Vraag & Antwoord

OS Linux

[Tablets] Support voor Trust tablets?

Anoniem
webspider
13 antwoorden
 • Hoi :)

  Ik ben van plan binnenkort een tekentablet aan te schaffen, en ik zat in eerste instantie te denken aan een Trust Wir.Design & Worktablet 400 of 1200. Dit omdat je een vrij groot tablet hebt voor vrij weinig geld.

  Echter.
  Op internet vind ik niet zulke positieve ervaringen met Trust tablets onder linux. Wacom tablets zijn goed ondersteund in linux - maar ze zijn zo duur :/

  Wat zijn jullie ervaringen met tablets? Zijn trust tablets kwalitatief gezien wel goed? Etc.
  Eventuele andere merken? :)

 • Ik had nog nooit van een tekentablet gehoord, maar de plaatjes zien er interessant uit. Ik vraag me echter af wat er nu precies gebeurt als je op zo'n ding tekent. Welke software verwerkt die input onder GNU/Linux.

  Overigens een tip voor hardware in het algemeen: trek liever meer geld uit voor iets dat goed ondersteund wordt dan dat je moet gaan rommelen met en je moet gaan ergeren aan half ondersteunde rotzooi.
 • [quote:b2c0ddc468="Marcel de Reus"]Ik vraag me echter af wat er nu precies gebeurt als je op zo'n ding tekent. Welke software verwerkt die input onder GNU/Linux.
  [/quote:b2c0ddc468]Volgens mij is het een vergelijkbare techniek met een touchscreen; met die pen druk je op een bepaald punt in een raster. Vervolgens wordt vanuit een nulpunt gemeten waar dat punt zit. Daarna wordt dat volgens mij à la een muis via een serieële inteface naar buiten gestuurd. Is het slechts een kwestie van de informatie stroom herkennen.

  Ik heb tenminste een touchscreen gedemonteerd en dat werkt met een, zij het custom, seriele interface kaart (ISA).
 • [quote:2b6b6472a0="Captain_Kansloos"][quote:2b6b6472a0="Marcel de Reus"]Ik vraag me echter af wat er nu precies gebeurt als je op zo'n ding tekent. Welke software verwerkt die input onder GNU/Linux.
  [/quote:2b6b6472a0]Volgens mij is het een vergelijkbare techniek met een touchscreen; met die pen druk je op een bepaald punt in een raster. Vervolgens wordt vanuit een nulpunt gemeten waar dat punt zit. Daarna wordt dat volgens mij à la een muis via een serieële inteface naar buiten gestuurd. Is het slechts een kwestie van de informatie stroom herkennen.

  Ik heb tenminste een touchscreen gedemonteerd en dat werkt met een, zij het custom, seriele interface kaart (ISA).[/quote:2b6b6472a0]

  Hm de Wacoms van tegenwoordig heb je gewoon in USB uitvoering hoor ;)
  Verder heeft zo'n pen meestal ook nog verschillende drukniveaus.

  En voor de topicstarter:
  Koop asjeblieft een wat duurdere (wacom), dan heb je en betere kwaliteit en betere support.
  De kans zit er dik in dat die Trust zo'n 'windows only' geval is.
 • [quote:938b3f4e33="InZane"]Hm de Wacoms van tegenwoordig heb je gewoon in USB uitvoering hoor ;)[/quote:938b3f4e33]Dat zeg ik; seriële interface. USB: Universal SERIAL Bus :D
 • [quote:ec53f57123="Captain_Kansloos"][quote:ec53f57123="InZane"]Hm de Wacoms van tegenwoordig heb je gewoon in USB uitvoering hoor ;)[/quote:ec53f57123]Dat zeg ik; seriële interface. USB: Universal SERIAL Bus :D[/quote:ec53f57123]

  Oh ik dacht dat je zo'n oude seriele aansluiting bedoelde, omdat je ook al zo eng over ISA zat te kletsen ;)

  (heb al jaren geen isa meer gezien)
 • Uhm, nou ja, het prijsverschil is echt heel groot, vandaar (Wacom A6 tablet is 95 euro (de graphire 3, trust 30 ofzo :/)

  Hoe het werkt: 2 manieren/ relatief (vergelijk met touchpad op laptop) en absoluut (vergelijk met touchscreen), plus inderdaad verschillende penniveaus (256 meestal).

  In ieder geval, /als/ het een wacom wordt, wordt het waarschijnlijk een volito, dis is, uh, 60 euro,ongeveer A6 - hoewel dat toch klein is :/

  dilemma, dilemma :)

  oh: speurtoch: wat is het verschil tussen de volito en de graphire 3? :/

  oh, de prijs, en de resolutie: 1000 vs 2000 dpi - is die erg belangrijk? ik ga ff rekenen :)
 • Het gaat over een prijsverschil van 30 euro? Dan ga je toch altijd voor zekerheid van GNU/Linux support en kwaliteit lijkt mij?

  Overigens weet ik nog steeds niet welke software de input dan gaat verwerken onder GNU/Linux. Het is neem ik aan de bedoeling dat je digitaal kunt tekenen met zo'n ding, maar kan bijvoorbeeld The GIMP de gegevens die van zo'n ding afkomen ombreien naar een plaatje?
 • Uhm, ja :)

  Maar het is meer ter RSI-preventie aangezien ik wat aan lay-out van onze schoolkrant doe (28 pagina's in een week is niet echt lekker voor je arm :))

  ik heb even gerekend: op een resiolutie van 1280*960 en een tablet van 127*93 mm heb je 15 pixels-per-punt of het viervoudige (1000/2000)

  eigenlijk was ik van plan de Trust 1200 te kopen, die is plm 120 euro, maar dan heb je wel A4 - de wacom A5 kost al 180 - ik wil niet weten hoe duur de A4 is ;)

  (en dan moet ik nog even kijken of ik doorga met indesign (windowsversie draait onder linux :)) of dat ik overstap op dat linuxprogramma (waarvan ik de naam ff niet meer kan bedenken))
 • [quote:5f38ae2d48="webspider"](en dan moet ik nog even kijken of ik doorga met indesign (windowsversie draait onder linux :)) of dat ik overstap op dat linuxprogramma (waarvan ik de naam ff niet meer kan bedenken))[/quote:5f38ae2d48]Scribus?
 • Zelf heb ik een medion usb tablet (officeel een AIPTEC) en die werkt .

  Maar helaas heb je slechts volledige ondersteuning voor een medion serieel tablet met XFree :(

  voorheen had ik een A5 Wacom en die werkt 100% incl pendruk enzo.

  Mijn tip dus : spaar door en koop een Wacom zeker omdat die dingen niet zo heel duur meer zijn. (zijn nml. zeker 50% goedkoper dan toen ik mijn wacom kocht )
 • ga voor de wacom
  goedkoop is duurkoop.. Zeker met merken zoals Thrust en medion omdat je nooit weet wat voor hardware er echt in zit .
  bij Thrust kan 1 klein verschil in een versienummer al 2 totaal verschillende typen hardware zijn (ander merk, andere leverancier)
  als je OS hem niet herkent, dan ben je ook nog eens flink zuur
 • Ik heb een oude wacom, maar die doet het erg goed. En was makkelijk te installleren. Dus mijn tips is ook, koop een wacom. (marktplaats?)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.