan Debian waag, maar dan wel Sid (unstable).
 • Ik heb op Slackware gestemd, simpelweg omdat het de enige distro is waar ik mee overweg kan. Ik heb diverse andere distro's een serieuze kans gegeven, maar ik vind het allemaal maar bagger. Slackware is gewoon simpel, geen gezeur, geen ingewikkelde systemen en het werkt gewoon. Het enige nadeel van Slackware is dat sommige rot te compileren paketten of pakketten met veel dependendencies wat lastig te installeren zijn. Voorbeelden zijn MythTV, Straw, GnuCash en Evolution. Al kom ik er meestal wel uit (alleen Evolution onder current krijg ik nog steeds niet gecompileerd).

  Ik vind echter dat dat nadeel zeker opweegt tegen de voordelen. Slackware biedt een hele goede basis aan pakketten, waar je eigenlijk maar weinig aan toe hoeft te voegen, zonder dat je direct 7 CD's met binaries door je strot geduwd krijgt. Bovendien heb ik ook een bloedhekel aan packagemanagers die over dependencies zeuren. Ik bepaal zelf wel wat ik installeer en of het nodig is gelijk een sloot aan extra pakketten mee te installeren.

  Libranet zou overigens mij tweede keus zijn, om de argumenten die Daniel al heeft gegeven. Voor mij is het niets, maar ik denk dat Libranet voor heel veel andere mensen echt een hemels geschenk zou zijn. Die mensen moeten echter zelf dan maar op Libranet stemmen ;)
 • Slackware, zonder enige twijfel. Ik probeer elke keer weer de nieuwste versie van Mandrake, omdat er zo hard geroepen wordt, dat dat zo gebruiksvriendelijk is, maar mijn ervaring is het tegenovergestelde. Heb nu b.v. Mandrake 10 community op DVD, maar telkens als ik een proggie probeer te installeren, vraagt ie om de cd-rom en opent zelfs ,heel vriendelijk, het laatje van m'n cd-brander…. Dat laat zich natuurlijk wel oplossen, maar daar heb ik wel m'n "Slackware-kennis" voor nodig. Dus waarom niet meteen Slackware?
  Uhh, ben ik nu misschien wat aan het flamen? :lol:
 • geef mij maar Fedora Core 2

  Een heerlijke distributie. Maar goed, ik ben nog steeds een linux beginneling :)
 • Overigens wil ik nog een toevoeging doen op mijn stemverklaring. Onder "Linux Desktop" versta ik een distributie die geschikt is voor Jan Modaal, ofterwijl de gemiddelde Nederlander. Zelf gebruik ik een computer eerder als "UNIX Workstation", en daarvoor geef ik de voorkeur aan Slackware.
 • Binnekort ga ik FC2 uittesten. RH9 vind ik qua gebruiuksvriendelijkheid enzo niet echt goed.
  Suse vind ik fijn, mandrake moek nog probere
  Suse dus :wink:
 • Ofschoon ik zelf nog steeds SuSE gebruik als hoofd-distro, heb ik deze keer gestemd op Mandrake.
 • want… ? :wink:
 • Gentoo, beetje lastig om te installeren voor een beginner, maar wel altijd de allernieuwste software op je doos. dat vind ik voor desktops toch wel belangrijk.
 • [quote:f6258241b4="Alexander Online"]want… ?[/quote:f6258241b4] Ik kan hier natuurlijk geen details noemen, maar ik denk dat die nieuwe SuSE 9.1 te vroeg is uitgebracht. Ik denk dat onder andere de nieuwe submount van SuSE 9.1 nog niet voldoende is getest.
 • Persoonlijk ben ik een echte Slackware-fan, daarom dat ik daar op gestemd heb.

  Voor de meeste andere mensen die mij vragen hoe met Linux te beginnen raad ik meestal Mandrake aan. Ik heb het thuis ook eens geprobeerd en is heel gebruiksvriendelijk, maar ik vind dat er op een bepaalde manier toch te veel beperkingen opgelegd worden voor de ervaren gebruiker.

  Pluspuntje vind ik overigens wel dat je vanuit de Mandrake installatie meteen een Windows NT-domein kunt joinen en daarna meteen met domain user accounts kunt inloggen. Door de installatie wordt de config van winbind en Samba meteen goed gezet. Nu zou ik alleen nog graag zien dat de homedirectory automatisch gemount wordt, dan zou het helemaal toppie zijn!
 • Heeee, de beste staat er niet tussen :cry: Xandros 2.0 (die met de beste filemanager :) )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.